22.09.2022.

Rekordna udeležba na 22. šolskem državnem prvenstvu v Smledniku

Rekordna udeležba na 22. šolskem državnem prvenstvu v Smledniku
šolsko državno prvenstvu v gorskih tekih
REKORD UDELEŽBE, MAJA PRITRŽNIKA IN ANE NOVAK V SMLEDNIKU
Smlednik, 22.september – Rekordno število čez 400 mladih tekačev in tekačic se je zbralo na 22. izvedbi šolskega državnega prvenstva v gorskih tekih na tradicionalnem prizorišču pri gradu Stari grad nad Smlednikom. Termin med tednom je bolj priljubljen pri mladih tekačih in profesorjih kot je bil nekdanji v soboto.
(beri ⬇️)
foto Atletska zveza Slovenije (Peter Kastelic)
GIMNAZIJE ????
Sodelovanje in ekipni duh je v ospredju, tudi med šolskimi ekipami. Polno zasedbo je imelo 25 šolskih ekip, torej po dva predstavnika v vsakem delu, mlajših in starejših.
Med osnovnošolkami je šla zmaga v Posavje v OŠ Blanca, sledile so osnovnošolke OŠ Gorje in Ivana Groharja Škofja Loka. Med osnovnošolci so zmagali tekači iz OŠ Gorje, pred OŠ Poljane in Ivana Groharja Škofja Loka.
????Najhitrejše dijakinje so z Idrije, Gimnazije Jurija Vege, druga je Gimnazija Šiška in tretje Gimnazija Jesenice.
????Med dijaki je slavila Gimnazija Šiška pred Škofijsko gimnazijo Ljubljana in Gimnazijo Jesenice.
 
 
MAJ JE NANIZAL ŠE EN NASLOV
Junak prvenstva med starejšimi dijaki je Maj Pritržnik, ki je s časom 7:14 popravil rekord tradicionalne trase (2.2 kilometra, +-110 m višinske razlike) , ki sta ga imela Klemen Španring (2021) in Jakob Mamič (2019).
Smučarska tekačica Lucija Medja, Gimnazija Jesenice, je zmagala s časom 9:27 med starejšimi dijakinjami pred sošolko Karin Rotar. Rekord proge 8:33 Tanje Žakelj je še iz leta 2005. Proge so ostale enake prav od tistega leta.
REKORD ANE NOVAK
Z novim rekordom se ponaša tudi Ana Novak, zmagovalka v mlajši generaciji dijakinj. S časom 8:40 je za tri sekunde popravila deset let staro časovno znamko Sare Jensko. Blizu sta bili tudi Klara Močnik s Cerknega in Korošica Lena Lupša.
Med vrstniki je kralj gorskega teka smučarski tekač z Logatca Gregor Rupnik pred atletom iz Domžal Markom Kočarjem.
ZASAVSKE ????‍♀️
Med osnovnošolci so zmagali Jaka Mlakar, triatlonec OŠ iz Radomelj, dvojna zmaga med osnovnošolkami je šla na OŠ Blanca, Klara Blatnik med mlajšimi in Tjaša Ratej med starejšimi. Med starejšimi osnovnošolci je zmagal Mathias Mlekuž (OŠ Bovec).
REKORDNA UDELEŽBA
Uradna zabeležena številka rekordne udeležbe je 369 tekačev in tekačic, ob tem da je teklo še okoli 60 mladih srednje osnovnošolske generacije brez beleženja dosežkov. Dosedanje najvišje število udeležbe je iz lanskega leta 257, še nekajkrat pa je bila številka blizu tej. 2004 jih je teklo 249, 2012 je bila druščina z 256 tekači, čez 200 pa so jih našteli tudi 2006 in 2018.
Med dijaki in dijakinjami je bilo 91 ponosnih nastopajočih, med osnovnošolci pa 278, skoraj sto več kot lani.