10.12.2019.

Posebna zahvala Tomotu Šarfu za 40 let dela v gorskih tekih

Posebna zahvala Tomotu Šarfu za 40 let dela v gorskih tekih

Tomo Šarf je bil na 28. zaključnem srečnaju Združenja za gorskih tekov prejemnik posebnega priznanja

Tomo Šarf je v letos že 40 let organiziral tek na Šmarno goro. Zato so mu člani Združenja za gorske teke na Šmarni gori podelili sliko, na kateri je bilo zapisano:

Tomo Šarf je svojo bogato športno-organizacijsko pot začel pred 40 leti kot organizator teka na Šmarno goro. Na 1. teku leta 1979 je 55 tekačev teklo iz Tacna po poti okoli Šmarne gore in na vrhu okoli cerkve. Rekordna udeležba (281 tekačev) je bila leta 1993 ob prvi sezoni Pokala Slovenije v gorskih tekih. Tek je bil 27 let finale Pokala Slovenije. Od leta 2001 je tek prerasel državni nivo in se uvrstil v niz WMRA Grand Prix. Kar 19 let je pomenil slovesni zaključek  svetovnega pokala v gorskih tekih. Svetovno priznanega in priljubljenega teka ne bi bilo brez Šmarnogorske naveze, Toma Šarfa in desne roke Mihe Ledineka.

*Tomo je bil dobitnik zlate plakete za 40-letno delo na področju gorskega teka. Le-to bi moral prevzeti na podelitvi Naj atlet v Novem mestu, vendar je bil takrat na svetovnem prvenstvu v Argentini, zato mu bomo plaketo podelili sedaj.

V utemeljitvi predlagatelja Združenja za gorske teke je bilo napisano:

Tomo Šarf je oral ledino gorskega teka pri nas. S svojim vzornim, strokovnim in sistematičnim delom je pripomogel, da je gorski tek kot atletska disciplina v Sloveniji doživel hiter razmak.

V letih 1992–2017 je bil uspešni predsednik Združenja za gorske teke pri AZS, od leta 2005 pa tudi član Izvršnega odbora AZS. Pod njegovim vodstvom je Odbor za gorske teke leta 1993 izpeljal Pokal Slovenije kot serijo slovenskih gorsko-tekaških tekmovanj. Posamična tekmovanja so dosegala visoko kakovostno in množično udeležbo, skupine aktivnih gorskih tekačev so slovenski gorski tek pripeljale v sam mednarodnih vrh. S strokovno pomočjo in izkušnjami Toma Šarfa so se slovenski klubi izkazali kot vrhunski organizatorji evropskih in svetovnih prvenstev v gorskih tekih. Osebno je opravljal vse obveznosti organizatorja in vodje reprezentance Slovenije na uradnih mednarodnih tekmovanjih. Od 2003–11je bil tudi član komisije za gorske teke pri EA.

Njegovo strokovnost so prepoznali tudi v svetovni zvezi za gorske teke, v letih 1997–2017 je bil aktivni član izvršnega odbora Svetovne zveze za gorske teke, leta 2017 je prevzel funkcijo kot generalni sekretar. V letih 2006–15 se je odlikoval tudi kot član anti-doping komisije.

Poleg gorskega teka je Tomo Šarf  znan  v atletiki  kot certificiran merilec prog za cestne teke, mednarodni tehnični delegat za ne-stadionske tekaške prireditve in član tehničnega organizacijskega odbora Ljubljanskega maratona – odgovoren za izbiro, izmero in certifikacijo prog.

Tomo Šarf je s svojim organizacijskim in strokovnim delom postavil temelje organiziranega gorskega teka v Sloveniji in ga popeljal na svetovni nivo. Kot amater je izkazal veliko predanosti in znanja, ki je preraslo v visoko  strokovnost in profesionalnost v svetovnem merilu.

Plaketo je podelil  g. Roman Dobnikar, predsednik AZS.

podelitev