17.09.2018.

Luka Kovačič na Planica400 premaknil mejo mogočega

Luka Kovačič na Planica400 premaknil mejo mogočega

Skoraj 900 tekačev na Planica400, teku na planiško velikanko. Luka Kovačič tekel rekordnih 4:59, blizu rekordu tudi prva slovenska zmagovalka na šestih dosedanjih izvedbah Barbara Trunkelj. Planica400 je najbolj množično slovensko tekmovanje, ki bi ga lahko šteli pod 'gorski tek'.

Planica 400, tek na planiško velikanko, ima vse značilnosti gorskega teka. Preizkušnja v dolini nordijskega svetovnega prvenstva 2023 je bila izvedena že šestič. Prav letošnja planiška tekma je bila hkrati tudi jubilejna 50. izvedba teka na skakalnice, ki je v svetu poznana pod RedBull400. In kot se za najtežjih 400 metrov na svetu v jubilejnem letu spodobi, sta letošnja zmagovalca Barbara Trunkelj in Luka Kovačič tudi prva slovenska zmagovalca v istem letu. Hkrati je Kovačič premaknil meje mogočega na časovno znamko 4:59 sekunde.

Pogovor – Luka Kovačič

Le malo je manjkalo, da nova časovna znamka ni uspela tudi Barbari Trunkelj. S skoraj 900 udeleženci (prijavljenih je bilo preko 1000) iz 22 držav prireditev velja za najbolj množični gorski tek v Sloveniji. Všteti so tudi vsi člani štiričlanskih štafet, ki imajo svoj spektakel. Posamična preizkušnja velja za najbolj prestižno. Sistem s kvalifikacijami zahteva od najboljših tudi dokajšnjo mero taktike in izkušenj. Dva teka na polno v kratkem časovnem okviru ni mogoče odteči optimalno. Prav Barbaro Trunkelj so navijači v kvalifikacijah tako ponesli, da je tekla kar 6:33 kar bi bilo gladko dovolj tudi za moški finale. V finalu je bila le šest sekund! hitrejša in se s časom 6:27 zelo približala rekordu Valentine Belotti (6:20). Z drugim mestom je bila znova na zmagovalnih stopničkah Ana Čufer (6:54), tretja pa Avstrijka Marlies Penker (7:05). Zgodba tudi na klik Planica 400

Barbara Trunkelj je v kvalifikacijah tekla 6:33, v finalu pa 6:27.

Pogovor Barbara Trunkelj

Luka Kovačič se je, tako kot večina najboljših nasmejan sprehodil skozi kvalifikacije. V finalu je šlo zares. Luka Kovačič je ponovil lansko zmago in tudi zaradi dobrih vremenskih pogojem pomaknil mejo pod pet minut (4:59). Nejc Kuhar je bil znova drugi, na zmagovalni oder pa je po Grintovcu pritekel tudi Luka Mihelič. Med samimi znanci Planice in ostalih RedBull400 je bil prvi tujec Davide Vuerich na osmem mestu.

» Verjetno se niti še ne zavedam, kaj mi je uspelo danes, zmagati na najtežji Red Bull 400 preizkušnji nas svetu in še z rekordom,« je bil ponosen kot vedno nasmejani Luka Kovačič V mešani so slavili Laufarji (Eva Urevc, Miha Jan, Luka Markun in Vili Črv), moško štafetno tekmo pa fantje iz Idrije (Kašice) pred smučarskimi tekači (Benjamin Črv, Miha Dolar, Nejc Jan, Žiga Špelič).

rezultati (klik Planica400)