17.10.2022.

Mojca Koligar zmagovalka svetovnega niza Vertikal KM, Luka Kovačič drugi

Mojca Koligar zmagovalka svetovnega niza Vertikal KM, Luka Kovačič drugi
svetovni niz Vertikal kilometer
 
MOJCA KOLIGAR POKALNA ZAGOVALKA, LUKA KOVAČIČ DRUGI
 
Konec tedna se je ob Gardskem jezeru zaključil svetovni niz tekem Vertikal KM, del mednarodne zveze ISF,  Mojca Koligar je skupna zmagovalka niza 10 tekem, Luka Kovačič je drugi. Na zadnji tekmi Limone Vertikal sta bila oba druga.
Mojca Koligar je zbrala 364 točk, potem ko je zmagala Orobie vertikal v Italiji, bila druga na Schlegeis Vertikal nad Insbruckom, ter v finalu druga. S tem je po točkah prehitela doslej vodilno Belgijko Carlotte Cotton (332), tretja Brazilka Linabel Iramaia Pimentel.
 
 
Med tekači je skupni zmagovalec Vertikal kilometra Čilenec Nicolas Lasen Pingel, zbral je 302 točki. Luka Kovačič je v skupnem seštevku drugi (276 točk), tretji je bil Francoz Beniot Gandolfi (260).
Kovačič je bil pred Gardo že zmagovalec Schlegeis 3000 na Tirolskem v Avstriji.
 
Tekme so izvedli še na Portugalskem, Braziliji, Čilu, Peruju, v Španiji, Bolgariji in celo v Črni gori (Prokletije). Upoštevata se dve tekmi in dvojno točkovana zadnja tekma.
 
VERTIKAL OB GARDSKEM JEZERU
Vertikal del la Mughera je del tradicionalnega tekaškega festivala Limonextreme, gre za zelo strm tekaški vertikalni kilometer, oba slovenska tekača pa ga že dobro poznata, saj sta stara znanca prireditve.
KOVAČIČ V FINIŠU
Italijan Marcelo Ugazio (37:48) je bil v zadnjem delu, potem ko sta vseskozi tekla skupaj, močnejši od Luka Kovačiča (Team Dynafit) za 11 sekund (37:59).
Ugazio je svetovni podprvak v tej disciplini VK ISF, ki je bilo v Italiji v začetku septembra, teden prej pa je na zadnji tekmi Valsir svetovnega pokala WMRA na Chiavenna Lagunc bil na četrtem mestu, spomnimo Timotej Bečan pa osmi. Na tej tekmi je bil s sedmim časom dneva tokrat tretji Italijan Andrea Rostan (Lasportiva), ki je za Kovačičem zaostal več kot minuto.
Kovačič je na tem teku nad Gardo že zmagal leta 2019 (37:38), ter bil drugi 2018 (36:56) in četrti lani (39:41). Proga ima v 3 kilometrih 1100 metrov višinske razlike. Pred štirimi leti je Remi Bonnet postavil časovno znamko 36'02.
 
Z DRUGIM MESTOM DO GLOBUSA VERTIKAL KM
Za Mojco Koligar je bil tek še bolj pomemben. To je bil deseti tek vertikal kilometra iz te svetovne serije, s preizkušnjami od Kitajske do Brazilije. Ob tem je imela njena ekipa team Scarpa zelo visoke cilje v ekipnem delu tekmovanja (vertikal + sky race) za lovoriko "Skyrunning Team Awards", neuradnega ekipnega svetovnega prvenstva profi ekip, Scarpa pa je imela napet boj predvsem z La Sportivo in Salomonom. Mimogrede nagradni sklad 5000 evrov, 3000 in 2000 za ekipe.
 
MOJCA JE IZPOLNILA PRIČAKOVANJA
Mojca Koligar je z drugim mestom upravičila vsa pričakovanja, Na poti nad jezerom jo je prehitela le članica ekipe Salomon Camilla Magliano (47:23). S časom 48:27 je bila tako enako uspešna kot lani, ko je bila na istem prizorišču s časom 47:37 prav tako druga. Tretja je bila njena ekipna kolegica Dimitra Theocharis, zmagovalec Ugazio je prav tako član iste ekipe. Ob upoštevanju še druge tekme dneva, Limone skyrace (22 km, 2500 m +-), kjer slovenskih predstavnikov ni bilo, je bila ekipa Scarpa druga v skupnem seštevku.
S
tekači – 1. Nicolas Lasen Pingel (Čile) 302 points
2. Luka Kovačič (SLO) – 276 points
3. Benoît Gandolfi (Fra) – 260 points
tekačice – 1. Mojca Koligar (Slo) 364
2. Charlotte Cotton (Bel) 332

3. Linabel Iramaia Pimentel (Bra) 203

https://www.skyrunning.com/lasen-pingel-from-chile-and…/

V Sloveniji še ni radnih tekem Sky running ali Vertikal KM, letos je bil šele prvi nastop Slovenije na svetovnem prvenstvu ISF.