31.05.2021.

Šmarnogorska naveza z največ kolajnami, KGT Papež članska prevlada, udeležba, lokalne legende

Šmarnogorska naveza z največ kolajnami, KGT Papež članska prevlada, udeležba, lokalne legende

Po ekipnem državnem prvenstvu v gorskih tekih, ki je bilo prvič izvedeno ob 25. izvedbi k sv.Primožu na pobočju Kamniških planin, je tu kratka analiza

TK ŠMARNOGORSKA NAVEZA

TK Šmarnogorska naveza najuspešnejši klub prvega ekipnega državnega prvenstva.

Ekipne kolajne je osvojilo šest klubov. Na tekmovanju so sicer sodelovali člani 15 atletskih klubov in društev. Največ kolajn – sedem so pritekli člani TK Šmarnogorska naveza sedem. Od tega tri zlate, tri srebrne in tri bronaste. Člani prireditelja KGT Papež Kamnik so na domačem terenu pritekli pet kolajn. Po dve zlati in bronasti, ter srebrno. Zanimivo, da so prav vse pritekli v članski konkurenci. Tri ekipne kolajne, vse tri zlate z naslova prvaka so pritekli mladi ŠD Blanca z občine Sevnica.  Po dve kolajni so pritekli mladi AD Posočje iz Tolmina (zlato, bron). Prvaka sta tudi mladinca AK Brežice in podprvaka mladinca AK Radovljica. 

TK Šmarnogorska naveza Ljubljana 7 (3 zlate, 3 srebrne, 1 bronasta)

KGT Papež Kamnik 5 (2, 1, 2)

ŠD Blanca Sevnica 3 (3 z)

AD Posočje Tolmin 2 (z, b)

AK Brežice 1 (z)

AK Radovljica 1 (s)

poročilo s teka (klik)

VSEEKIPNO

Za dodatno popestritev so organizatorji razpisali tudi vseekipno točkovanje klubov, kjer je prišla do izraza številčnost. Šmarnogorska naveza je potegnila verigo 27 nastopajočih, domača rumena družina KGT Papež je bila na Primožu s 24 članskim zastopstvom. Ekipni seštevek je bil v prid ljubljanski navezi, kamniška je bila predvsem šibkejša v mlajših kategorijah. Če bi se odločili za B različico točkovanja, ki je bila tema razprav, bi bila boljši KGT Papež, ki je močan v obeh članskih kategorijah. Športno društvo Blanca s sedmimi mladimi tekači je tretje v vseekipnem točkovanju. Trojica klubov AD Posočje, AK Brežice in TD Bovec so na naslednjih treh mestih. Ob vseh klubih je zanimivo, da je najuspešnejši klub uvodnega državnega prvenstva gor-dol v Grižah pri Žalcu konec aprila tokrat zaostala le ena mlada tekačica.

UDELEŽBA

Četrtič v 25 izvedbah se je na teku k sv.Primožu zgodilo, da udeležba ni presegla stotice (95). Seveda je treba daleč najbolj pomemben razlog iskati v sedanjih omejitvenih časih, ki je zaradi obilice omejitvenih dejavnikov razpisa odvrnilo marsikaterega zelo aktivnega tekača iz daljne okolice, da se pride znova meriti z najboljšimi k sv.Primožu.

Ena od zanimivosti teka, je tudi večna lestvica vseh časov. Največ pozornosti je bilo seveda namenjeno Timoteju Bečanu, ki se je s tretjega mesta večne lestvice zavihtel na drugo in zgolj za sekundo zgrešil dosedanji rekord Sebastjana Zarnika (15:42). Drugouvrščena Tina Klinar se je s časom 21:09 sicer dvignila za eno mesto, točneje med elitnih enajst večne lestvice najhitrejših. Mladinka Loti Rotar je tudi nova na tej lestvici s časom 21:47. Novi na moški lestvici najhitrejših je na 25 – mestu večnih Primož Porenta. S časom 17:45 se je na večno lestvico na 46. mesto uvrstil tudi najhitrejši mladinec Maj Pritržnik.

Izmed članov večne legendarne lestvice legend (pod časi 17:50 za tekače in 22:00 za tekačice)  je na tekmovanju sodelovalo deset tekačev in tekačic (6 + 4). Trije od teh Franci Teraž, Ivan Urh in Metod Močnik imajo najboljše čase dosežene za to lestvico še izpred leta 2000. Teraž je bil v cilju v času 22:53.

Ivan Urh je bil nemara edini zraven na vseh izvedbah. Seveda je bil vsa leta v vlogi glavnega organizatorja, a vselej ni tekel. In zagotovo bi se v vlogi organizatorja skozi vseh 25-izvedb našel še kdo od njegovih pomočnikov.

LOKALNE LEGENDE

In še lokalne legende. Tokrat je bil izmed domačinov najhitrejši Nejc Uršič. 19 – letni tekač je doma iz Stranj. Dosegel je osmo mesto s časom 18:21. Za večno lestvico bo, kot pravi, še potreniral.  Na enajstem in 16. mestu absolutno (med člani 9. in 13.mesto) sta pritekla brata David in Domen Vogrin. Od tistih redkih, ki so bili na prvem in tudi 25. teku je poleg Ivana Urha tudi Metod Močnik (letos 20:38). Med domačinkami z bližnje in daljne okolice je letos izstopala Nataša Planko (26:07),  mama mladega slovenskega biatlonca Lovra Planka.

še nekaj povezav na poročila s Kamnika (kamnik.info (klik)