Novice 31.05.2018

Več kot 400 izkušenih gorskih tekačev bo teklo na Ratitovec

Kar 422 tekačev in tekačic iz 23 držav je že na startnem seznamu 18. veteranskega svetovnega prvenstva v gorskih tekih, ki bo v soboto v Železnikih in na pobočju Ratitovca. Tradicionalni že 23. tek do Krekove koče na Ratitovcu, grebenu spodnjih bohinjskih gora, z lepimi razgledi na Julijce in Karavanke, bo torej dočakal najbolj množično udeležbo. Pred leti je tek že sodil v niz svetovnega pokala.

»Največ je Italijanov, Slovakov, Angležev in Ircev, » pravi vodja prireditve Brane Čenčič. Slovencev je trenutno prijavljenih okoli 70, možna pa je že dodatna prijava. »Najmočneje so zastopane kategorije nad 50, 55 in 60 let. Tako v moški in ženski konkurenci,« dodaja. Tekmovanje nima zgolj rekreativnega značaja. V vseh kategorijah velja zelo ostra mednarodna konkurenca, tudi tekačev, ki so pred časom sodili v sam svetovni vrh (Molinari, Schmuck, Wyatt). V ženski konkurenci bo prvič nastopila tudi Antonella Confortola, zadnja zmagovalka teka na Grintovec.

CVET FAVORIT, STRNAD BRANI NASLOV

Miran Cvet je eden glavnih favoritov za zmago v svoji kategoriji. Že 2014 je bil v Telfesu v Avstriji svetovni podprvak v kategoriji + 45. V kategoriji + 50, v katero je prestopil, pa bo naslov veteranskega svetovnega prvaka branil Simon Strnad. Na zadnjih prvenstvih sta bila med deseterico tudi Franci Teraž (+ 55) in Urša Trobec.

ZGODOVINA

Prvo veteransko svetovno prvenstvo je bilo 1998 v avstrijskem Kitzbuhlu. Otvoritev tekmovanja bo v petek ob 17.00 uri v Železnikih, start pa si sledijo v soboto od 10.00 ure dalje po starostnih kategorijah, odvisno tudi od razdalje (Podlonk, Železniki).

OPEN

Posebej je razpisana tudi kategorija za mlajše tekačev (- 35), ki tekmujejo hkrati s srednjo starostno skupino na najdaljši originalni razdalji, s startom v Železnikih.

Prijave za 'open race' so še možne.

TURIZEM Obisk tako velikega števila tekačev in njihovih spremljevalcev je tudi pomemben glede turizma. »Tekači so glede bivanja raztreseni po celotnem okolišu: Železniki, Cerkno, Sorica, Škofja Loka. Kar nekaj ji biva na Bledu in tudi v Ljubljani, predvsem Angleži in Italijani, » pove alfa in omega prireditve Brane Čenčič.

INFORMACIJE - http://www.atletsko-drustvo-zelezniki.si/AK/stran/tek-na-ratitovec/info

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image