29.09.2022.

Šmarna gora od ‘janeza’, Miha, Tomota, Ladota do Terezije, Lucije, Andree, Mateje

Šmarna gora od ‘janeza’, Miha, Tomota, Ladota do Terezije, Lucije, Andree, Mateje

Pred 43. Tekom na Šmarno goro – Šmarna gora race

ŠMARNA GORA SE VRAČA NA (STARA) POTA LEGENDARNEGA TEKA

Tek na Šmarno goro je bil predlani s strani Svetovne zveze za gorske teke WMRA na splet izglasovan za "Greatest race of all time". Več o prireditvi, ki je že skoraj sinonima za teke izven urejenih cest, ni mogoče povedati.

ŠTARTNA LISTA !! (Klik) vseh nastopajočih

 

V soboto 1. oktobra bo v Tacnu in na pobočju Šmarne gore že 43. izvedba. Po dveh letih prilagoditev bo tokrat znova v nekdanjem sijaju, po predprijavi je na listah že 190 tekačev iz številnih držav. Tekma letos šteje znova v niz World cup WMRA, glede točk in denarnega sklada ima status B. Več o https://www.wmra.ch/news/latest-news-from-the-wmra/1029-mountain-running-double-header-coming-to-slovenia-s-smarna-gora

Tek na ljubljanski Triglav je pomembno zaznamoval zgodovino gorskih tekov, tudi v dobi še preden se je ta atletska panoga organizirala na svetovni in slovenski ravni. Začetki so bili seveda črno-beli, zgodovina je tako še bolj pisana in bogata. 

                    

TAKO SE JE ZAČELO

"Šmarnogorske stezice so nam služile kot poligon za dnevno nabiranje kondicije. Med nami so krožile raznorazne zgodbe v stilu: "A poznaš Janeza-tega-pa-tega? Zadnjič je priletel na vrh neverjetno hitro – no ja, časa ne vem čisto natančno, pa tudi začel ni čisto v dolini in po neki svoji bližnjici je šel, ampak hiter je pa bil tako kot še nihče!" In podobno," pravijo pionirji teka, da se je tako začelo. Začelo se je leta 1979. To so bila leta rojevanja množičnih športno-rekreativnih prireditev. Le kdo od malo starejših se ne spomni Trnovskega maratona, teka v Dupljah in Cerkljah, pa kolesarskih maratonov Franja in Vršič,"

Prvi tek so izvedli leta 1979. S 55 udeleženci. Prva zmagovalca Šmarne gore sta bila Lado Urh in Terezija Geč, edina udeleženka. Tekli so iz Tacna po poti okoli Šmarne gore in na vrhu okoli cerkve v deževnem vremenu s snegom. Udeležba je presegla sto udeležencev na tretjem teku (1981), dvestotici udeležencev (199 udeležencev) se je približala na prvem teku v samostojni Sloveniji 1992.

Od leta 2001, od 22. teka, je tek na Šmarno goro vsako leto štel v niz WMRA Grand Prix, oziroma po priznanju IAAF, kot finale svetovnega pokal World Cup. Letos je znova v nizu svetovnega pokala WMRA kot tekma B razreda.

LUCIO ODPRL ŠMARNO V SVET – Leta 1994 je prvič zmagal tujec Lucio Fregona. Italijan je zmagal štirikrat zapored.

MIHA Teka na Šmarno goro ni brez Miha Ledineka.

MNOŽICA Rekordna udeležba je bila zabeležena leta 1993 ob prvi sezoni Pokala Slovenije. Številka 281 tekačev kasneje ni bila nikoli presežena. Najbolj se je približala v letih 2006 (252), 2005 (249), 1994 (243), 2001 (241).

PREDSEDNIK – Jonathan Wyatt je na Šmarni gori zmagal leta 2002 in s časom 38:14 postavil rekord proge, tedanja trasa je bila dolga 9 km. Dosedanji predsednik WMRA, šestkratni svetovni prvak in sedemkratni zmagovalec svetovnega pokala Grand Prix, je zmagal na Šmarni gori tudi leta 2006. Od leta 2010 je elitna članska razdalja 10,0 kilometrov.

