25.10.2020.

Zgodovinsko- Timotej Bečan z najboljšim časom, štafeta 6. na 63. Trofeo Vanoni v Morbegnu

Zgodovinsko- Timotej Bečan z najboljšim časom, štafeta 6. na 63. Trofeo Vanoni v Morbegnu

Tekma v Morbegnu šteje za eno od elitnih tekem, V niz "tekaških spomenikov", če bi se izrazili po kolesarsko.

TIMOTEJ BEČAN V PRVI ETAPI KOT BLISK
 

Morbegno, 25.oktober – "Če to tekmo primerjamo s kolesarskim svetom, je to prava klasika. Zmaga na tej preizkušnji pa sveti gral," je tekmovanje v dolini Valtellini na Bergamaškem umestil Jošt Lapajne.

Slovenska moška štafeta (Timotej Bečan, Jošt Lapajne, Gašper Bregar) je v Morbegnu na 63. Trofeo Vanoni pritekla 6.mesto. To je eden najboljših slovenskih dosežkov na tem uglednem tekmovanju. Po fascinantnem začetku v prvi predaji, ki jo je prvi pritekel Timotej Bečan in dosegel tudi NAJBOLJŠI čas dneva, je bila Slovenija v središču pozornosti. 

 
TIMOTEJ BEČAN – "Presenečen pa sem nad NAJBOLJŠIM ČASOM v individualni razvrstitvi! Začel sem previdno, po dobrih petih minutah pa zgolj "full gas" na preostanku vzpona in zahtevnem spustu. Odkrito povedano bi bil že z rezultatom med deseterico zelo zadovoljen, vse pa je le še bonus. Začel sem previdno, po dobrih petih minutah pa zgolj "full gas" na preostanku vzpona in zahtevnem spustu . Vesel, da me je Jasmina uspela prepričati, da vseeno grem na to tekmo."
 
 
Jošt Lapajne " KAJ?! Vodimo na @trofeovanoni !  Borim se maksimalno, drugi me prehiti, v strmem delu mu vrnem udarec, žal pa jih moram nekaj spustiti naprej v zaključku klanca. Le želim si avgustovske forme . Sledi divji spust v mesto, želel sem koga dohiteti.. No, potem pa me prime bodec – najbrž isti občutek kot zabadanje z nožem . Ne gre nikamor. Do polovice spusta sem nekako preživel, potem je šlo. Svojih sposobnosti na spustu nisem mogel pokazati, ampak to je bil današnji maksimum. Gašper Bregar odlično zadrži našo pozicijo in na koncu pribori šesto mesto. Ponosni smo!
 
 
To je bil sijajen zaključek odličnih nastopov na eni najbolj uglednih tekem v Italiji. Dolgoletno tradicijo so organizatorji letos obeležili tudi z državnim prvenstvom štafet. Dosežki slovenske posadke so zato še toliko bolj navdušujoči.
 
Gašper Bregar
Že prej sta Mojca Koligar in Nuša Mali (Slovenia 1)pritekli 4.mesto, zgolj sekundo za tretjo štafeto. Bili sta šesta in osma med posameznicami. Nuša Mali zmagovalka je zmagovalka razvrstitve kategorije do U23. Špela Gonza in Varineja Drašler sta kot članici štafete Slovenia2 dodali enajsto mesto. V moški konkurenci je zmagala posadka Francije, čeprav se je najboljši Francoz Syvain Cachard, zmagovalec Šmarne gore, moral zaradi poškodbe odpovedati nastopu.
 
Timotej Bečan o tekmi

1-Timotej Beçan (Slo) 29’45”, 2-Alexandre Fine (Fra) 29’46”, 3-Alberto Vender (Ita) 29’49” 4-Francesco Puppi (Ita) 30’04”, 5-Baptiste Fourmont (Fra) 30’05”, 6-Julien Rancon (Fra) 30’14”, 7-Xavier Chevrier (Ita) 30’19”, 8-Jacopo Brasi (Ita) 30’21”, 9-Andrew Douglas (GBR) 30’40”, 10-Sebastien Fine (Fra) 30’41”, 11. Zak Hana (Irs), 12. Cesare Maestri, 13. Alex Baldaccini, 35. Jošt Lapajne (Slo) 32:45, 49. Gašper Bregar 33:11,

video