13.11.2019.

Petra Tratnik, Marko Tratnik in Luka Kovačič na gorski maratonski izziv svetovnega

Petra Tratnik, Marko Tratnik in Luka Kovačič na gorski maratonski izziv svetovnega

V soboto bodo svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu /dolga razdalja tekli še Petra Tratnik, ter Marko Tratnik in  Luka Kovačič. Petra Tratnik je s te generacije z največ uspeha med slovenskimi reprezentanti v Argentini. Leta 2017 v italijanski Premani pritekla četrto mesto, kar je bila izenačitev druge najboljše uvrstitve doslej v tej disciplini.  Leto pred tem je Lucija Krkoč na prvenstvu v Podbrdu pritekla bronasto kolajno.

»Nerada" si pred tekmami zastavljam cilje. Marsikaj je odvisno od končnega rezultata, sploh na dolgih razdaljah. Predvsem si želim dobre aklimatizacije in dobrih občutkov na sami tekmi,« je Petra Tratnik (1988), doma iz Žagoliča pri Colu, razmišljala pred odhodom. Po četrtem in lanskem 13. mestu v poljskih Karpatih je bila letos na domačem terenu zelo prepričljiva. Zmagala je na DP v Podbrdu v okviru Podbrdo Trail festivala in tudi na prvem državnem prvenstvu v trailu na Pohorje trailu. »Priprave so zame po enakem pristopu kot vedno. Treniram sama, odvisno od časa in počutja. Tako, da sem se tudi v tem obdobju priprav držala teh načel in nisem kaj posebej spreminjala svojih treningov. Vsekakor je nastop na svetovnem prvenstvu nekaj posebnega in bi mi dober rezultat predstavljal lep zaključek uspešne sezone,« se nadeja Petra.

Njen brat Marko bo lovil sloves v moški konkurenci. Zmagal je prav tako v Podbrdu in Rušah. Luka Kovačič je slovel na vertikalih, zmagal je v Planici400 in na Grintovec. Generalko je naredil na Kranjska gora trail.

Trasa dolge razdalje svetovnega prvenstva WMRA v Villa La Angostura je 41,5 kilometra, skupaj pa 2184 metrov višinske razlike klancev in spustov.

Marko Tratnik, Petra Tratnik in Luka Kovačič

KOLAJNE

Slovenija je v gorskem maratonu do zdaj osvojila sedem posamičnih medalj. Mitja Kosovelj je dvakrat (2011 in 2013) postal svetovni prvak, leta 2012 je bil srebrn, že leta 2008 je osvojil bron. Bronast jebil tudi leta 2016, ko je prvenstvo potekalo pri nas v Podbrdu, bron pa je tam osvojila tudi Lucija Krkoč. Ekipa Krkoč, Jana Bratina, Ana Čufer in Ajda Radinja je bila srebrna. Prvo odličje za Slovenijo v gorskem maratonu je že leta 2004 v Franciji pritekel Toni Vencelj, ki je bil tedaj drugi.

rezultati preteklih prvenstev (klik)