23.10.2020.

Tri slovenske udarne štafete na 63. Trofeo Vanoni v Morbegno

Tri slovenske udarne štafete na 63. Trofeo Vanoni v Morbegno
Slovenske štafete na 63. Trofeo Vanoni
SLOVENIJA TUDI Z TIMOTEJEM BEČANOM
Morbegno je bil danes start etape italijanskega Gira, ki pa se je zaradi protesta kolesarjev zaradi maratonske etape (258 km) v slabem vremenu organizatorjem malce sfižil. Polovico so prevozili v avtomobilih. V nedeljo bo mestece v pokrajini Bergamo prizorišče 63. izvedba Trofeje Vanoni, ene najbolj uglednih gorskotekaških tekem v Italiji. Tam bodo tudi tri slovenske štafete. V moški štafeti je tudi Timotej Bečan, ki je zamenjal prvotno predvidenega Matica Plaznika.
 
Leta 2017 je bila trojka Bečan, Miran Cvet in Gašper Bregar na 8.mestu. Tokrat bo ob Bečanu in Bregarju zraven Jošt Lapajne. Italijanski organizatorji, ki pričakujejo močno zasedbo iz Francije (seveda ne bo manjkal zmagovalec Šmarne gore Sylvian Cachard), Švice, Irske, VB, tudi slovenskim reprezentantom posvečajo veliko pozornosti. Ne samo moški štafeti. Z izbranimi besedami na vrh liste favoritinj omenjajo tudi udarni dvojec izkušenj in mladosti Mojca Koligar in Nuša Mali. Najhitrejši s Šmarne gore bosta imeli dostojno mednarodno konkurenco tudi v dobi C-19/20. Ob tem tudi prodorna Varineja Drašler in navdihujoča Špela Gonza nista brez možnosti za visoko uvrstitev.
 
Tekmovanje štafet, tričlanskih moških in ženskih dvojic, je v spomin na vaškega župnika, ki je pomagal z izvedbo pionirskih preizkušenj. Trasa ima vse kar imajo velike tekme. Start in cilj v središču starega mesta. Trasa se vije nad mesto po kostanjevih gozdovih do razgledne kapelice in potem v divjem spustu nazaj navzdol. Na dolžini 7,25 kilometra morajo tekači premagati 435 višinskih metrov vzpona in spusta.
Vrhunec slovenskih nastopov v Morbegnu je bil leta 2013, ko so vse z zmago presenetili Peter Oblak, Mitja Kosovelj in Gašper Bregar. Mateja Kosovelj pa je leta 2005 dosegla najboljši posamični čas tekačic in se vpisala na zlato listo zmagovalk posamične razvrstitve.