FOTOFINIŠ  2012 je bila na Šmarni gori najtesnejša odločitev o zmagovalcu doslej Alex Baldaccini (41:32) je tik pred ciljno črto za las skočil pred Eritrejca Azerya Teklaya. Italijan je nesporno rekorder novodobne trase

ANDREA 6 – Sedem zmag ima na Šmarni gori Andrea Mayr, tudi z rekordom 47:40 minute. Letos je znova napovedala svoj prihod.

DESET LET OD ZADNJE ZMAGE – Mitja Kosovelj je bil pred Timtejem Bečanom zadnji slovenski absolutni zmagovalec teka iz leta 2008, pred njim je leta 1993 zmagal Franci Teraž.

NAJUSPEŠNEJŠA V ZGODOVINI TEKA

Mateja Kosovelj je na Šmarni zmagala leta 2012. Pred tem je Mateja Kosovelj prva pritekla na Šmarno goro tudi leta 2005 in 2006, ko je tekmovala še v mladinski konkurenci.

Mateja Kosovelj je med leti 2000-2007 zmagala zapored v osmih sezonah od otroške do konca mladinske kategorije.

Na Šmarni gori se je leta 2013 Mateja Kosovelj okronala kot zmagovalka svetovnega pokala.

KRALJICA LUCIJA – Leta 2011 je bila kraljica Šmarne gore Lucija Krkoč in istega leta osvojila tudi 'globus' svetovnega pokala. Zmagala je znova leta 2021. 

Leta 2004 je zmagala Petra Majdič, leto pred njo pa še ena smučarska tekačica Ines Hižar.

2021 – Timotej Bečan in Lucija Krkoč sta bila zmagovalca 42.teka na Šmarno goro. Na spremenjeni trasi s ciljem v Tacnu sta Bečanu sledila Klemen Španring in Gašper Bregar, eden redkih tujcev Italijan Roberto Fregona je bil na četrtem mestu pred Simonom Aličem. Drugo mesto je pritekla Varineja Drašler in tretje Špela Gonza, ki sta imeli čast stopiti na zmagovalni oder ob Primorki. Skupaj je na teku na Šmarno goro teklo 159 tekačev in tekačic, od tega kar 77 v kategorijah do U16.

2020 – Francoz Syvain Cachard in Mojca Koligar sta zmagovalca 41. Teka na Šmarno goro. Timotej Bečan je kot najhitrejši Slovenec pritekel peto mesto. Za Mojco je 10 km klasiko pritekla mladinka Nuša Mali in kot tretja Katja Podobnik. V posebnih pogojih je teklo sedem tujcev.

2019 – Na 40.Teku na Šmarno goro/The Smarna Gora Race sta zmagala Eritrejec Petro Mamu (42:17) in lanska zmagovalka Lucy Wambui Murigi iz Kenije (50:55). Na jubilejni tekmi, ki je znova veljala kot finale svetovnega pokala   WMRA Mountain Running World Cup, je sodelovalo 210 tekačev. Od tega 51 mladih na krajših razdaljah, ter 33 tekačic in 128 tekačev na odrasli 10 km razdalji (Tacen – Grmada – Tacen – Šmarna gora). Bečan pa je v dvoboju z zmagovalcem svetovnega pokala Andrewa Dauglasa pritekel zmagovalne stopničke. Prve njegove v nizu svetovnega pokala. Med deseterico v moški konkurenci so bili atleti iz sedmih držav.

2018 – Norvežan Johan Bugge in svetovna prvakinja Kenijka Lucy Murigi Wambi sta bila zmagovalca 39. teka na Šmarno goro/The Smarna Gora Race. Barbara Trunkelj s petim in Timotej Bečan s sedmim sta pričakovano prispevala najlepša slovenska dosežka na finalni tekmi jubilejne dvajsete sezone svetovnega pokala. Šmarna gora je minila v slovesu najbolj ugledne domače tekme z izborno mednarodno konkurenco. V idealnih pogojih, s suho podlago, se je teka udeležilo 205 tekačev in tekačev, skupaj kar iz 14 držav.