16.07.2023.

Vrnitev med elito – sedmo mesto Timoteja Bečana na Fletta trail

Vrnitev med elito – sedmo mesto Timoteja Bečana na Fletta trail
Fletta trail – svetovni pokal
 
TIMOTEJ BEČAN SEDMI NA FLETTA TRAIL
Malonno, 16. julij – Predstava vredna šestdesete obletnice tekaške prireditve Fletta Trail! Timotej Bečan je s 7. mestom na nedeljskem trailu poskrbel, da so tudi slovenski predstavniki znova opazno zastopani med svetovno elito dvajsetih držav, ki so se ta konec tedna merili na tekaškem prazniku v Malonnu na obrobju Orobijskih Alp. Fletta trail in sobotni PizTriVertical je štel v dvojni niz tekem svetovnega pokala. Ob Bečanu, ki je na vertikalu pritekel 12. mesto, je Slovenijo v ženski konkureci z 27. mestom na trailu in 30. mestom na vertikalu predstavljala Klara Ljubi.
 
 
Bečan je šlo na trailu (21 km, 1100 m višinske razlike) bolje kot dan prej na vertikalu, čeprav razlike v soboto niso bile velike. V Malonnu je v vrhunski zasedbi znal izkoristiti celotni potencial in prehitel niz atletov z velikim ugledom. Zmagal je sicer svetovni podprvak v klasiki z Innsbrucka Kenijec Philemon Kiriago, ki je postavil nov rekord proge. Ob tem pa je tudi novi vodilni v svetovnem pokalu WMRA. Na zmagovalnem odru sta bila še bronasti s svetovnega prvenstva Filimon Abraham, ki ga dobro poznamo s Šmarne gore in dosedanji rekorder Cesare Maestri.
 
Med deseterico so bili tekači s šestih držav. Sedmo mesto v tej konkurenci je eden največjih uspehov Timoteja Bečana. Slovenski tekač je za zmagovalcem zaostal točno sedem minut. Ob tem da je bil za bronastim Maestrijem le še 2:33 minute. Tik za Bečanom je bil na cilju v Malonnu Britanec Joe Steward, tretji s sobotnega PizTri vertikala in osmi s svetovnega prvenstva vertikala. Domačin Henri Aymonod, doslej vodilni v svetovnem pokalu WMRA, je bil 13., na 15.mestu pa Andrea Rostan, četrti s sobotnega vertikala.
 
 
Torej je Bečan s sedmim mestom v imenitni družbi dobil potrditev, da sodi med najhitrejše gorske tekače na svetu. Še posebej mu to veliko pomeni po ne najbolj uspelem začetku sezone.  Po sobotnem vertikalu je bil Timotej kar precej zmeden v občutkih:« Treningi mi gredo zelo dobro od nog, tekme pa malo manj. Kot bi imel v sebi nek strah ali zavoro. Sicer pa opažam, da v tej negotovosti nisem edini, saj uvrstitev v tako močni konkurenci sploh ni bila slaba. Bil sem namreč tik za preteklimi zmagovalci te tekme, italijanskimi prvaki v vertikalu ipd., vendar ob pogledu na uro, pa vse skupaj ni najbolj obetavno. Verjamem, da se bom prej ali slej pobral, in kot vidim, lahko v svoji najboljši formi dejansko posežem zelo visoko. Ni pa v realnosti vse tako lahko, kot se prebere.«
Nedelja je bila očitno njegova tekma!!!
 
 
Klara Ljubi je odšla na tekmo v Italijo s popotnico drugega mesta s tekme svetovnega pokala v Zakopanih (srebrni razred). » Še ena čudovita, a težka tekma. Pričakovanja so bila višja, telo in noge pa niso dale. Preprosto ni bil moj dan. Konkurenca je bila res močna in v čast mi je bilo teči med elito. Veselim se Fletta traila naslednje leto.«
 
 
tekači
1. Philemon Kiriago (Ken) 1,24:22
2. Filimon Abraham (Nem) 1,27:14
3. Cesare Maestri (Ita) 1,28:49
4. Sylvain Cachard (Fra) 1,29:14
5. Marco Filosi (Ita) 1,29.29
6. Luciano Rota (Ita) 1.30:17
7. Timotej Bečan (Slo, KGT Papež) 1,31:22,
Tekačice,
1. Muthoni Joyce Njeru (Ken) 1,39:05
2. Andrea Mayr (Aut) 1,39:45
3. Philaries Kisang (Ken) 1,41:13
27. Klara Ljubi (Slo, AK Krka) 2,10:47
foto WMRA   več rezultatov na https://www.endu.net/en/events/fletta-trail-2/results