30.11.2023.

Za naj gorska tekača 2023 proglašena Timotej Bečan in Varineja Drašler

Za naj gorska tekača 2023 proglašena Timotej Bečan in Varineja Drašler
Gorski teki 2023 – V KAMNIKU PROGLASILI NAJBOLJŠE
TIMOTEJ BEČAN IN VARINEJA DRAŠLER V GT, JANEZ KLANČNIK IN MARTINA KLANČNIK POTRČ V DOLGEM TRAILU
Kamnik, 30.september – V Kamniku je Združenje za gorske teke AZS pod vodstvom predsednika Dušana Papeža pripravilo letni zbor in slovesni zaključek sezone s podelitvijo lovorik. Prireditev ima že več kot tridesetletno tradicijo. Najboljša gorska tekača sezone sta Varineja Drašler in Timotej Bečan, za dolgi tekaški trail sta priznanje naj trailaša prejela Janez Klančnik in Martina Klančnik Potrč, v mladinski konkurenci sta izstopala Klara Močnik in Maj Pritržnik, za kratki trail sta bila z lovoriko nagrajena Petra Tratnik in Marko Tratnik.
Letno srečanje je bilo znova številčno. Zbrali so se najboljši tekači v gorah, pokalni zmagovalci, organizatorji prireditev, pokrovitelji, vodstvo panoge, predstavniki klubov. Del aktivne atletske družine je pozdravil predsednik Atletske zveze Slovenije Primož Feguš. S krovne svetovne zveze WMRA je tradicijo dela in vodenja v Sloveniji je pospremil njen predsednik Tomo Šarf.
Timotej Bečan je bil za naj gorskega tekača proglašen že šestič zapored, Varineja Drašler prvič. Timotej Bečan je bil najboljši na dveh najbolj pomembnih domačih tekem (Porezen, Šmarna gora), sloves je pretehtal njemu v prid z mednarodnimi tekmami in svetovnim pokalom. Mladi Klemen Španring je bil blizu, z 28. mestom na vertikalu ima najbojši nastop na svetovnem prvenstvu, bil četrti na balkanskem prvenstvu in zmagal tudi v Pokalu Slovenije z nizom drugih mest.
Varineja Drašler je imela izjemno domačo sezono s tremi naslovi državne prvakinje, zmago v Pokalu Slovenije in drugim mestom na mednarodnem teku na Šmarno goro. V svetovnem pokalu in na balkanskem prvenstvu je bila najbolje uvrščena slovenska tekačica Klara Ljubi, druga v Pokalu Slovenije.
JANEZ KLANČNIK IN MARTINA KLANČNIK POTRČ
Prvič so izpostavili tudi najboljše na trail tekaških prireditvah. Naj trail tekačica je Martina Klančnik Potrč, 25. na svetovnem prvenstvu v dolgem trailu v Innsbrucku in na vrhu ITRA točkovanja državne lige. Med tekači je najuspešnejši sezone Janez Klančnik, prvi na ITRA točkovanju. Za dosežke na kratke trailu sta priznanja prejela tudi Petra in Marko Tratnik.
KLARA MOČNIK IN MAJ PRITRŽNIK NAJ MLADA
Med mladimi sta izstopala Klara Močnik, 13. na svetovnem prvenstvu med mladinkami, 9. na mladinskem pokalu WMRA, kjer je bila ekipa peta, kar je naj dosežek zadnjih let, bila je tudi balkanska prvakinja. Maj Pritržnik je bil tudi to sezono nepremagliv na domačih prvenstvih in pokalu, ter najvišje na mednarodni sceni.
Leto 2023 je v mednarodnem merilu zaznamovalo svetovno prvenstvo v gorskih tekih in trailu. Junija se je v Innsbrucku zbrala vsa svetovna elita. V novem formatu Mednarodne atletske zveze je prvič s številčno zasedbo nastopala tudi reprezentanca Slovenije in v ekipni razvrstitvi dosegla 22. mesto med 44
reprezentancami.
