26.08.2020.

Luka Kovačič v 14 urah čez Triglav, Škrlatico, Jalovec, Visoki Rokav in Mangart

Luka Kovačič v 14 urah čez Triglav, Škrlatico, Jalovec, Visoki Rokav in Mangart
Luka Kovačič je pretekel pet najvišjih vrhov Slovenije v Julijcih

V štirinajstih urah obhodil vrh kraljestva Julijcev

Luka Kovačič je par dni skrival podrobnosti tekaškega podviga čez vrhove Julijskih Alp. V enem zamahu je v 13 urah in 56 minutah, kot je sam nameril, pretekel pet najvišjih slovenskih vrhov. Po njegovem razporedu so bili to Visoki Rokav (2646 m/ 4 najvišji vrh slovenije), Škrlatica (2740/2), Triglav (2864/1), Jalovec (2645/5) ter Mangart (2679/3).

DOLGOLETNI IZZIV JULIJCEV
"Dolgo sem sanjal o tem, kako bi te hribe povezal v en dan. Razmišljal sem o tem, ali je to mogoče, bo 24 ur dovolj in uspelo mi je v slabih štirinajstih urah," je navdih opisoval Kovačič.

"Najtežji del je bil vzpon na Jalovec, sredi dneva, ko je postalo res vroče, nič ni pihalo in takrat me je z res dobro debato zmotiviral Nejc, ki me je tam spremljal. Krizo sem premagal in naprej je spet vse teklo bolje od pričakovanj. Brez zadržkov lahko rečem, da sem užival celih 14 ur," pravi.
6600 metrov GOR, 55 KILOMETROV
Skupaj je premagal 6600 višinskih metrov vzpona, pretekel pa 55 kilometrov, od tega 43 po gorskih poteh.

SPREMLJEVALCI KRALJA GRINTOVCA IN PLANIŠKE VELIKANKE
Vso pot je imel ob sebi spremljevalce, ki so se menjali na posameznih etapah in skrbeli za motivacijo in tudi varnost, ko je bilo to potrebno. V prvem delu je bil to alpinist Nejc Marčič, v drugem gorski tekač Matjaž Mikloša in vsestranska športnica in Kovačičeva punca Urška Ahac, v tretjem pa še en gorski tekač Nejc Kuhar.

TO JE VRHUNSKI ŠPORT (NE REKREACIJA)
"Gre za vrhunski šport, z napornimi in dobro načrtovanimi treningi. Sam sem športnik, ki trenira več kot 900 ur letno. Dnevno sem v pogonu, ogromno v gorah. Na teden naredim tudi do 10.000 metrov vzpona. Projekt, kot je ta, zahteva celega človeka, ki je lahko vseh 14 ur z glavo pri stvari, kljub fizični intenzivnosti in brez izjemne pripravljenosti, to ni mogoče."

Kombinacija poti iz Vrat, preko Visokega Rokava, Škrlatice, nazaj v Vrata, pa na Triglav, preko Zadnjice na Jalovec, čez Kotovo sedlo na Mangart in do Mangartskega sedla, bi glede na splošno predvidene čase, planincu vzela okoli 43 ur. Pri tem je vzpon na Škrlatico delno potekal po brezpotju, kar zahteva tudi alpinistične spretnosti.

VIR (poobjava 24 UR)
……………….