07.06.2022.

Nov presežen mejnik Timoteja Bečana – Ratitovec 59:04

Nov presežen mejnik Timoteja Bečana – Ratitovec 59:04
Mejnik dosežkov
 
TIMOTEJ BEČAN SI JE NA RATITOVEC POSTAVIL NOV SPOMENIK
 
26. tek na Ratitovec ni bil navaden tek. Timotej Bečan je na njem presegel mejnik in razdalja z Železnikov v dolini do planinskega doma na Ratitovcu, 1667 metrov visoko pretekel v času pod eno uro – točneje 59:04.
 
Tradicija. Da tek šteje na prvenstvo Slovenije v gorskem teku v gorskotekaški klasiki – vzponu, je na teku z Železnikov na Ratitovec že skoraj tradicija. V zadnjem obdobju je kar tri četrtine prvakov bilo okronanih na Ratitovcu.
 
Ta tek s 10,8 dolžine in 1184 metri višinske razlike sodi v zgornji zahtevni razred po višinski razliki, vseh elementih od ravninskih do zelo strmih odsekov, spremembah ritma, do južne lege in izpostavljenosti višjim temperaturam, kot je bilo v nedeljo 5. junija.
 
Ob tem je cilj pri Krekovi koči na Ratitovcu s 1667 metri nadmorske višine tudi eden najvišjih ciljev večine vzdržljivostnih preizkušenj v slovenskih gorah. Ratitovec sicer ne sodi med najbolj obljudene cilje v slovenskih gorah, vseeno je markanten vrh in daleč okoli poznan.
 
Vseeno bo 26. izvedba teka na Ratitovec nekaj posebnega, predvsem zaradi Timoteja Bečana. Tek z Železnikov na vrh do planinske koče je zmogel v času 59:04 in s tem kot prvi zmogel vzpon preteči pod magično mejo ene ure. Kako hitro je to? Nepredstavljivo hitro. Za planince ali vse ostale je dosežen čas, ki meji na nekaj neverjetnega.
Dosežek ima vse značilnosti brezčasnosti. Tako kot so z njegovim podpisom tudi Šmarna gora, Triglav, Vršič. Dosežek ima vse značilnosti, da ostane v zavesti širšega kroga ljudi, posebno s Selške doline. Tek z kraja v dolini do vsem znane točke v gorah je sinonim za merljivost gorskega teka. Torej razdalja, ki je obče krajevno znana in merljiva. Merljiva že od takrat, ko ljudje hodijo tja gor v nekoristen svet pogledat, kako lepo je videti navzdol. Ura je bila le dodaten izziv.
 
TIMOTEJ BEČAN – »Z gotovostjo lahko trdim, da je to moja najboljša predstava odkar se ukvarjam z gorskim tekom in na rezultat sem res ponosen. Plod kvalitetnega trenažnega procesa v zadnjih dveh mesecih se je tokrat pokazal v celoti. Ni mi žal niti za eno prelito kapljico znoja. Vsekakor si želim, da bi bil sposoben še naprej poslušati svoje telo in sprejemati prave odločitve.«
 
– Timotej Bečan je svoj dosedanji najboljši čas teka na Ratitovec izboljšal za minuto in 12 sekund