24.09.2018.

Lokalno vseljudsko: Rekord Lovrenca, Markov tek, Pohorski gozdni tek

Lokalno vseljudsko: Rekord Lovrenca, Markov tek, Pohorski gozdni tek

Brez manjših lokalnih športnih prireditev ni velikih. Rojevajo se nove, stare ostajajo. Vsaka ima svojo zgodbo. To velja tudi za prireditve v gorskih teki, oziroma imajo vse značilnosti gorskih tekov. Ta konec tedna so med drugim v Polhovem Gradcu pripravili prvi Rekord Lovrenca, v Žireh so v nedeljo tekli na 19. Markovem teku, na Pohorju pa so v nedeljo pripravili že 44. Pohorski gozdni tek, ki ima vse značilnosti gorskega teka, a ime ostaja v skladu s tradicijo.

44. Pohorski gozdni tek Alešu Šelihu in Andreji Godec

"Vrh Mariborskega Pohorja se je danes zjutraj prebudil v lepem sončnem vremenu, ki je obetal, da bo že 44. izvedba Pohorskega gozdnega teka, potekala v čudovitih pogojih," so zapisali na strani organizatorja AD Štajerska (klik) rezultati na dosegu

Letošnja izvedba najstarejše neprekinjene tekaške prireditve v Sloveniji je potekala po krajši različici, na kateri so tekači morali premagati 7,1 km dolgo progo. Med tekom s štarta na 1042 m nadmorske višine, so se nastopajoči najvišje povzpeli na 1187 m, najnižja točka teka pa je na 986 m nad morjem.  V kategoriji moških si je v zelo zanimivem ciljnem šprintu četverice zmago prifiniširal Aleš Šelih, v ženski konkurenci pa je kljub utrujenosti po nastopu na svetovnem prvenstvu zmagala Andreja Godec in dokazala, da so ji takšne proge pisane na kožo.

 

Jekleni Luka Tavčar in prva dama MTB Tanja Žakelj prva na Mrzlem vrhu

V Žireh so še 19. pripravili gorski tek v spomin na alpinista Marka Čara v organizaciji PD Žiri (klik rezultati). Prej so tekli na Javorč, zadnja leta na Mrzli vrh. Zmagovalca letošnje izvedbe sta najboljša slovenska gorska kolesarka Tanja Žakelj (objava na instagramu) in najbolj jekleni Slovenec zadnjih dveh let Luka Tavčar, zmagovalec triatlona Jeklenih 2017 in 2018. Tanja je postavil tudi nov ženski rekord proge. Drugo mesto je pritekla mladinska iz Andore Katja Podobnik z drugim časom teka na tej trasi. Organizatorji imajo urejeno statistiko zmagovalcev (klik)., kjer so najbolj zveneča imena slovenskega gorskega teka in tudi najboljših doseženih časov doslej na obeh trasah. Mladinec Aljaž Luznar, drugi letos, se je na večni lestvici povzpel na četrto mesto na trasi Žiri-Mrzli Vrh (glej)

Polonca Mlinar in Jošt Lapajne prva rekorderja teka na Lovrenc

V soboto so nedaleč stran čez gore v Polhovem gradcu tekli na  Rekord Lovrenca. Prvič. Zmagovalca in rekorderja sta Jošt Lapajne in Polonca Mlinar. Lapajne, sedaj tudi trener mladih tekačev Tekaško smučarski klub TSK Idrija in drugi z večne lestvice Markovega teka , je vzpon iz Polhovega Gradca do vrha razglednega svetega Lovrenca (1,5 km, 420 višine) zmogel pod mejo 15 minut (14:56). V kronometer različici tekme (na uro) je bil za par sekund hitrejši od Simona Aliča (15:01) in minuto od Dušana Globočnika (16:03). Domačinka Polonca Mlinar je odtekla z odličnim časom 18:09 minut, bila deseta absolutno, čeprav je v gorsko tekaških krogih nepoznana. S takim tekom bi teoretično v Planici400 sodila v vrh. "Malo tečem, malo se vozim s kolesom," je v smehu dejala skromno, a potem priznala prevoženih 11.000 letno na kolesu. Organizatorji so ob krstni izvedbi privabili 52 tekačev (rezultati), večinoma domačinov in po tej plati uspeli. Tek ima dušo. Tudi glede darilne vrečke in nagrad so presegli mnoge tradicionalne organizatorje. Pohvalno. Žal je dež ustavil mlajše na Polhkovem teku, sicer bi številka presegla nemara sto udeležencev. Posamični start je naredil nekaj težav organizatorjem z zamikom starta, a izvedba meritev ni šepala. Organizatorji so tudi dobili nasvete, da trasa omogoča tudi skupinski start. Rekord Lovrenca ima potencial, da se približa izvedbi podobne tekme Rekord Šmarne Gore.

Intervju najhitrejši

Skupni niz podobnih prireditev (Rekord Šmarne gore, Rekord Lovrenca, Limbarska gora, Sveti Primož, na Križno goro) s krajšimi in strmimi trasami na romarsko razledne rekreativne točke bi bil prav simpatičen.