24.09.2023.

ITRA državna liga najboljših na trail preizkušnjah v Sloveniji

ITRA državna liga najboljših na trail preizkušnjah v Sloveniji
slovenska trail državna liga
 
JANEZ KLANČNIK IN KATARINA PIŠOTEK NA VRHU ITRA LIGE
 
Mednarodna zveza trail tekov ITRA ima uveden nacionalni sistem točkovanja najboljših na trail tekaških prireditvah v posameznih državah t.i national league /državna liga. Državne lestice bazirajo na ITRA točkah – sistemu rangiranja glede na njihov algoritem zahtevnosti in uspešnosti na posameznih razdaljah. To pomeni, da združijo uspešnost ne glede na razdalje. Za ligo se upoštevajo trije najboljši rezultati v letu. Odvisno je od hitrosti na tekme po ITRA algoritmu, in ne od uvrstitve. Na razdaljah okoli 30 km je bilo na Soča outdoor 138 tekačev, v Kočevju 252 in v Kranjski gori 625.
 
 
 
Lestvica posameznea države je računana ne glede na državljanstvo. Tako je Luka Kovačič v Avstriji na drugem mestu z 2523 točkami, v Sloveniji pa v naši deželi živeča nemška tekačica Michelle Hassel.
Po Julian alps trail run v Kranjski gori je lestvica posodobljena tudi za Slovenijo. V poštev je prišlo kar 4065 tekačev, ki so tekli vsaj na eni od prireditev prijavljenih v sistem ITRA. Za uvrstitev na lestvico so potrebni trije dosežki.
 
 
V vodstvu sta v Sloveniji Janez Klančnik in Katarina Pišotek. Janez Klančnik ima povprečje dosežkov preko 800, Katarini Pišotek malo manjka do povprečja 700 na tekmo. Vrstni red glej spodaj. Mimogrede, kralj julijskih Alp Ivan Hrastovec je na 17. mestu, ker občasno teče bos, torej v posebni kategoriji, kot jo je poimenoval.
Glede na zanimivo lestvico zagotovo zanimivo do konca leta, saj bi se lestvica lahko in se verjetno bo spremenila. Naslednja trial tekaška prireditev bo namreč Obala ultra trail prvi konec tedna v novembru.
 
ITRA državna liga https://itra.run/Nationalleague/NationalLeagueRanking
 
 
 
Tekači
1. Janez Klančnik 2430
2. Aleš Svetina 2319
3. Jaka Oblak 2280
4. Vili Črv
5. Andrej Nastran
tekačice
1. Katarina Pišotek 1958
2. Michelle Hassel (Nem) 1886
3. Eva Urbanc 1861
4. Maja Laznik
5. Tina Šatej
 
Trail scena ima več tekmovalnih serij, ena od njih je tudi Golden trail series