06.06.2023.

V Innsbrucku se je začelo svetovno prvenstvo v gorskih tekih in trailu

V Innsbrucku se je začelo svetovno prvenstvo v gorskih tekih in trailu
WORLD MOUNTAIN AND TRAIL RUNNING CHAMPIONSHIPS
 
KAPETAN, VETERAN IN PRINC STAVIJO NA VERTIKAL
Innsbruck, 6. junij – Z uradno otvoritvijo se je v Innsbrucku začelo svetovno prvenstvo v gorskih tekih in trailu. Z številčno zasedbo je tam tudi reprezentanca Slovenije. Tudi je druga izvedba po sistemski spremembi združitve disciplin gorskega teka in traila, združenja WMRA in ITRA, vse pod okriljem svetovne atletske zveze.
V SREDO VERTIKAL
V sredo se bo svetovna elita najprej pomerila na vertikal preizkušnji (7,1 km, + 1020 m). Za Slovenijo bodo tekli Timotej Bečan, Miran Cvet in Klemen Španring. Med tekačicami bodo po odpovedi poškodovane Lucije Krkoč za Slovenijo nastopile Varineja Drašler, Anja Mikuž in Dominika Valant Zupančič.
 
KAPETAN STAVI NA GOR
Nosilec reprezentance je Timotej Bečan, ki je v soboto opravil zadnji test na teku na Ratitovec. »Prvič grem na svetovno prvenstvo na dve tekmi. Tako kot lani na evropskem, več stavim na tekmo “gor” oziroma “vertikal”, seveda pa se bom potrudil tudi na tekmi “gor-dol”. Vmes sta dva dneva, kar je dovolj časa, da se lahko tekmovalec spočije in je 100% na obeh tekmah. Tudi vrstni red je pravi, saj je vertikal prva tekma. Dva tedna nazaj sem prebolel nek virus, zato da nisem treniral tako močno, kar je morda po eni strani še dobro, saj nisem pretiraval. Verjamem, da je sedaj moč spet nazaj, zadnji test na Ratitovcu je že pokazal, kako pripravljen sem.
 
TUDI VETERAN IN PRINC ZA GOR
Ob veteranu Miranu Cvetu, ki je tudi po 50 še vedno konkurenčen, je Klemen Španring prihodnost atletskih panog v gorah. Klemen Španring – »Na SP odhajam z dobrimi pripravami, treningi so v zadnjem obdobju potekali po planu in mislim, da sem v dobri formi za tekmi, ki me čakata. Sem v nestrpnem pričakovanju, kaj lahko dosežem na tekmah, kjer že pogled na štartno listo pokaže, da bo to zagotovo najbolj konkurenčna tekma v moji karieri doslej. Največje ambicije ima na vertikalu, ki bo na sporedu kot prva. Potem pa upam, da se bom spočil in bom lahko dobro nastopil tudi na sobotni klasiki gor-dol.
 
dolgi trail – Matic Čačulovič, Matej Nidorfer, Janez Klančnik
dolgi trail (ž) – Martina Potrč Klančnik, Barbara Jolič, Katja Kegl Vencelj
Kratki trail – Marko Tratnik, Nejc Blatnik, Aleš Žontar, Petra Tratnik
 
klasika člani Timotej Bečan, Miran Cvet, Klemen Španring, Varineja Drašler, Anja Mikuž, Dominika Valant Zupančič
klasika mladinci Maj Pritržnik, Jaka Marinko, Mark Kočar, Matija Maglica
klasika mladinke Sara Bilban, Ana Novak, Klara Velepec, Klara Močnik
 
Prvenstvo se bo začelo 7.junija z vertikal preizkušnjo (tek gor, 7 km, 1000 m višinske razlike), sledi v četrtek kratki trail (44 km, 3100 m višinske razlike, 8. junij) in v petek dolgi trail (85 km, 5600 m višinske razlike, 9. junij).
 
 
Za konec prvenstva bo v soboto 10. junija še klasična disciplina – klasika, po starem tek gor-dol. Elitna trasa, ki bo na terenu, kjer je bilo pred leti tudi svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu, ima v 15,5 kilometra 750 metrov višinske razlike, mladinska v 7 kilometrih 375 metrov.