29.11.2020.

V 2021 kar 16 tekem svetovnega pokala v treh disciplinah

V 2021 kar 16 tekem svetovnega pokala v treh disciplinah
WMRA ima koledar tekem svetovnega pokala za sezono 2021
 
ZA SEZONO 2021 PRIPRAVLJEN KOLEDAR 16 TEKEM SVETOVNEGA POKALA
 
Mednarodna zveza za gorske tekem WMRA je pripravila koledar tekem svetovnega pokala, ki je v iztekajočem letu minil brez katerekoli preizkušnje. V koledarju so tekme v osmih državah, ni pa tekme v Sloveniji.
 
V teh osmih državah je 16 tekem na 12 lokacijah dogodkov, tekme bodo razdeljene v tri discipline oziroma kategorije, na vseh prireditvah pa je skupaj več kot 10.000 udeležencev. Množičnost je nemara eden od kriterijev, ki omejuje kandidaturo slovenskih prirediteljev.
Sloveniji najbližje bo klasika teka na Grossglockner (foto prijavim.se)
 
Tekme bodo v ZDA, Poljski, Češki, Španiji, Italiji, Švici, Franciji in Avstriji. V letu 2021 bodo izpeljane ob novih pogojih z novimi varnostnimi ukrepi in prilagajanjem, omejitvam potovanja, vendar je WMRA odločena skupaj s partnerji odločena izpeljati svetovni niz. Prilagodljivost in skupno delo je bo koncept dogodkov za naslednje leto. Med drugim je tudi zgodnejša predstavitev, ki omogoča boljše načrtovanje.
 
WMRA se je odločila, da bo nadaljevala niz v treh kategorijah oziroma disciplinah in skupnim sestevkom svetovnega pokala, ki je bila predlagana že za leto 2020. V nizu so tri Vertikal tekme navzgor, sedem klasičnih gorskih tekem in 6 dolgih gorskih maratoniv. Vse skupaj ponujajo neverjetno raznolikost terena in pokrajin.
 
Pravila točk svetovnega pokala so bila spremenjena in se s tem upošteva število tekem. V izdaji svetovnega pokala leta 2021 je kombinacijo legendarnih tekem in novih prizorišč za svetovni pokal, med njimi seveda tudi zelo izkušenih organizatorjev. Dve gorskitekaški v Sierre-Zinalu (Švica) in 22. Grossglockner Berglauf (Avstrija) se vračata leta 2021. Nekatere bodo v svetovnemu pokalu prvič. To je La Montée du Nid d'Aigle pod senco gore Mont Blanc v francoskih Alpah.
8 držav
12 lokacij dogodkov
16 tekem
3 kategorijah, 10.000+ udeležencev
 
Tri tekme svetovnega pokala so v vzhodnem delu Evrope, dve od teh v gorah Tatra na Poljskem (Tatra Sky Marathon in Tatra Race Run) in ter polmaraton Krkonosky na Češkem (Krkonosky half marathon)
 
 Italija ima več tekmovanj kot kdaj koli prej. 22. Kilometro Vericale Chiavenna-Lagunc bo oktobra gostil zadnjo tekma leta. Trofeo Ciolo obišče južno Italijo konec septembra. Nasego z dolgoletnimi izkušnjami gorskega teka gosti dve dirki, to sta Vertikal Nosego in Trofeo Nosego. Svetovni pokal bo v Španiji tudi z dvema prizoriščema in štirimi tekmami. Eden v Baskiji (Zumaia flysch trail, Zumaia-Gipuzkoa), kjer je strast do športa vedno zelo močna, ima dve razdalji na 22 in 42 km. Tudi Canfranc (Canfranc – Canfranc) v čudovitih Pirenejskih gorah ima dve različici, klasiko in dolgi maraton.
 
Zadnja zmagovalca svetovnega pokala. Kristalni globus je oktobra 2019 šel v roke Irki Sarah McCormack, med moškimi pa ga je osvojil Britanec Andrew Douglas.
 
 
Skupaj gre za raznoliko različico izvedb, ki se začnejo 18. junija (Broken Arrow) v Squaw Valleyu v ZDA  in trajajo do 10. oktobra (KM Vertikale Chiavenna – Lagunc). Tekme so odprte za vse udeležence, ne zgolj za tekmovalce v svetovnem pokalu. Pravilo omogoča, da več tekem omogoča več točk za svetovno gorsko lestvico!
 

na Šmarni gori 2021 takih prizorov kot oktobra 2019 s svetovnega pokala ne bo