Novice 02.04.2019

Timotej Bečan, Špela Gonza in Klemen Španring nakazali uspešno sezono

Po jutru se dan pozna, pravijo. S 24. tekom k sv. Primožu se je začela sezona osrednjih tekmovanj v gorskih tekih. Tekma z dolgo tradicijo je nakazala nekaj trendov sezone.

Vse oči so bile uprte v Timoteja Bečana (na fotografiji, prijavim.se), najboljšega gorskega tekača sedanje dobe. S časom 16.00 minut je odtekel enega najboljših časov na tej trasi v vsej dvajsetletni zgodovini teka, ki je vedno privabila del najboljših tekačev in tekačic. Na večni lestvici najhitrejših tekov in osebnih rekordov se je povzpel na tretje mesto večne lestvice.

Udeležba z 118 tekači se je znova približala nivoju izpred štiri let, potem ko je zadnji dve leti že padla pod sto udeležencev. Tekma je zaradi trase zelo primerna tudi za mlade. Klemen Španring (AK Slovenska Bistrica) je s časom 17:36 odtekel enega najboljših časov doslej za mlajše tekače. Glede na statistiko še ni bilo tekače, ki bi se v starosti pod U18 (letnik 2002) spustil pod mejo 18 minut. S doseženim časom se je povzpel na 37.mesto večne lestvice četrt stoletja tekov k sv.Primožu.

»Vsi so pričakovali rekord, jaz pa grem raje na začetku sezone počasi in postopoma. Važno mi je, da sem premagal lanski čas, kar mi je tudi uspelo za 38 sekund. Sem zadovoljen, kar pomeni, da sem v tem času boljši kot lani. Upam, da ni prehitro, sicer pa poskušam trenirati z glavo,« je Bečan dejal za www.prijavim.se.

Tudi zmagovalka Špela Gonza je izstopala s časom 20:52. Špela je še mladinka. Njen čas lahko primerjamo z dosežki Mateje Kosovelj, naše najboljše gorske tekačice v zgodovini. V letih 2003 in 2005 je zmagala tudi na teku k sv. Primožu in kot mladinka zmagala s časom 20:29 oziroma 19:48. Tekmovanje je prvič štelo tudi za Pokal Slovenije v gorskih tekih. Premierno le za mlajše kategorije. V teh kategorijah je teklo 35 mladih, kar je v povprečju lanskih tekem.

 

poročilo o teku na Prijavim.se -

PDF
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image