14.09.2021.

Colski izzvi na Javornik Miranu Cvetu in Varineji Drašler

Colski izzvi na Javornik Miranu Cvetu in Varineji Drašler
Colski izziv, Bubin tek
 
S COLA NA JAVORNIK NAJHITREJŠA MIRAN CVET IN VARINEJA DRAŠLER
 
Miran Cvet in Varineja Drašler sta zmagovalca Colskega izziv, 17.izvedbe Bubinega teka s Cola na Javornik. Tekmo je zaznamovala imenitna konkurenca najboljših tekačev in skupna udeležba. Izkušeni Miran Cvet se ni pustil 19-letnemu Klemenu Španringu, ki je v soboto pritekel drugo mesto na ekstra zahtevnih Planica 400 za Lukom Kovačičem. Gašper Bregar je v soboto zmagal na Učko, na Javornik pa prehitel Marka Tratnika in Simona Aliča, 10. s Planice.
 
Varineja Drašler je na Colskem izzivu pokazala, da sodi v ožji slovenski vrh. Za dobro minuto je z desetim časom dneva prehitela Špelo Gonza, tretja je na Javornik pritekla Petra Tratnik, četrta Jasmina Munih in peta z desetimi minutami zaostanka za zmagovalko Rebeka Petrovčič.
Organizatorji Colskega izziva so ji tekmovalno prireditev zamislili kot nadomestno revijalno preizkušnjo za vse reprezentante, ki so lani in tudi letos ostali brez nastopa na odpovedanih svetovnih in evropskih prvenstvih. Tudi termin Colskega izziv je delil usodo preložitev z lanske jeseni, tokrat je bil v terminu, ko je bilo tekem celo – preveč.
 
????Ljudstvo tekačev (VEČ NA STRANI
 
ŠE TEKST S STRANI LJUDSTVO TEKAČEV (V

Colski izziv je po dobrem letu odlašanja zaradi epidemije 12. septembra 2021 le dočakal izvedbo. Zmagovalci so Miran Cvet in Varineja Drašler (tudi najboljša v konkurenci Bubinega spominskega teka) v članski konkurenci, v mladinski pa Ažbe Pohar in Klara Močnik. Najhitrejši član Bubinega teka, ki je štel za točke PGT, je bil Marko Tratnik.

Organizatorji Colskega izziva, spletni portal Ljudstvo tekačev kot pobudnik, društvo Trillek in Združenje za gorski tek, so se lani odločili, da na izpraznjeni novembrski termin svetovnega prvenstva v gorskem teku, to je bilo zaradi covida odpovedano, za najboljše slovenske gorske tekače pripravijo posebno tekmo s Cola na Javornik, in sicer po običajni 9-kilometrski (+630-90 m) progi Bubinega teka, mladinci in mladinke po se bodo merili na 5-kilometrski progi (+400-70 m). Epidemija je ta načrt preprečila, in prav tako je onemogočala tudi vse naslednje preložene termine. Tudi letošnje svetovno prvenstvo je bilo odpovedano, tako da je tekma za najboljše slovenske tekače (in druge, tekma je bila odprta) kot nekakšna revijalna izvedba nadomestila dve svetovni prvenstvi.

Ta tekma je bila enkratna in nekaj posebnega tudi zato, ker so bile za najboljše zagotovljene denarne nagrade, skupni sklad za 30 nagrad, po 10 ženskih in moških ter 10 za mladinke in mladince, je znašal za slovenske razmere visokih 1940 evrov. Odločitev za denarne nagrade in njena realizacija vsebinsko pomenita, da se organizatorji zavedajo, kaj vse tekači vlagajo v to, da so kar najuspešnejši, da jih podpirajo in spodbujajo. Verjetno je manj znano, da je gorski tek ena najuspešnejših športnih panog na Slovenskem, z nekaj deset medaljami s svetovnih in evropskih prvenstev ter z njimi primerljivih tekmovanj. Omenimo samo najvišje dosežke: dve zlati medalji na SP v gorskem maratonu Mitje Kosovelja ter zmagi v svetovnem gorskotekaškem pokalu Lucije Krkoč in Mateje Kosovelj. Trenerske zasluge za večino od teh dosežkov gredo Edvinu Kosovelju, ki je tudi sodeloval kot strokovni svetovalec pri pripravi Colskega izziva.

