29.11.2020.

O kongresu WMRA poroča delegat Boštjan Novak

O kongresu WMRA poroča delegat Boštjan Novak

37.Kongres WMRA, 28.11.2020

Delegat Boštjan Novak poroča o kongresu Mednarodne zveze za gorske teke

Na predlog/prošnjo predsednika Združena za gorske teke pri AZS Dušana Papeža sem se udeležil spletnega kongresa svetovne zveze za gorske teke WMRA kot delegat Slovenije udeležil Boštjan Novak, član odbora Združenja.

 

Običajno kongres poteka »v živo« v času svetovnega prvenstva (nazadnje novembra 2019 v Villa la Angostura v Argentini). Tokrat je bil kongres izpeljan preko spletne aplikacije »Teams« v soboto 28.11.2020 od 16h do 18h.

 

Vsebinsko je bil kongres predvsem informativne narave, čeprav je bila na kongresu potrjena sprememba statuta, ki pa je posledica dveh dejstev: spremembe imena IAAF v WA (World athletics) ter spremembe formata svetovnega prvenstva in kontinentalnih prvenstev. Gre za formalen vpis obstoječih, predhodno dogovorjenih dejstev.

 

Po pozdravnih nagovorih smo bili delegati seznanjeni s poročilom o delu »sveta/upravnega odbora« WMRA (WMRA Council), finančnim poročilom ter poročilom predstavnika WA g.Punzi Alessia, ki v okviru svetovne atletske zveze koordinira področje izven-stadionskih tekov.

 

Predstavljeno je bilo delo in strateška usmeritev »Councila« ter predvidena tekmovanja v prihajajočem obdobju.

Pomembni poudarki:

 • WMRA je bila na finančnem področju za delovanje odvisna predvsem od dotacije WA, v prihodnje naj bi sredstva prišla iz naslova organizacije velikih tekmovanj (mountain and trail running ch.) ter deloma iz naslova trženja serije tekov za Svetovni pokal. Finančna slika pa je v tej »tranziciji« negotova.

 • Svetovno in kontinentalno prvenstvo v gor.teku in trailu naj bi se izmenjavalo vsako drugo leto (2021 SP, 2022 EP itd.), podrobnosti glede prvega takega prvenstva, predvidenega v novembru 2021, naj bi bile znane že sredi decembra 2020, točni finančni pogoji udeležbe pa v začetku 2021. WMRA ima še vedno ključno »tehnično« in »pogajalsko« vlogo (skupaj z ITRA), WA »le« pomaga pri promociji, iskanju organizatorjev, usklajevanju… V kolikor bodo prvenstva privlačna za organizatorje, udeležence, sponzorje itd. lahko postanejo tudi vsako-letna. 

 • Evropska atl.zveza EAA je tudi uradno sprejela »skupen« EP (gor.tek in trail) v enakem formatu kot SP. Evropsko prvenstvo 2022 bo v Španiji v kraju El Paso, kandidat za 2024 je Chambery (Francija). 

 • Chambery bo kandidiral tudi za tekmo U18 za 2022, kandidat je še Saluzzo (Italija).

 • Usmeritev WA je spraviti pod skupno streho vse izven-stadionske teke in se s to svojo vejo pridružiti iniciativi OZN k promociji odgovornega in zdravega načinu gibanja (športnega udejstvovanja) v naravi, promociji čistega zraka in okolja. Navedeno ima v svoji strategiji zapisano tudi WMRA.

 •  

 • o kongresu tako poroča wmra (klik)

 •  

 • Svetovni pokal WMRA ima ambicijo postati najbolj ugledna svetovna serija tekem s področja gor.teka in traila. Koledar 2021 je že objavljen. Glavni sponzor naj bi bil predstavljen v začetku 2021.

 • Večina uradnih tekmovanj po svetu je bilo v 2020 odpovedanih, v letu 2021 je poleg Svet.pokala in Svet.prvenstva predvideno EP v kraju Cinfaes (Portugalska) v juliju, veteransko SP na Irskem 10.in 11.sept. ter U18 int.cup julija v kraju Ambleside (Anglija)… torej »lanska« prizorišča.

 • WMRA ima pripravljeno platformo za jakostno lestvico gorskih tekačev, ki naj bi jo zagnali konec leta. Zaenkrat zajemajo rezultate s preko 100 tekem, pozivajo k predložitvi rezultatov nacionalnih prvenstev (v excell obliki).

Tacen, 29.11.2020                                Boštjan Novak