14.06.2023.

Slovenija na 22. mestu v razvrstitvi ekip svetovnega prvenstva

Slovenija na 22. mestu v razvrstitvi ekip svetovnega prvenstva
po svetovnem prvenstvu Innsbruck-Stubai (foto Jana Petrak Zajc)
 
SLOVENIJA NA 22. MESTU
 
Ob koncu svetovnega prvenstva v gorskih tekih in trailu so proglasili tudi skupne zmagovalce prvenstva med reprezentancami med 41 sodelujočimi reprezentancami. Tekači in tekačice v dresu reprezentance Slovenije so osvojili 22. mesto. Ekipno zmago je osvojila reprezentanca Francije (3247 točk), druga je Italija (3210) in tretja ZDA (3176). Slovenija ima v razvrstitvi (federation team award) 2077 točk. Vsaka točka pomeni razliko enega mesta v razvrstitvi med uvrščenimi. Nepopolna ekipa takoj pomeni v povprečju sto in več manj točk na tekača.
 
Slovenija je bila mesto za Avstralijo, tik pred Slovenijo je bila 21. Nova Zelandija, 20. Čile. Domačini Avstrijci so bili deveti, Čehi 13. Kenija, ki še ni sestavila ekipe za trail, je bila 17.
 
Že razvrstitev ekip kaže, da je bilo v vseh pogledih dostojno nazivu svetovno prvenstvu. Prvenstvo je drugič v tem združenem formatu svetovnih združenj gorskega teka WMRA, traila ITRA in ultra tekov. Prihodnje prvenstvo bo čez dve leti septembra v španskih Pirenejih.
 
KLEMEN ŠPANRING IN 3VERTIKAL
Ekipna razvrstitev potrebuje razlago. Šteje šest najboljših ekipnih seštevkov od osmih članskih razvrstitev s štirih disciplin. Najboljši ekipni seštevek so imeli člani na vertikalu Miran Cvet (67.), Timotej Bečan (36.) in Klemen Španring (28.mesto).
 
TIMOTEJ 2 X
28. mesto Klemena Španringa je tudi najboljši moški posamični dosežek tega prvenstva v vseh članskih disciplinah. Timotej Bečan ima 34. in 36. mesti v obeh disciplinah, vertikalu i klasiki.
 
MARTINA JE NAJ SLO NA 25.
25.mesto je naj ženski dosežek, ki ga je na dolgem trailu dosegla Martina Klančnik Potrč. To je tudi NAJBOLJŠI slovenski dosežek prvenstva v elitni konkurenci. Skupaj z Katjo Kegl Vencelj (45.) in Barbaro Jolič so v ekipni razvrstitvi dosegle 10. mesto, kar je bila naj ekipna razvrstitev v ekipni članski konkurenci.
 
PETRA IMA DRUGI DOSEŽEK
Petra Tratnik (39. mesto na kratkem trailu) ima drugi posamični dosežek SLO reprezentance, Dominika Zupančič Valant (58.) z vertikala pa četrtega.
 
TRAIL
Drugi najboljši ekipni seštevek so k uspehu prispevale članice na vertikalu Dominika Zupančič Valant, Anja Mikuž in Varineja Drašler. Tretjega pa trojka na dolgem trailu Janez Klančnik (57.mesto), Matic Čačulovič in Matej Nidorfer.
 
Mladinski tekmi v ekipni seštevek niso vštete. Klara Močnik je 14. mesto pritekla najbolj odmeven dosežek. Dosežek, ki je obet in obveza. Ob tem je zraven obetavna generacija. Maj Pritržnik je bil med mladinci na klasiki teka gor-dol 33., Sara Bilban in Ana Novak pa 34. in 35. med mladinkami. Mladinke so tudi 7. mlada reprezentanca sveta.