Izvedba Colskega izziva in nagradni sklad ne bi bila mogoča brez podpore nekaterih družb in posameznikov: Avtoličarstvo in avtokleparstvo Papež, Ljudstvo tekačev, Gradbena oskrba Sežana, Caparol Slovenija, Arctur Nova Gorica, imena za to podporo pa so Dušan Papež, Venčeslav Japelj, Bogdan Kosovelj, Mitja Kosovelj, Edvin Kosovelj, Tomi Ilijaš.

Termin Izziva (in seveda tudi 17. Bubinega teka) je sovpadel s še sedmimi teki minulega vikenda po Sloveniji in v hrvaški Istri. Morda je bil to rekordni konec tedna po številu tekem, vsekakor se je takšna razpršitev tekačev poznala na udeležbi sleherne od prireditev. Manjša udeležba od zaželene pa je bila tudi edina točka obžalovanja organizatorjev (no, morda še prepočasna objava izidov, čeprav so bili ti objavljeni že pred 14. uro, dobro uro po prihodu zadnjega tekmovalca vrh Javornika, na profilu Ljudstva tekačev na Facebooku – ta je s svojo hitrostjo najprimernejše sredstvo za širjenje tovrstnih informacij). Organizacijska ekipa se je izkazala, v prvi vrsti Trillek s svojimi prostovoljci in ekipo gasilcev. Sodelovali so lahko tekači z izpolnjenim pogojem PCT.

Med člani je Miran Cvet, za razliko od Klemna Španringa in Gašperja Bregarja, ki sta mu sledila, v soboto ni imel tekme, zmagal brez večjih težav. Klemen, še mladinec, sicer pa najobetavnejši mladi gorski tekač v državi, je v soboto za pokal Redbulla v Planici v hrbet gledal samo zmagovalcu Luki Kovačiču, tekma pa mu je pobrala nekaj svežine za nedeljo. Gašper je na sobotnem vzponu na Učko zmagal in prav tako na Colu ni bil prav svež. Miran je v izjavi za video LT povedal, da mu je zmago pravzaprav prinesel Klemen, ki je na ravnini vzdrževal visok tempo, v klanec pa pred seboj ni potreboval kakšnega zajca. Za Bubino konkurenco so bili najhitrejši domačin Marko Tratnik, Simon Alič in Elis Filipič, aktualni prvak PGT.

Med ženskami je z več kot minutno prednostjo zmagala Varineja Drašler, in tudi sicer je bil njen čas vsega spoštovanja vreden. Še do lani mladinka Špela Gonza, ob tačas poškodovani Nuši Mali ena najobetavnejših mladih gorskih tekačic, je bila druga, Markova sestra Petra pa je bila tretja s kar zajetno zamudo. Je pa zato stopila na drugo stopničko v Bubini konkurenci, za Varinejo in pred Jasmino Munih.

Med mladinci sta se pomerila klubska kolega iz AK Radovljica Ažbe Pohar in Jakob Mulej, prvi je zmagal s prednostjo dobre minute.
Za prvo mesto med mladinkami sta si konkurirali Primorki, Klara Močnik, letošnje odkritje PGT, in Gaja Leban Jež. Klara je bila hitrejša za dobro minuto, tretja, Gorenjka Karin Rotar, pa je zaostala za skoraj pet minut.

Tekmo je spremljal (in pomagal pri podeljevanju priznanj) predsednik Združenja za gorski tek Dušan Pahor, ob njem sta bila na Colu tudi člana izvršnega odbora združenja Boštjan Novak in Bojan Kožuh. Prisotna je bila tudi skoraj vsa trenerska stroka združenja, vključno z Edvinom Kosoveljem. Prisotni so z aplavzom sprejeli še dva podeljevalca priznanj, dvakratnega svetovnega prvaka v gorskem maratonu Mitjo Kosovelja in zmagovalko svetovnega gorskotekaškega pokala Lucijo Krkoč.

Naslednja tekma PGT bo – po odpovedi Teka na Angelsko goro (Otlica) Vzpon na Hleviše 25. septembra, start bo ob 10. uri. Sicer pa bo LT 18. septembra spremljalo bovški maraton.