03.09.2023.

Rok Bratina in Varineja Drašler kraljevala na stezi pionirjev na 30.teku na Črno prst

Rok Bratina in Varineja Drašler kraljevala na stezi pionirjev na 30.teku na Črno prst
po poti pionirjev 30. tek na Črno prst
 
PO POTI PIONIRJEV NA ČRNO PRST NAJHITREJŠA VARINEJA DRAŠLER IN ROK BRATINA
 
Podbrdo, 2.september – 'Leta 2021 so mi na tem teku dali izziv, da pridem na vrh pod eno uro. Danes mi je to uspelo,' je bila Varineja Drašler ponosna v cilju 30. gorske teka na Črno prst in veselila kot tudi izjemno hiter zmagovalec jubilejne izvedbe Rok Bratina. Zgodovinski tek je v izvedbi PD Podbrdo in je posvečen spominu na njihovega nekdanjega predsednika društva Ivana Anderleta, tudi pobudnika zgodovinskega planinskega teka v letu 1970. 
 
Oba zmagovalca sta bila daleč spredaj. Steza pionirjev (6,3 km, 1320 m višinske razlike) je tretjič v zgodovini štela tudi za Prvenstvo Slovenije, drugič zapored v vertikalu. Varineji Drašler je uspel VELIKI TROJČEK, moški naslov je zaradi registracijskih pravil obdržal Simon Alič.
 
Varineja Drašler na poti k trojčku naslovov prvakinje
 
KLUB 'POD URO'
Varineja Drašler je s časom 59.57 kot tretja v zgodovini vpisala v klub zlatih tekačev 'pod uro' najstarejšega uradnega planinskega teka v Sloveniji kot so ga poimenovali daljnega 1970.Nuša Mali je lani tekla 59:27, Simona Žabjek (59:38) pred dvajsetimi leti (2003).
 
Druga je do planinskega doma Zorka Jelinčiča na Črni prsti (1835 m) pritekla Katarina Pišotek (1,09:49), sicer specialistka za daljše manj strme preizkušnje, kot so Wings for life, Kočevsko outdor festival itd. Ker tako kot Bratina ni bila prijavljena v sistem registracije Atletske zveze Slovenije, je bron pritekla Anja Mikuž in bron Mihaela Tušar.
 
Varineja Drašler je z naslovom prvakinje Slovenije v vertikalu osvojila veliki trojček, z junija ima naslov s Podbrda PTRF v klasiki gor-dol in prestižno lovoriko DP z vzpona na Porezen. Vse tri naslove je pritekla v sosednjih hribih. S Črne prsti je razgled na Porezen, vmes je Baška grapa s Podbrdom.
 
ALIČ OBDRŽAL SLOVES
Če je lani pod magično mejo ene ure zmoglo zgolj sedem (7) tekačev, so bili letos le štirje in Varineja. Simon Alič (56:48), ki je bil v hudi dilemi Planica 400 ali Podbrdo, kot še nekateri kot srebrni z DP David Vogrin (58:55) in Uroš Vodopivec. Termin in registracija za DP sta lahko dobra tema tega prvenstva.
 
Prvak Simon Alič (foto Metod Močnik)
 
Če je že lani Urban Jereb zmagal brez naslova Prvaka Slovenije, je letos to 'ponovil' Rok Bratina, brez državne krone je ostala tudi zgoraj omenjena Katarina Pišotek. Bratina, doma s Tolmina, član italijanskega kluba Aldo Moro Paluzza je bil že na štafetah v Collini blizu Timoteju Bečan. Bratina je teden nazaj tekel na teku na Tromejo z avstrijske strani in bil drugi (32:50), zmagal je zmagovalec Planica 400 Christof Hochenwarter (32:17).
 
SKORAJ POD 50
Vsekakor je Rok Bratina tekel odlično✔️ in s Podbrda pritekel na Črno prst s časom 50:13. Rekord Petra Lamovca je vesoljsko hiter 47:46 (2006). Pod mejo 50 minut je doslej tekel le še Nejc Kuhar (49:41), hitrejši v vsej zgodovini zgodovinskega teka od Bratine23 je bil le še Simon Alič (50:09). Miran Cvet ima osebno znamko pri 50:16, Stojan Melinc pri 50:24.
 
Letošnji tek je torej po zaslugi Roka in Varineja kljub vsemu dostojen 30.jubilejni izvedbi.
foto Venčeslav Japelj
 

Državno prvenstvo v vertikalu:

  1. Simon Alič (ŠD Nanos) 56:48
  2. David Vogrin (KGT Papež) 58:55
  3. Žan Čeplak (TK Šmarnogorska naveza) 1:05:17

tekačice

  1. Varineja Drašler (ŠD Nanos) 59:57
  2. Anja Mikuž (ŠD Nanos) 1:10:20
  3. Mihaela Tušar (ŠD Nanos) 1:16:36

Za Ljudstvo tekačev o pionirjih  https://www.ljudstvotekacev.si/sl/

Med 94 tekači je bil znova zraven tudi Peter Čufer, ki je bil eden od treh, ki so leta 1970 odtekli pionirski prvi tek na Črno prst. Ob njem še Marko Dakskobler in Ivan Čufer, ki sta bila tudi tokrat ob progi). Peter je tudi tokrat nosil startno številko, enako oznaki teka (30), je edini z vsemi teki, Milojka pa je tokrat vpisala svojo 29. udeležbo. Pravi čudež je, da sta vsako leto na progi in na cilju, saj to zahteva zdravje in odlično pripravljenost. Ob neomajni volji, katere jima očitno ne manjka!