Novice 04.03.2019

Še tri tedne do teka k sv.Primožu

Do zadnje sobote v marcu leta 1996 so bili osebni rekord kamniških tekaških navdušencev, ki so radi izbrali pot od Stahovice do priljubljene izletniške in zgodnje spomladanske planinske točke Sv. Primož, le vir neskončnih tekaških debat. Pot iz Stahovice do Sv. Primoža pozna vsak otrok v dolini, vsak pastir, ki je kdajkoli gnal živino na Veliko planino, vsak planinec, vsak romar, ..

S 1. tekom na sv. Primož, ki je kasneje dobil slovnično bolj pravilno obliko tek k sv.Primožu, so le te govorice dobile drugačno noto. Časi so dobili verodostojne minute in sekunde, tekači in tekačice imena. Debate so polegle. Ura je pokazala.

RAZPIS (klik)

Podobno je tudi z drugimi gorskimi teki v Sloveniji. Okoli 60 jih je uradno skozi celo leto. Dosežki v gorskem teku imajo dolgoletno veljavo. Časi doseženi na posameznih uradno organiziranih prireditvah v gorskem teku imajo posebno vrednost tudi skozi leta. Prijateljem, znancem, sorodnikom vedno lahko zelo razumljivo pojasnimo, kakšen je tekaški dosežek. Malo za izziv, samozavest, navdih. Lahko ga primerjajo s svojimi videnjem na isti poti in časom. Tudi čez mnoga leta, če se le pot na naš hrib ne bo bistveno spremenila, bomo lahko svoj dosežen čas primerjal z drugimi, drugi pa z našimi. Verjetno ne bo bistvenih razlik v pogojih, opremi,…

Ta tekaška zvrst to omogoča. Časi so domala večni. Dosežen čas, večinoma od znane točke v dolini, do znane točke na hribu, planini, razgledniku, pač ostaja primerljiva valuta za dolga leta. Podobno kot ima v ravninski tekaški atletiki svojo vrednost vsak čas na razdalja v metrih, oziroma kilometrih, se v gorskem teku meri tek med dvema znanima točkama in ista pot. Tudi prvi gorski tek k sv. Primožu nad Kamnikom je bil organiziran prav z namenom, da se v organizirani obliki, na isti dan, vsi tekaški navdušenci pomerijo skupaj in izmerijo časi na najbolj znano izletniško točko na sončni strani Velike planine.

V soboto 30. marca se tudi letos prav pod Veliko planino odpira sezona Pokala Slovenije. Gre za enega najbolj priljubljenih tekov. Sploh prvič v zgodovini tek šteje v najbolj pomemben niz. Letos premierno le za mlade, do mladinskih kategorij.

PDF
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image