12.11.2019.

Mladinski upi v Argentini po potrditev

Mladinski upi v Argentini po potrditev

Tudi na koncu sveta v Argentini slovenski gorski tek sloni na mladih. Med mladinkami bosta slovenske barve zastopali Nuša Mali (AD Domžale) in Špela Gonza (AD Štajerska), med mladinci Klemen Španring (AD Slovenska Bistrica), Nejc Uršič (KGT Papež) in Jakob Medved (ŠD Tek je lek).

Nuša Mali in Špela Gonza sta lani na SP v Andori pritekli 24. in 26.mesto. Ti uvrstitvi sta bili ob 24. mestu Timoteja Bečana med člani tudi najboljši slovenski uvrstitvi prvenstva v disciplini navkreber. Obe sta bili zelo izenačeni tudi v letošnji sezoni. Državno prvenstvo v teku navkreber na Ratitovec se je odločil šele v zadnjih 100 metrih z zmago Nuše Mali in tudi na DP gor – dol v Kotredežu pri Zagorju pa je bila razlika 13 sekund v prid prvakinje Malijeve. Na pokalnih tekmah na Šmarni gori, na Čaven in teku k sv. Primožu je bil vrstni red obrnjen v prid pokalne zmagovalke Špele Gonza. Atletinji letnika 2001 pa sta bili tesno skupaj kot dvojčici tudi na Evropskem prvenstvu nad Zemattom, ko sta pritekli 16. in 17.mesto v razmaku sedmih sekund.

»V Argentini želim ponoviti odličen nastop iz lanskega svetovnega prvenstva,« pravi Špela Gonza. »V sklopu priprav na prvenstvo sem opravila nekaj specifičnih treningov in se udeležila reprezentančnih priprav. Kljub dolgi in tekmovalni sezoni bom skušala nastopiti po svojih najboljših močeh. Dober nastop bi bil le dodatek uspešni letošnji sezoni,« dodaja Štajerka.

»Želje so kot vedno; čim boljši rezultat kot ga zmorem,« pravi vrstnica Nuša. »Zadnji mesec je bilo zelo veliko tekem in se mi zdi, da sem se največ pripravljala kar preko njih. Na tekmah lažje daš vse od sebe. Prav tako sem več pozornosti namenila tehniki teka navzdol in moči ter hitrosti. Predzadnja tekma letos je seveda najpomembnejša, veliko mi pomeni nastop na SP in zelo želim uspešno zaključiti,« dodaja Kamničanka.

UPA LETNIKA 2002

Ob Nejcu Uršiču (2001) sta obet slovenske (gorske) atletike vrstnika letnika 2002 Klemen Španring in Jakob Medved. »Svetovno v Argentini mi predstavlja vrhunec drugega dela sezone, zato si tam želim nastopiti čim boljše, » pravi Španring, ki je bil med mlajšimi na evropskem prvenstvu in pritekel zelo vzpodbudno 19. mesto. Klemen prihaja sicer iz planinske orientacije, a že lani opozoril nase. Letos je nosilec mladinske ekipe. »In 19. mestu z EP in 12. mestu iz mladinskega pokala WMRA želim dodati še en odličen rezultat. Glede uvrstitve ne vem, kaj lahko pričakujem, zagotovo pa želim popraviti rezultat iz lanskega leta. Priprave so bile letos malo drugačne, saj je tekma res pozno in sem tako moral težke treninge podaljšati do novembra. Upam, da bodo noge na tekmi sveže in da bom pripravljen po svojih najboljših močeh.«

Jakob Medved je manj uveljavljen v gorskih tekih, a gre za prvaka med triatlonci, na Ljubljanskem maratonu pa je tekel tudi državni rekord na 10 km za mlajše mladinke (32:43).  »Zelo se veselim nastopa na svetovnem prvenstvu v Argentini. Ciljev si za to prvenstvo nisem zastavil. Želja pa je, da bom na tekmi lahko dal svoj maksimum in da na progi ne bom imel večjih težav. Konkretneje sem se na nastop na svetovnem prvenstvu začel pripravljati po državnem prvenstvu v gorskih tekih, to je nekje v sredini septembra. V oktobru pa sem se udeležil reprezentančnih priprav na Soriški planini," Medved našteva, kako zares je vzel gorski tek.

Jakob Medved dokazuje vsestranski potencial."V letošnji sezoni sem izpolnil kar nekaj svojih ciljev: postal sem državni prvak v triatlonu med ml. mladinci, na cestnem teku na 10km sem postavil državni rekord za ml. mladince Tako, da bi bila vidnejša uvrstitev le še dodatni zagon za naprej,« je motiviran Medved. Konec tedna je v bližini Trsta nastopil tudi na italijanskem državnem prvenstvu v krosu, ki je bila hkrati izbirna za EP v krosu in med mlajšimi mladinci pritekel tretje mesto.

NEJC URŠIČ – Intervju

Na SP v  Villa La Angostura je mladinska razdalja 6,6 kilometra (393 m višinske razlike). Mladinska kategorija vključuje vse milenijce, letnikov 2000 in mlajše. Čeprav je tik pred sezono smučarskega teka bo na SP tekla tudi smučarska tekačica Čehinja Barbora Havličkova, letošnja evropska prvakinja v Zermattu.