Novice 16.06.2022

V Podbrdu znova za naslove Prvaka Slovenije v trailu

Podbrdo trail festival
 
TEKAŠKI PRAZNIK V PODBRDU ZNOVA Z VSEM KAR IMAJO VELIKI
 
Podbrdo. Zagotovo več ni tekaškega in nemara niti športnega navdušenca, ki vasice v rajsko zakotni Baški grapi ne bi poznal po tekaški prireditvi, ki je to vasico na obrobju Julijcev zapisala in obdržala na (športnem) zemljevidu.
 
Od leta 2002 se upravičeno ponašajo z letnico prvega gorskega maratona, ki je v tistih časih oralo ledino daljših gorskih preizkušenj v Sloveniji.
Podbrdo je sploh znana po pionirjih na področju planinskih tekov ali gorskih tekov ali pa traila, kakor se je razvijalo poimenovanje teka po stezicah v hribovitem svetu.
Lanska izvedba
 
- spletna stran http://gm4o.si/sl/
 
Podbrdo trail mountain running festival ima mednarodno prepoznavno ime. A ima tega imena zgolj zato, ker bi bilo to moderno in bi Graparji s tem radi pokazali svetovljanstvo in odprtost v svet. V Podbrdu se je z dvema izvedbama svetovnega prvenstva v gorskem maratonu pisala zgodovina gorskega teka pod okriljem WMRA, Svetovnega združenja za gorske teke.
 
Tudi letošnja izvedba, že enaindvajseta, bo imela vse kar imajo veliki.
- Tri razdalje Ultra pušeljc (103 km), klasika GM4O – 42 km (Gorski maraton štirih občin) in GM trail (27 km),
- Letos znova GM trail (27 km) šteje za državno prvenstvo v trailu. In vse kaže, da se bosta za naslov prvaka znova udarila Žan Žepič in Gašper Bregar, čigar dvoboj do zadnjega metra je bila velika posebnost lanske domače sezone.
 
Glede na številke prijav bo letos v Podbrdu teklo okoli 250 tekačev, točneje 248 prijav. 77 jih ima označeno najdaljšo traso, kjer lovijo ITRA točke za UTMB. 125 se jih bo lotilo klasike in 77, kot kažejo prijave krajša različica. Za najdaljšo traso se je torej odločilo 19 odstotkov vseh udeležencev, kar je nad povprečjem podobnih prireditev.
 
Za Podbrdo je prijavljenih 29 odstotkov tekačic. To je visoka številka. Svetovni trendi na podobnih daljših preizkušnjah omenjajo 23 odstotno zastopanost ženske populacije.
 
V Podbrdu bo 16 odstotkov tujih tekačev. Sloves o Podbrdu, o vasici in gorah Črne prsti, Porezna, Blegoša, Blegoš, Ratitovec, Soriška planina..bo šlo znova v svet. V 15 držav.
 
 
In tako kot piše v promocijskem gradivu STO: Med drugim so se v klancih okrog Baške grape skusili tudi tekmovalci svetovne slave. Videli so, v kako ozko dolino je porinjeno naselje Podbrdo in kakšne gore jo obkrožajo, in zato se nihče od njih verjetno ne bi čudil, če 103-kilometrski tek vsebuje kar 6.600 metrov vzponov in prav toliko spustov. Kar štirikrat je treba v kosu opraviti z več kot tisoč metri višinske razlike! Višinski profil trase ima obliko ostrih zob divje zveri, ki se, tako so dogovorjene z domačini, v času teka umaknejo globoko v gozd. Hribi tam okoli trud nagradijo z bogatimi razgledi, pravijo vsi udeleženci in se klanjajo Jožetu in njegovi zvesti organizacijski ekipi, da jih je zvabil v ta zakotni rajski svet.
 
 
 
Če ste zamudili Podbrdo, vabilo velja za Črno na Koroškem, še en košček zakotnega rajskega sveta https://www.facebook.com/K24ultratrail

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image