21.09.2023.

V Smledniku znova rekordna udeležba in rekord Sare Bilban

V Smledniku znova rekordna udeležba in rekord Sare Bilban
Mladi Smlednik – 23. šolsko prvenstvo v gorskih tekih
 
NAJHITREJŠI ????????TEKAČI MED ŠOLARJI, REKORD UDELEŽBE IN SARE BILBAN
 
Smlednik, 21. september – Na skoraj edini tekmi v letu, kjer se srečajo mladi športniki, ki so se že specializirali v več različnih panogah, se to zgodi na šolskem prvenstvu v gorskih tekih v Smledniku pri Medvodah. Mnogi od njih že opozarjajo nase tudi na mednarodnem nivoju.
 
Z VSEH VETROV
Spredaj so z različnih disciplin od atletike, gorskega teka, smučarskega teka, biatlona, kolesarstva, gorskega kolesarstva, triatlona, turnega smučanja..
 
VEČ IN REZULTATI –https://slovenska-atletika.si/prvenstvo-slovenije-v-gorskem-teku-za-osnovne-in-srednje-sole-2023/
 
ANA NOVAK ZNOVA
Med starejšimi dijakinjami je znova zmagala Ana Novak (8:44), ki se z gorskega teka specializira za atletiko (EYOF), gorska tekačica Klara Velepec je bila druga, tretja atletinja Zoja Ikič, četrta Tia Vončina (teče traile), biatlonka Ela Sever je bila peta, smučarska tekačica Živa Melihen deveta,..
 
ŽAN ŠUBIC
Med starejšimi dijaki je zmagal gorski tekač Žan Šubic, smučarski tekač in GTtekac Jaka Marinko je bil tretji, drugi sekundo za Žanom pa Blaž Kavčič (kolesar). Četrti je bil Matej Nastran, ki ga najdemo kot udeleženca 55. Mednarodne kemijske olimpijade, kjer se je dokazal s srebrno kolajno.!! Šesti Jurij Rožanec je bil najhitrejši Slovenec na 10 km razdalji Julijan Alps trail run.
 
SARA BILBAN REKORDNO
Med mlajšimi dijakinjami je Sara Bilban prehitela letos na mednarodni sceni hitrejšo reprezentančno kolegico z gorskih tekov Klaro Močnik, turna smučarka Manca Mlekuž je bila 4., peta in šesta sta pritekli smučarski tekačici.
 
RUPNIK ZNOVA
Mlajši dijaki – Tekač, biatlonec z Logatca Gregor Rupnik je pritekel ????, drugi je bil gorski tekač Matija Maglica, tretji smučarski tekač Ažbe Tičar z Dola pri Ljubljani, četrti primorski kolesar Filip Boškin, atlet Anže Zidanšek je bil peti,.
 
REKORDNA UDELEŽBA
V Smledniku se je na 22. izvedbi zbralo rekordno število mladih tekačev. Če je bilo lani na tradicionalnem prizorišču pri gradu Stari grad nad Smlednikom v rezultatih 369 imen, jih je bilo letos še več – 391. Vse gre na račun osnovnošolcev. Nekaj mlajših šolarjev je treba dodati tej številki, saj teče izven tekmovalnega programa.
Termin med tednom je bila uveden prvič, kot se kaže pa je daleč bolj priljubljen pri mladih tekačih in profesorjih kot je bil nekdanji v soboto. Udeležba se je podvojila. Polno zasedbo je imelo 27 šolskih ekip, torej po dva predstavnika v vsakem delu, mlajših in starejših. Lani je bilo 25 ekip.
 
REKORDERKA
Kraljica prvenstva je Sara Balban, ki je med mlajšimi dijakinjami s časom 8:40 izenačila dosežek, ki ga je lani postavila Ana Novak. Le-ta je lani za tri sekunde popravila deset let staro časovno znamko Sare Jensko.
 
Kot piše zgoraj je Ana Novak letos dosegla zmagoviti čas 8:44, rekord proge 8:33 gorske kolesarke Tanje Žakelj je še iz leta 2005. Proge (2.2 kilometra, +-110 m višinske razlike) so ostale enake prav od tistega leta. Med starejšimi dijaki je rekord 7:14 lani tekel Maj Pritržnik, Žan Šubic je tekel 7:34. Gregor Rupnik je bil hitrejši, 7:31. Rekord sta v letih 2009 in 2012 postavila Urban Jereb in Bor Grdadolnik, tekla sta 7:21.
 
Med starejšimi osnovnošolkami je s časom 6:19 zmagala Zoja Per, mlajša sestra v atletiki uveljavljene Maje Per. Rekord 5:55 na tej progi ima smučarska tekačica Anja Mandeljc.