Slovenija je na Tirolskem pustila pečat. 28. mesto Klemna Španringa v disciplini vertikal je najboljši moški posamični dosežek v vseh članskih disciplinah. Do 25. mesta je pritekla Martina Klančnik Potrč kot najboljša ženska na dolgem trailu. Klara Močnik je s 14. mestom dosegla enega najboljših dosežkov zadnje dobe mladih. Dosežek je obet in obveza. 7. mesto ekipe mladink je obet nove, izstopajoče generacije.
Domača gorsko-tekaška sezona se že po tradiciji začenja s tekom k Sv. Primožu. Mladi tu že dobijo posebno priložnost, da stopijo iz sence članske elite, ki na pobočju Velike planine testira pripravljenost za hitro pomlad. Mladi imajo povečini svoje
pokalne tekme in s tem dobijo dodatno priložnost za uveljavitev na športni poti.
Savinjski K6 Trail je bila ena od najbolj pomembnih domačih tekem, prva od petih tekem Prvenstva Slovenije. Ključna tudi za sestavo reprezentance za Innsbruck. Boj za reprezentančni dres ima v gorskih tekih in trailu visoko mesto na listi (nematerialnih) vrednot.
Mesec ljubezni je v znamenju mladih. Ti so dobili še dve veliki priložnosti. Na Mednarodnem pokalu WMRA v Franciji je 9. mesto Klare Močnik in 13. Sare Bilban ekipi prineslo izvrstno peto mesto. Udarno moč ekipe so potrdili na Balkanskem prvenstvu: ekipa mladincev in mladink s srebrno kolajno, Klara Močnik si je okoli vratu obesila zlato.
Po tradiciji je junij rezerviran za velike domače klasike: Tek na Ratitovec in Podbrdo trail running festival. Temu statusu se bliža tudi Tek na Malo goro. 1993 sta bila prvič izpeljana državna prvenstva: gor-dol v Zagorju in navkreber na Tri kralje.
Gorski tek in trail imata veliko prednost med športnimi panogami, saj tekač lahko občuduje tudi lepoto Slovenije. Cerkljansko hribovje s Poreznom smo lahko občudovali na prvenstvu Slovenije: kraljestvo visokih gora sta osvojila Timotej Bečan
in Varineja Drašler.
Slovenski gorski tek ima velik ugled tudi na najbolj prestižnih tekmah v tujini. Še posebej v Collini, mali karnijski vasici: veličastna zmaga Varineje Drašler, Petre Tratnik in Ane Čufer prav na jubilejni 60. izvedbi štafetne tekme treh koč /Staffetta 3 Rifugi. Prva moška štafeta (Timotej Bečan, Klemen Španring, Gašper Bregar) je pritekla 5. mesto.
Discipline gorskega teka ponujajo priložnost za uveljavitev vsem generacijam tekačev. Doma je šolsko prvenstvo v Smledniku z rekordno udeležbo dokaz prave usmeritve za mlajše. Nastop veteranske reprezentance na Madeiri: kolajne Ivice Žlogar in Urške Trobec med ekipami in svetovnega prvaka Bojana Galina je potrditev
Šmarna gora zaznamuje vrhunec mednarodnih tekem v Sloveniji. Timotej Bečan, Varineja Drašler, Nuša Mali, Klemen Španring, Miran Cvet, Luka Kovačič so dodobra izkoristili domači teren. V svetovnem pokalu je Timotej Bečan moral prilagoditi nastope na elitnih tekmah. Klara Ljubi pa je na Poljskem z 2. mestom dosegla lepo
mednarodno uveljavitev.
Obala ultra trail je bil simbolni zaključek tekaških trailov, ki so del družine tekov v gorah in v naravi. Trail pridobiva na množičnosti in priljubljenosti. 2500 tekačev na Julijan alps trail run je vrhunec množičnosti v slovenskih gorah doslej. Tudi prvenstvo Slovenije v ultra trailu je dobilo ugledno mesto: Aleš Svetina in Katja Kegl
Vencelj pa širši ugled prvakov. Tako na mednarodni kot domači sceni trailov pod okriljem ITRA pa najbolj izstopata Janez Klančnik in njegova Martina Klančnik Potrč.