13.07.2021.

Timotej Bečan in Mojca Koligar šesta na teku na Grossglockner za svetovni pokal

Timotej Bečan in Mojca Koligar šesta na teku na Grossglockner za svetovni pokal
Tek na Grossglockner /Grossglockner berglauf
 
TIMOTEJ BEČAN IN MOJCA KOLIGAR ŠESTA
 
Oba najboljša slovenska gorska tekača Timotej Bečan in Mojca Koligar sta na teku na Grossglockner @Grossglocner berglauf pritekla šesto mesto. Oba v močni mednarodni zasedbi z afriškimi atleti. Timotej Bečan je s časom 1,14;42, kar je hitreje od 2019 (8.mesto) za 58 sekund zaostal za tretjim Avstrijcem Innerhoferjem. Tik pred Bečanom je bil v cilju Italijan Maestri, tik za njim pa njegov rojak Alex Baldaccini.
 
"Kaj se bom danes boril za mesto med prvih 20?”, sem se spraševal po nekaj minutah v tekmi, ko smo se zapodili iz mesta Heiligenblut zapodili proti Kaiser-Franz-Josefs Höhe na višino 2369 m, ki leži na drugi strani ledenika pod najvišjim vrhom Avstrije, Grossglocknerjem. Čeprav sem vedel, da je večina začela mnogo prehitro in jih bo prej ali slej pobralo, konkurenca je bila izjemna. Dan prej, ob novici o Grossglockner Berglauf so bila na štartni listi sama močna imena in vedel sem, da bo šlo na nož že od štarta. Do katerega mesta sem se uspel prebiti?  (zapis na blogu, klik)
 
 
ŠESTA, KOT 2019
????????????Mojca Koligar je prav tako kot na zadnji izvedbi 2019 pritekla šesto mesto. Za 13.5 kilometra dolg tek z 1495 metrov višinske razlike v hladnem deževnem vremenu je porabila 1,34:16 (2019-1,30.12).
 
"Leta 2019 sem šla direktno na tekmo, niti ne s svežimi nogami, a spočita. Leta 2021 sem prišla v Heiligenblut dva dni pred tekmo, odličnega počutja in sveža. A, ta svežina je do tekme izvenela. Po sobotnem nekaj urnem razgledovanju na vrhu je prišla zvečer utrujenost, visok pulz in zadihanost, že pri vzponu po stopnicah. Na tekmo sem se tako podala z velikim strahospoštovanjem. Malo nad 2.000m sem začutila omotičnost in šibkost. Ko sem spustila tempo je ta popustila in sem lahko zmerno nadaljevala do vrha. Po tekmi je sledil še nenavaden glavobol in utrujenost, ki je popustila naslednji dan, tako da že pridno treniram dalje . Bilo je lepo doživetje in dobrodošla izkušnja, za nadaljnje izzive, ki bodo strmi, kratki in intenzivni."
 
 
Tako Timotej kot Mojca sta s tem uspehom znova dokazala, da sta med najboljšimi gorskimi tekači na svetu, ki sodi v niz WMRA. Oba sta tudi upravičila visoko mesto na svetovni lestvici.
 
Timotej Bečan in Mojca Koligar na startu (foto Tomo Šarf)
 
KLEMEN ŠPANRING NAJHITREJŠI MLADINEC, MAJ PRITRŽNIK DRUGI
Izmed ducat slovenskih predstavnikov sta se glede na mladost še posebej izkazala Klemen Španring in Maj Pritržnik, ki sta v svoji mladinski kategoriji U19 pritekla prvo in drugo mesto. Oba sta bila v slovenskem 'paketu', ki je bil v cilju med najboljšo štirideseterico.
rezultati absolutno
23. Gašper Bregar 1.23:28,
35. Klemen Španring 1.27:27
37. Aleš Žontar 1.27.49
40. Maj Pritržnik 1.28:24
42. Gašper Rak 1.29:13
44.Matic Plaznik 1.29:25
 

 
Timotej Bečan in Mojca Koligar sta svoje vtise delila na socialnih omrežjih.