01.09.2023.

Trideseti tek na Črno prst – po stezi pionirjev

Trideseti tek na Črno prst – po stezi pionirjev
po poti zgodovinskega teka na Črno prst
 
PO POTI PIONIRJEV ZA DRŽAVNE NASLOVE
 
Že 30. gorski tek na Črno prst (Podbrdo), ki tudi letos šteje za Prvenstvo Slovenije v vertikalu (6,3 kilometra, 1320 metrov višinske razlike) ima bogato zgodovino. Lani sta zmagala Urban Jereb in Nuša Mali z rekordom teka. Tek po poti pionirjev bo 2.septembra.
 
TAKO SE JE ZAČELO
Končno je bil določen datum, 9. avgust 1970, organizator pa PD Podbrdo. Anderle je poskrbel tudi za nagrade. Za prvo mesto je namenil nahrbtnik, za drugo nalivno pero, za tretje pa relief koče na Črni prsti. Prvi dve nagradi je nabavil Peter Čufer v italijanski Gorici en dan pred tekmo. V Gorico se je odpravil z vlakom kar po nočni službi, nakupljeno ob povratku v Podbrdu skozi okno predal Anderletu in se odpeljal naprej v Bohinj spet na nočni »šiht«….
 
PIONIR
Peter Čufer je bil leta 1970 eden od treh udeležencev prvega teka leta 1970 . Ob Ivanu Čuferju in Marku Dakskoblerju član trojice gorskotekaških pionirjev v Sloveniji. Zelo zanimiva zgodba https://gorski-teki.si/artikal_Peter-Cufer-se-spominja…
 
29. tek na Črno prst
URBAN JEREB IN NUŠA MALI
Legendarni tek na Črno prst bo tretjič v zgodovini okronal državne prvake. Prva sta lani vzpon s Podbrda pretekla Nuša Mali in Urban Jereb. Tretji z DP na Porezen konec julija se je lani s časom 52:49 približal najboljši deseterici dosežkov vseh časov – rekord Petra Lamovca je vesoljsko hiter (47:46). Drugouvrščeni Simon ALIČ je bil s časom 54:37 drugi in mu je zaradi predpisov pripadel naslov prvaka. Urban Jereb ni bil član kluba AZS, letos je že registriran za AK Železniki. Tretji je bil Matjaž Mikloša.
 
NAJHITREJŠI ŽENSKI TEK VSEH ČASOV
Nuša Mali je lani pritekla v zgodovino. Čas 59:27 je najboljši zabeležen čas tekačic v dosedanji zgodovini teka. Po Simoni Žabjek (59:38) izpred dvajsetih let (2003) se je Kamničanka kot druga spustila pod magično mejo ene ure, ki jo je lani zmoglo zgolj sedem (7) tekačev. Dominika Zupančič Valant je bila na Črni prsti deveta in to s časom 1,01:12. Njen čas je bil tretji zabelečen najhitrejši čas v 53 – letni zgodovini tega teka. Tretja je bila Varineja Drašler, favoritinja letošnje jubilejne izvedbe.