Novice 02.09.2018

Ajda Radinja osma na UTMB - pogovor

»Samo mesto mi ne pomeni veliko. Je bolj številka, s katero na hitro odgovorim na kakšno vprašanje. Ogromno mi pomeni to, da lahko tečem, da sem zdrava in se imam možnost preizkušati v tem, kar imam rada.«

Tako je Ajda Radinja, opisala osmo mesto na CCC različici Ultra Trail Mont-Blanc (UTMB), kar je najboljši slovenski dosežek na največji svetovni prireditvi v trail tekih. Ajda, pred tednom zmagovalka 32. Triatlona Jeklenih v Bohinju, je tekla na CCC različici, ki je 101 km dolga trasa originalnega UTMB, ki se vije med Courmayeurjem v Italiji, Champex-lacom v Švici in Chamonixom v Franciji. Večino trase je na veliki nadmorski višini 2500 metrov, skupaj pa je 6100 metrov višinske razlike. Ajda je CCC različico trase pretekla v 14 urah in 37 minutah. V elitni deseterici je bila zelo pisana mednarodna zasedba, z zmagovalkami največjih triail preizkušenj na svetu.

MATEJ MATO HRIBAR JE TEKEL NA ORIGINALNI VELIKI TRASI OKOLI MONT BLANCA Na kraljevski UTMB je tekel Kamničan Matej Mato Hribar in razdaljo (170 KM, +-10.000 metrov) pretekel v 34 urah in 55 minutah. V cilju je bil 326. in bil štiri ure hitrejši kot ob svojem prvem nastopu 2016 (474.).

 

Ajda, kakšni so vtisi. Kakšna prireditev je to?

UTMB velja za eno najlepših in je definitivno največja ultra trail prireditev na svetu. Vsebuje, kar tri tekme znotraj serije Ultra Trail World Toura - tekem svetovne serije, in sicer UTMB, CCC in TDS. Skratka je "sommet mondial du trail".

Preko spleta se prireditev zdi gromozanskih razsežnosti?

Prireditev je res ogromna, tekmovalcev je več kot 10.000, ogromno je rastavljavcev, drugih organizatorjev trail tekem, podpornih ekip,... Da vse poteka tekoče, mora biti organizacija res dobra, in tudi je - vrhunska. Vseskozi te obveščajo preko maila, smsjev, kaj in kako, navodila so zelo jasna. Že dvig štartne številke je cel sistem. Če skrajšam, tudi sama sem si, glede na sloves dogodka, želela enkrat doživeti to trail "olimpijado", in sicer bolj v smislu, da mi ne bo potem žal... Tako sem se udeležila CCC različice , ki velja za "little sister of UTMB" (link) in sem seveda navdušena. Vsa množica tekačev, tek skozi tri države, pokrajina, navijači, ki pospremijo vsakega tekmovalca z navdušenjem v cilj. Skratka, bilo je res enkratno. Poleg vsega sva se nekje na 60 km našli z Američanko Liz in si nato pomagali, se spodbujali in si delili pot vse do cilja, oz. skupaj prišli v cilj, kot sedmi - osmi. Take male stvari dodajo k lepemu spominu.

Vseskozi so opozarjali na zelo zahtevne razmere?

Razmere na progi so bile zahtevne, ne pa zelo ekstremne. Na drugem vzponu, nekje na slabih 30 km, na vzponu na Grand col Ferret sta nas ujela megla in dež. Dež nas je nato vseskozi spremljal, na vrhovih pa je bila tudi megla. Temperature so bile nizke. Noč seveda vidljivost še nekoliko poslabša, sploh v dežju in megli, tudi mraz pritisne še nekoliko bolj,... Kakorkoli, je kar šlo, škoda le za razglede za katere smo bili ob takšnem vremenu seveda prikrajšani.

Kakšne so posebnosti UTMB? Kakšne so poti?

Večino klancev je zelo strmih, kot naprimer Durnik v Baški grapi. Spusti pa so, v nasprotju s klanci, nezahtevni, tekaški, mehki, k čemur pripomore predvsem podlaga, saj poti niso skalnate, ampak jih prekriva mivka. Tako lahko po klancu navzdol kar divjaš. Poezija teka. Proga je speljana po markiranih poteh »Trail du Mont blanc«. Start 'CCC' je v Courmayerju in gre skoraj v celoti po progi in v smeri kot gre proga UTMB, pri čemer pa gre proga »TDS«, ki ravno tako štarta v Courmayerju, v obratni smeri proge UTMB. Na progi je 8 okrepčevalnic, na treh je dovoljena pomoč. Na teh treh okrepčevalnicah je dostop spremljevalcem omogočen le s posebno dovolilnico, ki jo tekač prejme skupaj s štartno številko. Pri tem spremljevalca spustijo v šotor šele 10 minut pred predvidenim prihodom tekača. Odlična organizacija, res.

Kako je z udeležbo?

Žreb je glavni. Večkrat ko nisi izžreban, več je možnosti, da boš izreban naslednjič. Pri tem sama ne grem v žreb, saj imam na podlagi predhodnih tekem po točkovanju mednarodne organizacije za trail teke »International trail running asociation« dovolj točk, da sem uvrščena v kategorijo »elite runner«, katerim je udeležba zagotovljena. Tudi na startu ne     gremo v gnečo, ampak, te spustijo od spredaj v startni prostor. V izogib še hujši gneči se starta v treh valovih. Vse je dobro domišljeno, vrhunska prireditev.

ps. Kdo na desni fotografiji najde Ajdo?

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image