24.10.2022.

V Morbegnu štafeta in Timotej Bečan do tretjega mesta, Lucija Krkoč in Klemen Španring 4.

V Morbegnu štafeta in Timotej Bečan do tretjega mesta, Lucija Krkoč in Klemen Španring 4.
65.Trofeo Vanoni Morbegno
ŠTAFETA TRETJA NA LEGENDARNI TEKMI  V MORBEGNU, TIMOTEJ BEČAN 3., LUCIJA KRKOČ 4
 
Morbegno, 23. oktober  – "Mondiale delle foglie morte/Prvenstvo odpadlega lista, " so italijanski mediji v slogu kolesarske klasike Il Lombardia, ki jo je letos zmagoslavno odpeljal Tadej Pogačar, poimenovali Trofeo Vanoni. Gorskotekaška klasika, letos je že pri 65. izvedbi, si zagotovo zasluži naziv vzet s kolesarskega 'Spomenika', kot imenujejo najbolj zgodovinske kolesarske klasike.
 
 
 
Slovenski tekači in tekačice so tudi na 65.izvedbi Trofeo Vanoni v Morbegnu v Italiji krojili vrstni red gorskega teka in dostojno zastopali barve Slovenije. Štafeta Klemen Španring, Miran Cvet in Timotej Bečan so na tekmi štafet pritekli 3.mesto za ekipo Francije in eno od domačih italijanskih ekip.
 
Na posamični tekmi tekačic je Lucija Krkoč pritekla četrto in Dominika Zupančič Valant 11.mesto. Med posamezniki pa je bil Bečan s tretjim časom dneva kot lani, Klemen Španring je dosegel 15.čas in 4. med mlajšimi člani U23, ter izkušeni veteran Miran Cvet s 17.časom dneva. Izjemen uspeh, potem ko so bili lani četrti. Lani je bila četrta na tej tekmi Špela Gonza, četrti je bil tudi Bečan in Klemen Španring pri U23.
Francozi so zmagali s časom 1,31’39”, italijanska štafeta Valchiese je uro ustavila pri 1,32’30”, Miran Cvet, Klemen Španring in Timotej Bečan pa pri 1,34’05”
 
 
TROFEJA TEKAŠKE ZGODOVINE
Tekmovanje za lovoriko Vanoni ima ugled največje mednarodne štafetne tekme v Italiji, ob tem da ohranja enak format skozi vsa leta. Štafetni tekmi dodajo prestiž posamične razvrstitve po časih, le med tekačicami občasno tekmo posameznic spremenijo v tekmo dvojic štafet. Lucija Krkoč je v močni zasedbi zaostala le za rekorderko proge (21.07) Irko Sarah McCormack, ki je letos tekla 21:22, ter dvema uglednima italijanskima reprezentatkama Elisa Sortini in Alice Gaggi. Lucija Krkoč je s časom 23.12 za 18 sekund zaostala za zmagovalnimi stopničkami. Ob prvem nastopu je Dominika Zupančič Valant za zmagovalko zaostala 3:28 minute in dosegla enajsto mesto. Na vmesnem času na vrhu klanca je bila osma.
 
 
IZZVAL FRANCOZA
Najhitrejši med posamezniki je bil Emannuel Meyssat, član zmagovite štafete Francije. Nemara tudi zato, ker je v drugi predaji lovil Mirana Cveta, potem ko je Bečan začel kot najhitrejši po prvi predaji. Po času je bil vmes še član drugouvrščene italijanske štafete Alberto Vender, tekel je tretjo predajo.
 
 
MORBEGNO, VANONI, KOSTANJ
Moška trasa je dolga 7,2 km z višinsko razliko 435 metrov (zelo strmo), ženska, ki ima svojo različico od 1984, pa je dolga 5 km z višinsko razliko 250 metrov.
V mestu kostanja štafetno tekmo v spomin ekonomista in politika Ezia Vanonija neprekinjeno poteka že od leta 1958. Slovenski prispevek je bil v zadnji dobi vedno zelo udaren. Pred devetimi leti je Sloveniji že pritekla zmago v zasedbi Mitja Kosovelj, Gašper Bregar in Peter Oblak. Mateja Kosovelj je leta 2005 dosegla najboljši posamični čas tekačic in se vpisala na zlato listo zmagovalk posamične razvrstitve. Tedaj je tekla 22.22.