27.11.2022.

Na slovesnosti v Kamniku Timotej Bečan in Mojca Koligar proglašena za naj gorska tekača sezone

Na slovesnosti v Kamniku Timotej Bečan in Mojca Koligar proglašena za naj gorska tekača sezone
slovesni zaključek sezone za gorske tekače
 
TIMOTEJ BEČAN IN MOJCA KOLIGAR NAJBOLJŠA GORSKA TEKAČA
 
Kamnik, 26. november – Proglasitev najboljša in najbolj perspektivna gorska tekača leta 2022, podelitev kolajn ekipnih zmagovalcev državnega prvenstva, podelitev lovorik Pokala Slovenije, ter druge svečane podelitve so bile osrednje niti tradicionalnega srečanja gorskih tekačev in tekačic ob zaključku sezone 2022, ki je bil v domeni Združenja za gorske teke Atletske zveze Slovenije znova v osrčju planin, v Kamniku.
 
 
 
Ni naključje, da sta naj gorski tekač Timotej Bečan in Mojca Koligar, naj gorska tekačica 2022, oba člana Kluba gorskih tekačev Papež, ki ga vodi Dušan Papež, tudi predsednik Združenja. Med mladimi sta 2022 zaznamovala Maj Primožnik in Ana Novak in tako prohlašena za najbolj perspektivno ime atletske discipline po razgibanem terenu izven tekaških ravnin.
 
 
NAJ GORSKI TEKAČI 2022
Naj gorski tekač 2022: Timotej Bečan
vse fotografije Metod Močnik
 
Timotej je tudi v letošnji sezoni dominiral na domačih gorsko-tekaških tekmovanjih in Slovenijo z odmevnimi nastopi pisal na svetovni zemljevid. Že ima sloves enega najvidnejših gorskih tekačev v Evropi in svetu.
Z leto prednostjo je pritekel naslov državnega prvaka v gorskotekaški klasiki gor/dol v Hrastniku in na prvenstvu gor na teku na Ratitovec. Na tem teku je kot prvi tekač doslej pritekel traso z Železnikov pod 1 uro. Zmagal je na najpomembnejši domači mednarodni tekmi 43. teku na Šmarno goro, srebrnega nivoja svetovnega pokala. Znova je zmagovalec Pokala Slovenije.
 
Mednarodni niz uspehov Timetoja je navdušujoč.
S slovensko štafeto je v Collini in Morbegnu, prizorišču najbolj uglednih tekem z dolgo zgodovino, tlakoval pot do zmage in tretjega mesta.
 
Spomladi je v Romuniji ubranil naslov balkanskega prvaka. Na evropskem prvenstvu na otoku LaPalma je imel tiho željo, da se približa zmagovalnemu odru. Osvojeno 14.mesto na teku gor in 20.mesto gor/dol sodita med najboljše uvrstitve slovenskih tekačev do sedaj, čeprav je bil po prvenstvu razočaran.
 
V seriji tekem svetovnega pokala je pritekel skupno sedmo mesto in se s tem obdržal v krogu najbolj znanih evropskih tekačev. Med evropskimi atleti je bil četrti. Na petih nastopih od julija do oktobra je niza uvrstitve od četrtega do osmega mesta in zmagal na Šmarni gori.
 
Timotej Bečan je bil v izboru Atlet leta Atletske zveze Slovenije uvrščen na tretje mesto med člani, s čimer je tudi celotna atletska družina dala veljavo njemu in gorskim tekom.
 
naj gorska tekačica 2022: Mojca Koligar
Mojca Koligar in Primož Feguš, predsednik Atletske zveze Slovenije
 
Mojca je zmagala na obeh klasikah državnega prvenstva, aprila na Hrastnik trailu prvenstvu gor/dol in navkreber junija na Ratitovcu.
Na najbolj pomembnem nastopu reprezentance, na evropskem prvenstvu na otoku LaPalma je v obeh klasičnih disciplinah pritekla 26. in 27.mesto. Profil trase ni bil pisan na njene sposobnosti. Njene izjemne kvalitete so na zelo strmih terenih. Vertikal, običajno zelo strme poti s kilometrom višinske razlike, je njena paradna disciplina. Na mednarodni sceni je postala ena najbolj uveljavljenih in poznanih specialistk v tej disciplini ob Avstrijki Andrei Mayr. Na svetovnem prvenstvu v organizacije ISF (International Skyrunning federation?) je pritekla 10.mesto. Njen vrhunec je zmaga v skupnem seštevku svetovne serije Vertikal kilometer, kjer sta skupaj z drugouvrščenim v moški konkurenci Lukom Kovačičem Slovenijo vpisala med najuspešnejše dežele.
 
Najperspektivnejši gorski tekač 2022: Maj Pritržnik
 
 
Maj je v mladinski kategoriji prepričljivo zmagal na vseh domačih gorsko-tekaških tekmovanjih, kjer je nastopil. V Hrastniku na prvenstvu gor/dol, na Rogli v kratkem trailu, na prvenstvu na kronometru Bukovica in na zaključku na Šmarni gori. S tem je prepričljivo tudi zmagovalec Pokala Slovenije.
Izstopa tudi rekord proge in seveda naslov prvaka srednjih šol na prvenstvu v Smledniku.
Na mednarodni sceni je s četrtim mesto za las zgrešil kolajno na balkanskem prvenstvu v Romuniji, ob tema pa je bistveno pripomogel do bronaste kolajne mladinsko izbrane vrste Slovenije. Na evropskem prvenstvu na LaPalmi se je izkazal z 15. mesto v disciplini gor/dol.
Maj sloves odličnega gorskega tekača širi tudi v drugih atletskih disciplinah in turnem smučanju.
konkurenci.
 
Najperspektivnejša gorska tekačica 2022: Ana Novak
 
 
Ana je v svoji prvi gorsko-tekaški sezoni napredovala iz tekme v tekmo. Osvojila je naslov mladinske državne prvakinje v teku gor na Ratitovcu in v kratkem trailu na Rogli, zmagala na kronometru na Bukovico in na Šmarni gori. Poker zmag je bil seveda dovolj za zmago v nizu Pokala Slovenije.
V Smledniku je, tako kot Maj Pritržnik z rekordom proge postala srednješolska državna prvakinja.
Junija se je izkazala na reprezentančni tekmi mladinskega pokala WMRA za mlajše mladince in mladinke v italijanskem Saluzzu. 16.mesto med 44 tekačicami iz 12-ih držav je ena najboljših uvrstitev zadnjih let. Na mednarodni sceni še posebej izstopa deveto mesto na EP na otoku LaPalma. Ob tem velja posebej opozoriti, da je bila to njena prva mladinska sezona.
 
več fotografij s prireditve na FB