16.04.2023.

Lucija Krkoč in Marko Tratnik prvaka kratkega traila na spektakularni izvedbi Savinjski 6K

Lucija Krkoč in Marko Tratnik prvaka kratkega traila na spektakularni izvedbi Savinjski 6K
Prvenstvo Slovenije v kratkem trailu
 
GLADIATORSKI SAVINJSKI K6 TRAIL MARKU TRATNIKU IN LUCIJI KRKOČ
 
Migojnice pri Žalcu, 15. april – »To je bila gladiatorska borba. Blato, sneg, veter, mraz, vzponi in vratolomni spusti. Čista jeba,« je Aleš Robnik, eden od udeležencev, slikovito opisal Savinjski K6 trail. Tekaška preizkušnja (28 km, 2000 metrov višinske razlike) je za elitni del tekačev štela za naslove prvakov Slovenije v kratkem trailu, po dramatičnem zaključku sta ga pritekla Marko Tratnik in Lucija Krkoč (oba ŠD Nanos, Podnanos).
 
foto ATD Savinjčan, tekst Metod Močnik
 
IZKUŠNJE PRED MLADOSTJO
Tako kot razmere po hribih Savinjske doline, s snegom na najvišjih vrhovih, je bil dramatičen tudi zaključek tretje izvedbe prvenstva Slovenije v kratkem trialu . Najhitrejša trojica je bila v cilju v razmaku pol minute. Marku Tratniku je začel zelo previdno, saj je bil na prvem vrhu na Bukovici šele šesti. V drugem delu pa mu je uspel izjemen finiš, potem ko je na zadnjem vzponu ujel Žana Žepiča in na spustu z zadnjega vrha še dotlej vodilnega Klemena Španringa.
 
 
MLADI KLEMEN ŠPANRING NI VZDRŽAL
Na Mrzlici, na četrtem od šestih vrhov trail, ko je bila za tekači že dobra ura in pol preizkušnje je bila prednost Klemena Španringa pred Žanom Žepičem že več kot tri minute, pred Markom Tratnikom pa že celo točno pet minut. V zadnji uri se je začela drama. Španring ritma ni vzdržal, največ je izgubil med Kamnikom in Homom. Tratnik je bil vse bližje in bližje, pred Homom je najprej prehitel Žepiča, ter potem pri 15 minut dolgem spustu v dolino pa še Španringa, čeprav je bila prednost na vrhu še več kot minuto.
Razlika med najhitrejšo trojico je bila zgolj pol minute. Odločitve o naslovu prvakov v tej mladi disciplini so bile že doslej vedno zelo tesne. Leta 2021 je Žepič prehitel Gašperja Bregarja v zadnjem metru. Marko Tratnik je sicer aktualni prvak na daljši različici dolgega traila, ki je bil lani izveden na njegovem terenu na UTVV v okolici Vipave.
 
Lucija Krkoč je tudi tokrat potrdila sloves najboljše slovenske gorske tekačice zadnje dobe, ki si ga z laskavimi odličji v zgodnjih letih tega stoletja deli z Matejo Kosovelj.
Lucija Krkoč je imela po uri in pol na Kalu nad Hrastnikom že sedem minut prednosti pred Petro Tratnik, aktualno lansko prvakinjo dolgega traila in največjo tekmico prvenstva. V drugem delu se je prednost manj povečevala, a prednost je narasla na devet minut in pol.
 
Dramatično je bilo tudi za bronasto kolajno. Barbara Jolič je imela na Mrzlici že lepo prednost več kot dveh minut pred Katjo Kegl Vencelj, a je proti Homu, zadnjem od šestih vrhov, Katja prehitela Barbaro. Barbara je na spustu nadoknadila nekaj metrov zaostanka in imela v letnem gkledališču Limberk, osredjem prizorišču prireditve, par metrov prednosti.
 
Lucija Krkoč po tekmi
 
Proga K6 je kar zelo zahtevna že v normalnih razmerah, danes pa sta nam še dodatno tek otežila blato in sneg. Bila sem na ogledni turi, tako da sem približno že vedela kaj me čaka. Na tekmi sem že takoj prišla v vodstvo in to obdržala do cilja. Sem pa prepričana, da bi danes bilo drugače, če ne bi Petra med tednom zbolela.
Rada bi se zahvalila organizatorjem za zelo dobro organizacijo! Vse je bilo označeno kot je treba, okrepčevalnic ravno dovolj, vmes smo imeli stalno spodbujanje pohodnikov, ki so se podali na progo dve uri pred nami, bogate in zelo uporabne nagrade.
 
Marko Tratnik po tekmi
 
Proga mi je bila zaradi konfiguracije terena in samih razmer pisana na kožo, čeprav sem z začetka tekel s precej rezerve, ker je nisem vnaprej poznal. Sem tiste vrste tekač, da čim zahtevnejši so pogoji, bolj sem suveren na tekmi. Verjamem, da so sotekmovalci morda celo močnejši od mene in več vlagajo v tek, kar se je pokazalo tudi na tekmi, mogoče so bile tokrat izkušnje tiste, ki so prevegnile tehtnico na mojo stran.
 
Savinjski K6 trail, DP v kratkem trailu,
1. Lucija Krkoč (ŠD Nanos) 2,59:37
2. Petra Tratnik (ŠD Nanos) 3,09:07
3. Barbara Jolič (Šmarnogorska) 3,13:54,
4. Katja Kegl Vencelj (KGT Papež) 3,14:00
5. Klara Ljubi (AD Krka) 3,28:40
6. Maja Kosec (Šenčur) 3,51:24
7. Urška Trobec (KGT Papež) 4,08:23
 
 
 
 
Savinjski K6 trail, absolutno, člani
1. Marko Tratnik (ŠD Nanos) 2.37:19,
2. Klemen Španring (AD Slovenska Bistrica) 2,37:34
3. Žan Žepič (AD Olimpik Kropa) 2,37:50,
4. Janez Klančnik (AD Poljane) 2,42:50
5. Nejc Blatnik (Savinjčan) 2,44:14,
6. Aleš Žontar (ŠD Nanos) 2,51:29
7. Matej Nidorfer (Savinjčan) 2,53:27
8. Primož Porenta (ŠL) 2,54:03
9. Dimitri Chapelle (Francija, Vrhnika) 2,55:33,
10. Urban Lavrenčič (ŠD Nanos),