07.05.2022.

Marko in Petra Tratnik na vipavskem UTVV gladiatorju do naslova na Prvenstvu Slovenije

Marko in Petra Tratnik na vipavskem UTVV gladiatorju do naslova na Prvenstvu Slovenije
Ultra trail Vipava Valley – državno v dolgem trailu
 
ZNOVA MARKO IN PETRA TRATNIK GLADIATORJA UTVV
 
Vipava, 7. maj – Gladiator je znova v družini Tratnik pod Nanosem. Marko Tratnik in Petra Tratnik sta, znova, zmagovalca 'gladiatorja', osrednje razdalje Ultra trail Vipava valley, največje 'trail' tekaške prireditve v Sloveniji. Letos je bila ob rekordni udeležbi sedma izvedba. Razdalja Gladiator je štela za prvenstvo Slovenije v dolgem trailu za člane in članice.
 
 
 
TRATNIK PETIČ, ČETRTIČ
Petra in brat Marko sta bila tudi po vseh kriterijih favorita. Bila sta na vrhu po ITRA točkah, oba sta doma pod Nanosom, kjer se odloči preizkušnja in za oba je UTVV tekma leta. Ob tem je Marko Tratnik to razdaljo na UTVV tokrat zmagal že petič, sestra Petra že četrtič. Oba sta tudi najhitreje doslej pretekla to razdaljo. Državna prvaka sta več kot zasluženo.
 
 
 
ODLOČITEV NA POTI Z NANOSA
Marko Tratnik je po štirih urah in štiridesetih minutah zmagal s prednostjo 2:08 pred branilcem naslova Alešem Žontarjem (oba sta člana ŠD Nanos), tretji z bronasto kolajno je v Vipavo pritekel veteran traila Marjan Zupančič (KGT Papež Kamnik). Zaostal je 7:40 minute. Zanimivo, vmesni časi kažejo, da je Zupančič vodil do Podnanosa, na Nanosu je vodstvo prevzel Žontar, navzdol v Vipavo pa je bil Tratnik daleč najhitrejši. Tekma z dramatičnim zaključkom je bila dostojna prvenstvu Slovenije v tej disciplini dolgega traila.
 
 
PETRA GLADIATORSKO
Petra Tratnik je znova odtekla vesoljsko. V cilju je bila celo zgolj za štirimi tekači in to le malce po mejnem času petih ur. Tako je še enkrat znova dokazala, da ji tovrstne razdalje zelo ležijo, se zna nanje pripraviti in vrhunsko odteči. To je v preteklosti že dokazala tudi s četrtim mestom na svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu s četrtim mestom, dosežek je izpred petih let v italijanski Premani 2017. Da je zaslužila naslov prvakinje ni dvoma. Za petami je bila Martina Potrc, ki znova potruje izjemne sposobnosti na dolgih razdaljah po (gorskih) stezicah. Tudi Martina Portč je po tretjem mestu na Prvenstvu Slovenije v teku gor-dol (12 km) na Hrastnik trailu tokrat pritekla v cilj kot deveta. Izjemno.
 
 
Gladiator, državno prvenstvo v dolgem trailu
1. Marko Tratnik (Nanos) 4,40:05
2. Aleš Žontar (Nanos) 4,42:14
3. Marjan Zupančič (KGT Papež) 4,47:45
4. Jon Lihteneger Vidmajer (Ultra trail team K24) 4,49:11
5. Matej Nidorfer (ATD Savinjčan) 5,05:11
6. Tomaž Koprivec * 5,15:38
7. Matej Skitek (KAK Ravne) 5,18:51
8. Robert Stranjak (EBB Logatec) 5,25:29
9. Miha Podgornik 5,26:39 *
10. Till Winkler (Nem) 5,33:42 *
 
Tekačice, Gladiator, dolgi trail
 
1. Petra Tratnik (Nanos) 5,03:33
2. Martina Potrč (On – AK Poljane) 5,19:13,
3. Anja Zima (AK Ultramaraton Slovenija) 5,57:05
4. Marija Šekoranja 6,05:07  *
5. Tetiana Maltseva (Ukr) 6,24:48  *
6. Breda Novotnik 6,31:36      *
7. Eva Urbanc (Lafouvly) 6,33:59
 
 
 
OSTALE TRASE SPEKTAKLA
170 km
  Anže Sobočan v času 22,13:13 in Kata Kertesz (Madžarska)
100 km
 Jan Božič (12,18:48) in Nina Frelih
30 km 
Žan Žepič in Špela Gonza
 
Razdalja Gladiator je štela za prvenstvo Slovenije v dolgem trailu za člane in članice. To je najdaljša razdalja v koledarju, za državne prvake v tej disciplini pa so se pomerili tretjič. Dolgi trail je moderni naslednik discipline gorskega maratona. Dolgina trase je uradno 53,8 kilometra in ima 2230 metrov vzpona in nekaj metrov manj spusta zaradi različne lokacije začetka in cilja.
 
 
TRASA
Gladiator UTVV50 še prične v majhni vasici Vipavski Križ (7:30), gre skozi Kozjo paro in po utrjenih javnih poteh pride do mostu čez reko Vipava pod Žabljami, nato skozi Velike Žablje po utrjenem kolovozu na greben Brje Vrtovče. Proga je naprej speljana mimo Vrtovč in Ostrega vrha na hrib sv. Petra, skozi Erzelj, Lože, na hrib Socerb ter v Podnanos, tu se prične zadnji vzpon na rob Nanosa. Pot se nadaljuje po slikovitem in razglednem robu do najvišje točke Pleše na 1262 m. Tekači nadaljujejo skozi gozd v osrčje Nanosa (mimo Turistične kmetije Abram) do čudovitega spusta v Dolino proti ciljni črti v centru Vipava (108m).