02.06.2021.

Prvenstvo Slovenija v gorskih tekih navkreber v nedeljo 6. junija na Ratitovec

Prvenstvo Slovenija v gorskih tekih navkreber v nedeljo 6. junija na Ratitovec

Državno prvenstvo navkreber bo na jubilejnem teku na Ratitovec

NA RATITOVEC ZA NASLOVE PRVAKA

Tudi tek na Ratitovec letos praznuje častitljivih 25 izvedb. Preteklo soboto je bil tak tek k sv.Primožu.  Jubilejna izvedba bo imela zelo svečan pomen. Letos (znova) šteje za državno prvenstvo v disciplini navkreber. Kot nalašč po lanski odpovedi, bo letošnja sovpadala s jubilejem države Slovenije. Gorski tekači bodo tako prvi, ki bodo v prazničnem juniju jubilej samostojne države zaokrožili z naslovi prvakov. Posebna čast torej.

Organizator teka je Atletsko društvo Železniki. Start tekmovanja in tudi cilj za mlajše kategorije je v Železnikih. Cilj je Krekova koča na Ratitovcu, ki stoji na travnati planoti tik ob Gladkem vrhu, kjer se Ratitovčevo sleme strmo prevesi v jugovzhodno pobočje. Koča je bila postavljena leta 1925 kot Krekova koča. Ni dobila ime po kosmatem Milanu, ampak po Janezu Evangelistu Kreku, politiku, sociologu, pisatelju, teologu, publicistu in časnikarju. V vednost, seveda.

Cilj je 1667 metrov visoko pod nebom, z Železnikov pa se trasa v 10,8 kilometra vzpne za 1184 metrov. S to karakteristiko bo v tej sezono najvišji cilj najbolj pomembnih tekmovanj v gorskih tekih. Zmagovalec DP v teku navkreber ima v tekaški srenji sloves tekaškega kralja gora. Seveda je na isti način okronana tudi kraljica gora.

Prvenstva so se običajno skozi leta vedno odvijala na prizoriščih najtežjih tekov. Ob tekih na Grintovec, Krvavec, Vogel, Veliko planino je tek na Ratitovec že v preteklosti štel za državne naslove. Enkrat je tekma štela tudi v niz svetovnega pokala, na Ratitovec pa so tekli tudi za naslove veteranskega svetovnega prvaka.

Rekord proge – Timotej Bečan ga je postavil na zadnjem teku na 24. izvedbi 2019. Čas 1,01:01 je lahko zapomniti. Na istem teku je bil v nepozabnem šprintu hitrejši od Mirana Cveta. Mojca Koligar ima z leta 2019 čas 1,11:54 in velja kot ženski rekord na tej dolgi trasi.

Organizatorji imajo za vse tekače pripravljenih več tras.

razpis spodaj