14.07.2019.

Prizorišče EP Zermatt previsoko za Timoteja Bečana in Mojco Koligar

Prizorišče EP Zermatt previsoko za Timoteja Bečana in Mojco Koligar

»Ob dobrem počutju sem v nadaljevanju storil usodno napako; bil sem prehiter ob previsoki intenzivnosti. Brez višinskih priprav ni šlo kot sem želel. Bogatejši sem za novo izkušnjo,« je Timotej Bečan opisal trpko izkušnjo evropskega prvenstva v švicarskem Zermattu, kjer je med člani pritekel 29. mesto. Med članicami je Mojca Koligar pritekla 20. mesto. Izstopali pa je mladinski val.  Nuša Mali je med mladinkami osvojila 16. mesto, Špela Gonza je bila mesto za njo 17., Klemen Španring, med mlajšimi v konkurenci mladincev, pa je razveselil z 19. mestom, dobre tri minute za zmagovalcem.

rezultati članske kategorije (klik)

Švicarka do trojčka v Švici, Mojca Koligar visoko 20., brez višinskih priprav ni šlo po željah

Med članicami je še tretjič zapored po Veliki planini in Skopju zmagala domačinka Maude Mathys, minuto pred Avstrijko Andreo Mayr. Mojca Koligar je za zmagovalko zaostala 7:23, za peto uvrščeno Italijanko Sortini  tri minute. » Na tekmi se je izkazalo, da imam še vedno premalo izkušenj z velikih tekmovanj in težkih tekem. Pa tudi to, da sem premalo pozornosti namenila specifiki same tekme, ki je zame ponudila prehiter štart in previsoko nadmorsko višino. Ob močni konkurenci malenkosti odločajo, pridobiš ali izgubiš deset mest,« je Mojca Koligar delala analizo zvečer po nastopu. »Ob izjemno hitrem štartu sem precej zaostala in izgubila stik z najboljšimi. Po ravninskem delu sem začela pridobivati vse tja do 22. mesta. Na višini 2200 metrov sem že čutila nekaj težav. Da bo do teh prišlo sem spoznala že med sobotnim ogledom trase. Najprej se je pojavila zadihanost, nato pa slabotne noge. Imela sem občutek, da se niti ne premikam. Kljub temu mi je do cilja uspelo prehiteti še dve tekmovalki. Verjamem, če bi bila polje pripravljena na višini, bi tekla minuto ali dve bolje, kar bi bilo na nivoju pričakovanj. Tako pa moram priznati, da nisem zadovoljna niti z rezultatom niti zaostankom,« je priznala slovenska prvakinja, odločena nadaljevati s trdim delom tudi na podlagi izkušenj izpod Matterhorna. Med dvajseterico so bile tekačice iz dvanajstih držav. Mateja Kosovelj (42.), Barbara Trunkelj (44.) in Klara Ljubi (54.) so kot ekipa pritekle deveto mesto z enakim številom točk kot Hrvaška.

Nuša Mali in Špela Gonza presegli pričakovanja

Češka smučarska tekačica Barbora Havličkova je med mladinkami zmagala s prednostjo 51 sekund, pet minut pred Nušo Mali (16.) in Špelo Gonza (17.). Najboljši mladinki sta bili znova zelo tesno skupaj v osmih sekundah kot na Ratitovcu. Devet tekačic pred njima sta starejšega letnika 2000. Nuša Mali je bila kar devet mest višje kot lani v Skopje in je tako več kot izpolnila svoja pričakovanja.  Skupaj z Zojo Levec (37.mesto) so ekipno osvojile osmo mesto, a ženska mladinska ekipa ima višji potencial.

rezultati mladinskih kategorij

"Najtežji je bil prehod iz ravninskem v strm del," je opisala Nuša Mali, ki je dan po prvenstvu izkoristila, kot večina reprezentance, za pohode po gorah pod Matterhornom. "Drugače mi je tek zelo hitro minil. Večina prvega dela je bilo ravnine. Ko pa smo končno pritekle do klanca v zadnji tretjini, mi je bilo res težko začeti teči v klanec," je tudi Nuša, kot Timotej Bečan in Mojca Koligar opisala zahtevnost, posledico velike nadmorske višine primerljiva Grintovcu." Nekako sem na koncu le uspelo priteči do konca. Zadovoljna sem s 16. mestom in res sem vesela, da mi je kljub malim težavam na začetku sezone uspelo priti v prvo polovico uvrščenih," je dodala.

Lekcija visoke nadmorske višine tudi za Bečana

Britanec Jacob Adkin in Norvežan Stian Overgaard Arvik sta bila pod Zermattom hitrejša od prvaka z Velike planine Italijana iz Aoste Xaviera Chevriera. Timotej Bečan (29.) in Miran Cvet (33.) sta z zaostankom 4:50 in 5:13 ob 53 minut dolgem zmagovalnem času prav tako plačala davek Zermatta. »Proga letošnjega prvenstva je bila izjemno lepa, na papirju "lahka", vendar ob pogledu na izris nadmorske višine se stvari popolnoma spremenijo,« je Bečan nizal svojo pripoved izpod 4478 metrov visoke piramide, nemara najbolj poznanem simbolu Alp. » Že pred prvenstvom sem imel največje pomisleke glede visoke nadmorske višine, kar se je izkazalo za upravičeno. Na ogrevanju in startu sem se počutil močno in začel umirjeno. Ob začetku strmine sem tako začel brez težav prehitevati. Verjetno pa sem v prepričanju, da sem rešen iz zanke, ki jo predstavlja proga, storil tudi usodno napako, saj sem namreč v nadaljevanju prehitro preveč dodal in izbral previsoko intenzivnost. Na visoki nadmorski višini je tako mnogo težje odplačati kisikov dolg,« je Bečan dobil učno uro iz teka na višini. »Iskreno povedano sem razočaran, saj sem pričakoval boljši rezultat in tudi seveda uvrstitev. Z druge plati sem bogatejši za novo izkušnjo, ki mi bo v bodoče prišla še kako prav. Po eni strani sem storil vse, kar je bilo v moji moči in zavzeto treniral, vem pa, da nečesa nisem storil – višinskih priprav, ki so za dober rezultat nujne. Stvari so šle v pravo smer, pika na i pa je tokrat manjkala, za kar pa lahko seveda krivim le sebe.« Luka Kramarič (50.) in Gašper Bregar (54.) sta s podobnim zaostankom za najboljšima Bečanom in Cvetom kot na DP na Ratitovcu.

Najmlajši med dvajseterico

Klemen Španring je bil najbolj pozitivno presenečenje reprezentančnih nastopov. Devetnajsto mesto tekača letnika 2002, med leto in dve starejšimi tekmeci, je zelo lep dosežek. Tudi zaostanek 2:54 minute je polovico manjši od ostale slovenske trojice Tineta Habjana, Nejca Uršiča in Aljaža Luznarja.