04.09.2023.

Timotej Bečan predčasno končuje sezono, Miran Cvet in Klara Ljubi visoko na Lovoriki Nasego

Timotej Bečan predčasno končuje sezono, Miran Cvet in Klara Ljubi visoko na Lovoriki Nasego
svetovni pokal v gorskih tekih
 
TIMOTEJ BEČAN POTEGNIL KRIŽ ČEZ SEZONO, MIRAN CVET IN KLARA LJUBI VISOKO MED SVETOVNO ELITO
 
Casto, 3. september – Trije slovenski tekači so konec tedna tekli na tekaškem festivalu Nasego, ki je eden od jesenskih vrhuncev tekem svetovnega pokala Valsir WMRA v gorskem teku. Na Vertikalu Nasego sta Timotej Bečan in Miran Cvet pritekla 16. in 27. mesto. Na Trofeo Nasego je bil veteran Miran Cvet 18., Klara Ljubi v ženski konkurenci 23. in Timotej Bečan 37. Slednji je potem sprejel odločitev, da zaradi ponavljajočih težav predčasno končuje sezono.
 
 
»Trofeo Nasego je bila zame lani sanjska tekma, na kateri sem s 4. mestom opozoril nase, letos pa bridko spoznanje, da na silo pač ne gre. Kljub vsemu nisem odstopil, vendar doživel traso v drugačni luči, bolj kot nekdo, ki vzpodbuja druge. Odstop je zame izhod v sili le v primeru poškodbe, sicer pa ta poteza ni v okviru športnega duha. Nikakor nisem obupal, in tudi ne bom, vendar včasih je korak nazaj, da greš lahko potem dva naprej, enostavno najboljša in edina pravilna odločitev,« je Timotej opisal odločitev, potem ko je po dveh urah opravil s traso Nasego.
 
 
Vertikal Nasego in Trofeo Nasego sta bili tako velik izziv, da najboljši slovenski tekač pred odhodom ni razmišljal o taki odločitvi. Italijanski organizatorji v Castu ob Gardskem jezeru tekaški festival oglašujejo kot veliki teniški masters; svetovno prvenstvo po svetovnem prvenstvu, srečanje najboljših s svetovne lestvice in eno odločilnih tekem za lovoriko svetovnega pokala. Pravijo, da je to Flandrija gorskega teka, vzeto vrednostno s cestnega kolesarstva. Pravijo, da bo skupaj zbrana zasedba, ki jo bo težko ponoviti v 2023. Vertikal Nasego (4,3 km, + 1000 m) velja za veliko klasiko strmih kilometrov, Trofeo Nasego ima še veliko daljšo tradicijo in velja za enega najbolj uglednih daljših tekov po stezicah.
 
 
Prav zaradi močne zasedbe je 18. mesto veterana Mirana Cveta (čas 1,46:32) v druščini najboljših tekačev na svetu sila imeniten dosežek. Tudi 23. mesto Klare Ljubi (2,15:03) je dokaz, da se lahko tekačica drugega slovenskega nivoja lahko približa najboljšim tekačicam na svetu, kjer je tudi na obeh preizkušnjah Nasego kraljevala avstrijska zdravnica Andrea Mayr. V moški konkurenci je preizkušnjo dobil Kenijec Philemon Kiriago (1,31:00), ki je tudi novi vodilni na lestvici svetovnega pokala.
 
VERTIKAL NASEGO
Dan prej na vertikalu je zmagal drugi Kenijec Patrick Kipngeno (34:25), Timotej Bečan je vzpon za kilometer višincev zmogel v času 38:34, kar je okoli dve minuti slabše kot bi sicer v tej imenitni konkurenci vsekakor zmogel. Miran Cvet je porabil 41:01 in bil 27.
 
————-
Takole je na Timotej Bečan na socialnih omrežjih pojasnil svojo odločitev.
…..
Križ nad sezono. Amen.
Glava si neskončno želi, telo pa ne zmore. Glava je trmasta, telo pa še bolj. Tokrat je tudi glava spoznala, da je bolje, da zmaga telo. Pravzaprav sem vesel, da je tako, saj bi lahko bila naslednja stopnička le še poškodba ali pa celo kaj hujšega.
Letos sem že 4. bolan. Trikrat sem imel skoraj 40°C vročine. Kaj takega se mi ni zgodilo že od rojstva. Imunski sistem je več kot očitno sesut. Kot športnik sem seveda navajen vztrajati, kar sem počel zadnje 4 mesece, vendar na neki točki je treba določene zadeve podreti in jih začeti graditi na novo. Moji temelji so letos tako razmajani, da na njih vse pleše. Vsak nedolžen vetrič povzroči “štalo”. Ni trdnosti, ki bi jo pričakoval in sem je bil vajen. Prišel je čas, da se ti temelji okrepijo, da bom lahko na njih znova “zidal”. V tako globoki jami v svoji športni karieri še nisem bil. Čeprav po malem plezam ven, je naslednji padec le še globlji.
Prekleto težko je reči neki stvari, kateri dnevno posvečaš ogromno časa in energije, “konec”, vendar trenutno v moje življenje žal prinaša več negativnega kot pozitivnega.
Tečem oziroma športam seveda zase, zato ni dileme, da s tem ne bi nadaljeval, vendar za tekmovanja očitno trenutno nisem v najboljši koži. Vse počaka in tudi tekme bodo."