17.11.2018.

Timotej Bečan in Barbara Trunkelj najboljša gorska tekača leta 2018

Timotej Bečan in Barbara Trunkelj najboljša gorska tekača leta 2018

Na 27. letnem zboru Združenja za gorske teke v Železnikih sta bila Timotej Bečan in Barbara Trunkelj proglašena za najboljša gorska tekača leta 2018.

Bečan je sloves upravičeval skozi vso sezono. Na mednarodni sceni je osvojil trinajsto mesto na evropskem prvenstvu v Skopju in 24. na svetovnem prvenstvu v Andori, ob tem pa je tekač iz Medvod končal tudi med najboljšo deseterico v svetovnem pokalu WMRA s finalom na Šmarni gori.

Barbara Trunkelj je slovensko reprezentanco zastopala le na svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu na Poljskem (21.), a je tekačica iz Ivančne gorice prispevala najboljši slovenski dosežek na finalni tekmi svetovnega pokala na Šmarno goro (peto mesto) in se odlikovala z raznovrstnimi nastopi na vseh razdaljah in vseh terenih. Bila druga na kraljevskem teku na Grintovec, zmagala je na teku na planiško velikanko Planica400, bila deseta na maratonu okoli Mattherhorna (49 km, 3900 m višinske razlike) z 2500 udeleženci. Ob tem je sezono končala kot najhitrejša Slovenka na Ljubljanskem maratonu (2,50:11).

Hkrati so prvič proglasili tudi najboljša mlada tekača. To sta Nuša Mali, ki je pritekla 24.mesto na svetovnem prvenstvu, čeprav je bila med mlajšimi v konkurenci, in novinec med gorskimi tekači Klemen Španring. Posebnost so tudi priznanja za posebne dosežke.

Luka Kovačič je imel izjemno dobro sezono na največjih tekmah svetovne serije Vertikal kilometrov. Ajda Radinja je kot prva Slovenka pritekla med deseterico v absolutni konkurenci na največjem gorskotekaškem ultra trail okoli Mont Blanca (UTMB). Miran Cvet in Mojca Koligar sta zaznamovala veteransko svetovno prvenstvo na slovenskih tleh v Železnikih, kjer sta postala svetovna prvaka v svojih starostnih kategorijah.

Aleš Žontar je na prireditev zamudil, a prejel posebno priznanje za dejanja v športnem duhu.

Posebnost te sezone je bila tudi uvedba super Pokala Slovenije. Ob najboljših v Pokalu Slovenije v desetih starostnih kategorijah so bili v 'super' različici na najbolj pomembnih domačih tekmah najuspešnejša Timotej Bečan (2. Miran Cvet, 3. Gašper Bregar) in Tina Kozjek (2. Barbara Trunkelj, 3. Tina Klinar).   več v posebni objavi

V klubski razvrstitvi so zmagali znova tekači Kluba gorskih tekačev Papež pred Šmarnogorsko navezo in AK Sevnica.

Na 27. letnem srečanju Združenja, ki ga je prvo leto vodil Dušan Papež, so predstavili tudi osnutek tekmovalnega koledar za sezono 2019. Vrhunec mednarodnih tekmovanj bo, zanimivo, novembra v Argentini.