02.08.2023.

Po Prvenstvu Slovenije na Porezen – trideseto prvenstvo, naj klub, zgodovina, lovorike

Po Prvenstvu Slovenije na Porezen – trideseto prvenstvo, naj klub, zgodovina, lovorike
po teku na Porezen in državnem prvenstvu
LAUFARJI NA POREZEN
Na teku s Cerknega na Porezen je bilo 29.julija izpeljano točno 30. prvenstvo Slovenije v disciplini navkreber. Prvo prvenstvo je bilo izvedeno jeseni leta 1993. S tem prvenstvom je povezanih nekaj zanimivosti, tja do laufarskih mask s Cerknega…
 
 
BEČANU PETI NASLOV
Timotej Bečan je s petim naslovom državnega prvaka na lestvici prvakov v tej prestižni disciplini DP ujel Simona Aliča (pritekel je peto mesto), ki je med leti 2006 in 2011 tudi pritekel pet naslovov prvaka. Bečan je zmagal v nizu skupaj od leta 2018. V vmesnem letu 2020 ni bilo prvenstva v tej disciplini. Doslej je deset tekačev priteklo naslov prvaka. Na DP sta tekla Bečan in Alič.
 
VARINEJA PRVIČ
Varineja Drašler je nova na seznamu prvakinj. V tridesetletni dobi se jih je zvrstilo 18. Na prvenstvu je tekla od dosedanjih prvakinj le Nuša Mali, ki je zmagala leta 2021 na Ratitovec.
Varineja je ena redkih, ki ji je v enem letu uspelo priteči naslov v obeh glavnih disciplinah, navkreber in gor -dol, slednja sedaj dobiva ime klasika. Varineja Drašler je zmagala junija v Podbrdu v okviru Podbrdo PTRF.
 
 
rezultati https://timing.sportident.com/en/results/2023/vzpon-na-porezen/course-b/overall?
 
VRH
Tek na Porezen (1630 m) je najbolj zahodni vrh v Sloveniji, ki je doslej veljal za naslove prvakov v tej disciplini navkreber. Vrh je le dobrih 10 metrov nižji, kot je bil sosednji razglednik Ratitovec, kjer je bilo izpeljanih največ prvenstev v tej disciplini. Skupna višinska razlika 1300 metrov. Glede na najvišjo točko 1630 metrov nmv ni med višjimi, saj so bila prvenstva na Grintovec in Krvavec (Zvoh).
 
 
JOŽE ROGELJ
Na prvenstvu ni tekel nihče, ki bi bil zraven tudi na prvem DP 1993 na prvenstvu s Slovenske Bistrice na Tri Kralje na Pohorju. Z drugega prvenstva na Kamniško Sedlo (1994) je tekel Jože Rogelj, letnik 1951. S Cerknega na Porezen je pritekel v času 1,26:17. (čas do koče, vrh minus 2 minuti). Jože Rogelj je petkratni zmagovalec triatlona Jeklenih in tudi maratona Franja. Lanski zmagovalec Jeklenih Luka Tavčar je bil četrti v cilju.
 
KGT PAPEŽ
Najuspešnejši klub prvenstva je KGT Papež. Če bi točkovali 15 najhitrejših točkovali po sistemu (15 točk -1.mesto, 2.mesto-14 točk, ..15. mesto -1 točka) bi bil kamniški KGT Papež najuspešnejši z 68 točkami. TK Šmarnogorska naveza je zbrala 46 točk. Tretji so bili tekači ŠD Nanos Podnanos. Na četrtem je AK Krka Novo mesto in peti AK Slovenska Bistrica, za katero je tekel Klemen Španring. Med petnajsterico je bilo v obeh konkurencah prisotnih 11 različnih atletskih klubov. KGT Papež vodi Dušan Papež, ki je bil v vlogi predsednika Združenja za gorske teke AZS seveda tudi na prvenstvu.
 
LAUFARSKE
Zmagovalca teka Timotej Bečan in Varineja Drašler sta prejela tudi posebno simbolično lovoriko izrezljanega laufarja, najbolj impozantna maska v laufarski družini pusta Laufarije s Cerknega. Laufarija v Cerknem je pustni običaj, ki po mnenju strokovnjakov izhaja še iz poganskih obredov. Prav 'ta terjasti', so s svojim nenehnim tekanjem cerkljanskim laufarjem dali ime, saj ima beseda laufarji svoj izvor v nemški besedi laufen kar v prevodu pomeni »teči, tekati«.
 
reportaža
 
 

več na FB