01.05.2022.

Na Ultra trail Vipava za naslove prvaka v dolgem trailu

Na Ultra trail Vipava za naslove prvaka v dolgem trailu
Za sloves prvaka Slovenije tudi na UTVV Ifeel Slovenia 2022
 
NA UTVV ZA NASLOVE PRVAKA V TRAILU
 
Konec tedna med 6. in 8. majem 2022 bo v Vipavski dolini sedma izvedba UTVV, Ultra trail Vipava valley.

 

Srednja 50 kilometrska razdalja na UTVV (7. maj) bo v maju tudi glavna prireditev iz niza najpomembnejših tekem koledarja Združenja za gorske teke pri Atletski zvezi Slovenije. Razdalja Gladiator šteje za prvenstvo Slovenije v dolgem trailu za člane in članice. To je najdaljša razdalja v koledarju, za državne prvake v tej disciplini pa se bodo pomerili tretjič. Dolgi trail je nekako moderni naslednik discipline gorskega maratona. Dolgina trase je uradno 53,8 kilometra in ima 2230 metrov vzpona in nekaj metrov manj spusta zaradi različne lokacije začetka in cilja.
 
LANSKA PRVAKA
Lanska prvaka v tej disciplina sta Aleš Žontar in Jasmina Munih (ŠD Nanos Podnanos). Prvenstvo Slovenije v dolgem trailu je bilo v okviru K24 ultra trail v okolici Črne na Koroškem. Oba sta med prijavljenimi tudi letos.
 
MARKO IN PETRA TRATNIK
Na UTVV sta lani na tej gladiator razdalji zmagala Marko Tratnik in njegova sestra Petra Tratnik. Marko ima na tej razdalji že štiri zmage, Petra tri. Oba imata na tej razdalji tudi rekord proge.
Po biltenu organizatorja (race guide) imata Marko Tratnik in Petra Tratnik tudi status favorita letošnje izvedbe. Med slovenskimi tekači imata oba tekača izpod Nanosa največ točk po sistemu ITRA. Marko Tratnik ima 808 ITRA točk, Aleš Žontar 782 in tretji omenjeni slovenski favorit Marjan Zupančič 772 točk. Med tekačicami ima Petra Tratnik 775 točk, sledita pa Martina Potrč 718 točk in Anja Zima 618 točk.
 
 
ITRA TOČKE
Za pojasnilo – Rating ITRA kaže kakovost tekača. Marko Tratnik je eden od sedmih tekačev na prireditvi katerega rating presega 800 točk, med slovenskimi tekači sta še dva na 30 – kilometrski razdalji. Petra Tratnik je tekačica z najvišjim ITRA ratingom točk na prireditvi, seveda upoštevaje podatke uradnega biltena tekmovanja na strani organizatorja (klik)
Na več razdaljah je prijavljenih čez 1000 tekačev iz 30 držav.
 
TRASA
Gladiator UTVV50 še prične v majhni vasici Vipavski Križ (7:30), gre skozi Kozjo paro in po utrjenih javnih poteh pride do mostu čez reko Vipava pod Žabljami, nato skozi Velike Žablje po utrjenem kolovozu na greben Brje Vrtovče. Proga je naprej speljana mimo Vrtovč in Ostrega vrha na hrib sv. Petra, skozi Erzelj, Lože, na hrib Socerb ter v Podnanos, tu se prične zadnji vzpon na rob Nanosa. Pot se nadaljuje po slikovitem in razglednem robu do najvišje točke Pleše na 1262 m. Tekači nadaljujejo skozi gozd v osrčje Nanosa (mimo Turistične kmetije Abram) do čudovitega spusta v Dolino proti ciljni črti v centru Vipava (108m).
 
GLADIATOR
Zakaj Gladiator? 52 km ultra maratonska preizkušnja je postavljena v dolino, kjer je leta 394 potekala ena najpomembnejših bitk poznega rimskega obdobja, Bitka ob Mrzli reki oziroma bitka pri Frigidu. Bitka pri Frigidu, imenovana tudi bitka na reki Frigid, je potekala med 5. in 6. septembrom 394 med vojsko vzhodnega cesarja Teodozija I. in vojsko zahodnega rimskega vladarja Eugenija. S Teodozijevo zmago je bilo Rimsko cesarstvo še zadnjič v zgodovini združeno pod enim cesarjem. Prav tako je zmaga Teodozija prinesla dokončno versko prevlado krščanstva v Evropi.