06.08.2019.

Mojca Koligar po mednarodno uveljavitev v Italijo

Mojca Koligar po mednarodno uveljavitev v Italijo

Bil je boj za sekunde
Le za štiri sekunde do petega in 11 sekund do četrtega mesta je bila oddaljena Mojca Koligar na PizTri Vertical – FlettaTrail, ugledni mednarodni tekmi v Italiji. Prav toliko sekund ji je zmanjkalo tudi do panoramske parade najhitrejših, da bi kraljico Grintovca postavilo še bolj v ospredje najbolj imenitnih gorskih tekov na mednarodni sceni. Slavnostno razglasitev najboljši pa je ujela drugi dan na trailu, kjer je prav tako končala na šestem mestu.

Naj najprej omenimo, da so Mojco Koligar tako kot vse imenitna imena ogranizatorji posebej predstavili že pred tekmo. Zgoraj omenjena predstavitev na FB je prikaz, kako je možno lepo predstaviti najboljše.

IZKUŠNJE LOVA NA SEKUNDE IN TEKMICE

Lov na sekunde ob zgoščeni konkurenci je glede na konkurenco seveda pričakovano. "Močna mednarodna tekma pokaže, da se moraš znati boriti tudi z drugimi in to od začetka do konca. Taktika, poznavanje proge in spočitost so del mozaika, ki poleg pripravljenosti postavijo čas in rezultat," je Mojca Koligar zapisala na svojem profilu po vertikalu.

Zagotovo je bila malce razočarana glede na to, kako blizu je bilo še večji uveljavitvi. Organizatorji iz mesta Mallono, pod vznožjem Orobijskih Alp, ene najbolj uglednih tekem v Italiji z letošnjo že 56. izvedbo, so privabili pisano mednarodno druščino. Lani je tek štel v niz svetovnega pokala WMRA. Med tekačicami so bile na vertikalu med deseterico tekačice iz sedmih držav, v nedeljo na treilu iz osmih.

Več na http://www.corsainmontagna.it/

Vertikal je bil parada najhitrejših. Avstrijka Andrea Mayr, evropska podprvakinja, je s časom 37:20 še popravila svoj rekordni čas. Druga Valentini Belotti je bila za primerjavo na EP v Zermattu sedma, Alessia Scaini deseta, Irka Sara McCormack, v tik cilju za Mojco, pa 16. Naj spomnimo, Mojca je bila na evropskem 20.

ČASI PizTri Vertikal (3,5 km, 1000 m)
1. Andrea Mayr (foto, SVS Schwechat) AUT – 37’20”
2. Valentina Belotti (Atl. Alta Valtellina) ITA – 39’55”
3. Heidi Davies (Inov8) GBR – 41’38”
4. Primitive Niyirora (G.S. Orecchiell) RWA – 42’27”
5. Alessia Scaini (Atletica Saluzzo) ITA – 42’34”
6. Mojca Koligar (Hoka One One – KGT Papez) SLO – 42’38”
7. Sarah McCormack (Ambleside AC) IRL – 43’16”

V moški konkurenci je zmagal Italijan Henry Aymonod, evropski prvak Jacob Adkin je 'Tisočak višincev' (se lepo sliši?) pretekel kot tretji, vodilni v svetovnem pokalu Andrew Douglas je bil sedmi in pozor 10.mesto – Francis Maina Njoroge, osmi s teka na Grintovec (38:43). Znanec z Japonske Fujio Miyachi, ki je prav tako tekel v nedeljo v Kamniških Alpah (45.m, čas 59:35), je bil uvrščen na 31. mesto (44:37).

IZKUŠNJE S TRAILA

"Tudi tu so odločali zadnji metri in sekunde," je spoznala Mojca po trailu (21 km, +- 1100 m), ki ga je pretekla kot šesta v času 1,47:40. Zmagala je Heidi Davies (Inov8, VB) s časom 1,41:25, pred Eliso Sortini (1,45:34), Saran McCormack (1,45:55), Čehinjo Lucio Masanovo (1,47:36) in Afričanko Primitive Niyirora (1,47:38) . Razlike so bile v sekundah. Dve do petega mesta, štiri do četrtega,..  "Pri meni se je še enkrat več izkazalo, da je bilo v zadnjem obdobju tekem preveč, saj je šlo bolj po polžje, brez da bi ob tem zares uspela dvigniti srčni utrip," je bilo glavno spoznanje, ki ga je delila na FB.

O TEKMI

"Na divjem spustu bi bilo bolje, če bi odklopila glavo in pustila nogam, da naredijo svoje, a tega nisem zmogla. Preveč me je bilo strahu, kako bo dan kasneje bolelo od spuščanja.  Spust je bil sladkorček za vse, ki upajo hitro spustiti noge navzdol. Glede na to, da je bil v načrtu bolj raztek in ogled terena za prihodnje leto, sem vesela, da mi je uspelo iz sebe iztisniti še toliko moči in borbenosti, da sem s progo kar hitro opravila. K temu pa je veliko prispevalo tudi samo vzdušje, ki ga uspejo ustvariti Italijanski navijači, razporejeni po celotni trasi in navijajoč za vse. Vsaka gorska vasica nas je pričakala na svojevrsten način, s posebno energijo in toplino, ki da polet za naslednje kilometre. Organizator je na dogodek povabil tekaško elito s celega sveta  in dal tekmi poseben pridih multinacionalnosti in težnosti. Sama sem zelo vesela in hvaležna, da sem imela priložnost biti del tega in odločena, da se prihodnje leto vrnem, spočita in pripravljena na to preizkušnjo, na borbo na sekunde."