29.05.2023.

V soboto 3. junija Tek na Ratitovec z dodano različico traila

V soboto 3. junija Tek na Ratitovec z dodano različico traila
27. tek na Ratitovec
TEKU NA RATITOVEC DODAN TUDI TRAIL
V soboto 3. junija bo v Železnikih že 27. izvedba teka na Ratitovec. Gre za klasiko med prireditvami v slovenskem gorskem teku. V zlatih letih je prireditev sodila tudi v niz koledarja svetovnega pokala WMRA v gorskih tekih, prireditelji Atletsko društvo Železniki na čelu z Branetom Čenčičem so gostili tudi veteransko svetovno prvenstvo.
 
Skozi celotno dobo prireditve je bil tek redno del najbolj pomembnega domačega koledarja. Tudi letos tek na različnih prilagojenih razdaljah velja za Prvenstvo Slovenijie za mlajše kategorije (gor-dol) in za starejše veteranske kategorije. Le klasična razdalja Železniki – Ratitovec (10,8 – 1184 m) je zaradi bližine svetovnega prvenstva v gorskih tekih in trailu, ki bo naslednji teden na Tirolskem, brez članskega slovesa prvenstva, pokala ali izbire reprezentance. Nemara bo za katerega od reprezentantov SP to zadnji test pred Tirolsko.
 
 
DOMOVINA
Vsekakor se v Železnikih lahko zanesete na dolgoletne izkušnje pri organizaciji tekov na svetovnem nivoju in na sloves organizatorjev Pušeljc gorskih tekov v Selški, Poljanski dolini in Baški grapi, ki so postavili tudi gorske teke v Sloveniji na zemljevid. V bistvu je to domovina planinskega teka, gorskega teka, gorskega maratona, traila in tudi baza tekačev prvih vidnejših nastopov slovenskih tekačev na mednarodnem nivoju.
 
 
PO STEZICAH BODO ZAOKROŽILI
Organizatorji so se pridružili sodobnemu trendu in v program poleg klasike (Železniki- Ratitovec) in panorama (Pertovč – Ratitovec, 6,7 km/630 m) dodali še sodobno različico – Ratitovec trail. Gre za tekaški izziv, ki v 27 kilometrih (1400 metrov višinske razlike) poveže Železniki in Ratitovec tudi z dolgim spustom nazaj na izhodišče, ki v zadnjih 8 km po obronkih Jelovice pripelje nazaj v Železnike. Prireditelji za najhitrejše obljubljajo lepe nagrade za prve tri absolutno na vseh treh tekih: KLASIK, TRAIL, PANORAMSKI.