11.10.2020.

Covid izvedba 41. Teka na Šmarno goro Francozu Sylvainu Cachardu in Mojci Koligar

Covid izvedba 41. Teka na Šmarno goro Francozu Sylvainu Cachardu in Mojci Koligar
41. tek na Šmarno goro – tek tradicije na NAJ GORSKEM TEKU NA SVETU s 183 tekači
 
SLAVJE MOJCE KOLIGAR IN FRANCOZA SYLVAINA CACHARDA
 
Francoz Syvain Cachard in Mojca Koligar sta zmagovalca 41. Teka na Šmarno goro. Timotej Bečan je kot najhitrejši Slovenec pritekel peto mesto. Za Mojco je 10 km klasiko pritekla mladinka Nuša Mali in kot tretja Katja Podobnik. Letošnja C-19 izvedba je minila v dobrih vremenskih pogojih, z nekaj drseče podlage na spustu z Grmade.
 
FRANCOZ SE JE NA KLASIKI ODDOLŽIL ZA DRUGO MESTO NA REKORDU ŠMARNE
Visokorasli Francoz, ki je pretekli teden slavil tudi na Trofeo Nasego, je dobil tudi ugledno slovensko klasiko svetovnega slovesa. Cachard je strl petkovega novega rekorderja Rekorda Šmarne gore Eritrejca z nemškim potnim listom Filimona Abrahama. S časom 41:47 je dosegel peti čas zadnje dobe na tej 10 km trasi, rekord Italijana Baldacchinija 41:32 je bil dokaj blizu. Ob tem je treba dodati, da je bil cilj letošnje C-19 izvedbe pred cerkvijo, ostala leta pa z zaključno pentljo okoli cerkve, kar pomeni morda 10 sekund več . Tretje mesto je pritekel najbolj zveneče ime prireditve Italijan Cesare Maestri, aktualni svetovni podprvak na klasični razdalji.
BEČAN PETI
Po lanskem tretjem mestu je Timotej Bečan v tej mednarodni zasedbi seveda upal na ponovitev dosežka, a mu je petkov Rekord (3.mesto) pobral veliko moči. Tujci so bili tokrat na njegovi gori hitrejši. Bečan je dosegel sicer nekaj sekund slabši čas kot lani (43:56-43:19), vendar bi moral za stopničke letos teči še hitreje. Naslov slovenskega prvaka je osvojil prepričljivo.
 
VETERAN MIRAN CVET IN MLADINEC KLEMEN ŠPANRING NAVDUŠILA
Cvet letnik 1968 in Španring -letnik 2002 sta navdušila. Še posebej zaradi svojih let. Miran Cvet je bil v cilju v času 46:13 kot sedmi, mladinec Klemen Španring kot osmi 46:28. Blizu je bil tudi Gašper Bregar. Po mejo 50 minut sta se spustila le še domačina izpod Šmarne soorganizator Matic Plaznik in ex-MTBiker Gašper Rak.
 
 
 
MOJCA SE JE ČEZ NOČ OPOGUMILA
Mojca Koligar je po zmagi na Rekordu Šmarne gore tehtala ali na tehnično mnogo zahtevnejši tekmi ob težavah s poškodbo noge sploh nastopiti. Je prespala in šla na štart. Mednarodne konkurence Poljakinje Dominike Stelmach jo ni bilo strah, kot tudi ne mlajših slovenskih tekmic. S časom 52.22 je na lestvici večnih na 28. mestu, a med slovenskimi tekačicami so bile hitrejše v preteklosti le Mateja Kosovelj,  Lucija Krkoč in gorska kolesarka Tanja Žakelj.
NUŠA MALI MED ELITO, MLADINSKI NASLOV PREPUSTILA
Tudi mladinka Nuša Mali je premišljevala glede izbire; mladinska trasa je bila letos prvič krajša petkilometska. A se je odločila za odraslo klasiko, s tem je kot Klemen Španring odpisala mladinski naslov prvakinje, a pritekla prestižno drugo mesto med elito (53:04). Tretje mesto je priborila Katja Podobnik (55:11). Po spustu z Grmade je imela še nekaj zaostanka za Poljakinjo in rekorderko Triglava Ano Čufer, a je v drugem delu vzpona na Šmarno pospeševala in pritekla stopničke pred omenjenima. Ana Čufer je bila peta (55:47)
Šesto mesto in denarno nagrado je ujela še ena mladinka Špela Gonza (56:57), med tekačicami se je pod mejo ene ure vrnila Jasmina Jelovšek. Varineja Drašler je bila zelo hitra na vzponu na Grmado, potem pa omagala in bila v cilju osma.
MLADINSKA NASLOVA
Loti Rotar je v zanimivem dvoboju za naslov maldinske prvakinje prehitela Lucijo Medjo, Tim Breznikar (AK Brežice) je mladinski prvak.
 
 
o Šmarni gori

O Šmarni gori so povedali
Syvain Cachard

Mojca Koligar

Timotej Bečan

Nuša Mali