12.09.2022.

Čez 750 tekačev devetič teklo na planiško velikanko

Čez 750 tekačev devetič teklo na planiško velikanko
9. Red Bull Planica 400 – tek na velikanko
 
LUKA KOVAČIČ PETIČ IN BARBARA TRUNKELJ ČETRTIČ KRALJEVALA NA PLANICA 400
 
Planica, 10.september 2022- »Luka, pazi se. Zgoraj te počakam,« je Klemen Španring tik pred štartom finalnega teka na Planica 400 podražil Luka Kovačiča in s tem ob rahlem rosenju zbil napetost tik pred pokom pištole za najtežjih 400 metrov na svetu.
 
Peklo je. ????
Na vrhu zaletišča planiške velikanke je bilo znova vse po starem.????Planica je 5-7 minut resnice. Po 5 minutah vsak ve kam spada. Potrjeno na deveti izvedbi.
Luka Kovačič je s časom 5:01 zmagal še petič zapored, mlajši Klemen Španring je na zaletišču zaostal 11 sekund, tretji je bil znova Andrej Koželj (5:15). Vrstni red je bil isti kot lani. Luka Kovačič je lani postavil rekordno znamko pod petimi minutami, 4:53.
Velika zmagovalca tekaške Planice sta že stara znanca vrha zmagovalnega odra. Tudi Barbara Trunkelj je zmagala že četrtič zapored. Po neuradnem merjenju so še govorili, da je čas 6:11 enak njeni rekordni znamki, uradni čas je 6:15. Tako kot lani ji je sledila Tea Femc. Lani 6, tokrat je bila razlika 15 sekund. Tretja je 400 metrov in 202 metra višinske razlike pretekla hrvaška atletinja Tea Faber (6:50).
Zmagovalci štafetnih preizkušenj v treh kategorijah so; v mešani štafeti Lepotica in zver (Lina Rotar Paušič, Simon Kmet, Vito Kolarič, Tomaž Rep), v moških štafetah so zmagali smučarski tekači (Vili Črv, Anže Gros, Miha Jan, Rok Zupančič), med organizacijami za ljudi gasilci, GRS.. pa GRS Jezersko (Izidor Karničar, Urh Krničar, Boris Piskrenik, Aljaž Krč).
 
 
PLANICA ALI GRINTOVEC, VSEENO
"Verjetno je res prav vseeno, ali tečemo na teh Planica 400 ali bi tekli na Grintovec. Če bi bilo strmo, bi bil vrstni red približno isto. Teh 5 minut ali 400 metrov gre na polno, druge ni," je razmišljal Luka Kovačič. Ob tem je treba vedeti, da je treba dvakrat na 400 metrov, kvalifikacije za 408 tekačev in finale 50 +.
Zanimivo, da je poleg istega vrstnega reda najhitrejše trojice, vrstni red enak tudi naprej. Avstrijec Jakob Mayer in Aljaž Prah sta bila že lani najbližje zmagovalnega odra. Med deseterico sta stara znanca; petdesetletni Simon Alič, že zmagovalec Planice in mimogrede drugi najstarejši v finalu (7.mesto ) in Simon Novak (8.), že drugi leta 2016.
 
JAKA JE PRESENETIL
Vse je presenetil 16-letni Jaka Marinko (5:45), smučarski in gorski tekač, državni prvak na tekaških rolkah med mlajšimi mladinci pred tednom dni. Je sploh prvi smučarski tekač, ki je kdaj pritekel med deseterico v Planici navzdor. Med deseterico sta bila nova tudi 18-letni kolesar z okolice Domžal Gašper Ahačič in primorski tekač Marko Abram.
Do časa 6:15 so bili v cilju Klemen Hojnik, David Vogrin, Poljak Urkosz Zdanovski, Nejc Uršič in Rok Bratina. 30 tekačev je teklo pod mejo sedmih minut.
 
PRVI PO LETU ZNOVA
Med tekačicami sta v primerjavi z lani med deseterico znova le zmagovalka Barbara Trunkelj in Tea Femc. Tudi tekačice tečejo dvakrat. Drugič, v finalu je pod sedmimi minutami višince Planice zmogla še Tea Faber (6:50). Karmen Pobežin Klančnik ima ogromno izkušenj s takih preizkušenj, tudi Planice. Leta 2015 je bila najhitrejša Slovenka, za Italijanko Confortolla, tokrat je kot četrta vodila skupinico (7:32) z Avstrijko Marlies Penker, ki je tudi že bila na zmagovalnem odru v Planici.
 
SESTRA
Pod osmimi minutami sta Planica 400 zmogli tudi Dominika Ahačič in sedma Ana Bertoncelj. Ana je sestra zmagovalca Luka Kovačiča. ????
Da je treba priti v Planico polno spočit, morda spoznava Jasmina Munih, ki je med tednom tekmovala v Bad Kleinkircheim, v Planici pa s časom 8:24 in 8. mesto), deseterico sta med 40 tekačicami dopolnili sestra četrtouvrščenega Melanie Mayer in Maja Mencigar (8:33).
Štafete – tudi je drugačna filozofija – bistvo je nabrati homogeno ekipo, poleg hitrosti je nuja tudi vzdržljivost. Že po imenih zmagovalnih zasedb je jasno, da so znana imena pri vrhu.
 
NIKOLI DRUGI PRED UPOKOJENCI
Kot v zmagovalni štafeti Vili Črv, eden najboljših slovenskih tekačev, zraven je član članske ekipe Anže Gros. Oba zelo hitra v sprintu. Pomagala sta Miha Jan in Rok Zupančič. Omenjena četverica z imenom "Never sekond' je prehitela Upokojence, kot so si glede na konec tekmovalne kariere smučarskih tekačev ime nadeli Miha Dolar, Nejc Jan, Matej Mandeljc in nesmučar Luka Milinkovič. Tretji so bili atleti Lucijan Zalokar, Simon Navodnik, Vid Kramer in Marko Pepelnak.
 
 več na