15.08.2020.

Jošt Lapajne in Varineja Drašler zmagovalca 19. teka na Široko

Jošt Lapajne in Varineja Drašler zmagovalca 19. teka na Široko
 

Jošt Lapajne (TSK Idrija) in Varineja Drašler (ŠD Nanos Podnanos) sta zmagovalca 19. vzpona na Široko. Tek od Mosta na Soči na Tolminski Lom (5 km) je štel tudi kot pregledna tekma za izbor reprezentance za svetovno prvenstvo.

V obeh absolutnih konkurencah sta drugo mesto pritekla mladinska reprezentanta Nuša Mali in Klemen Španring. V boju za tretje mesto pa je vsestranski Luka Tavčar prehitel Gašperja Bregarja, Klementina Lemut pa Špelo Gonza.

rezultati (klik)

M – 1. Jošt Lapajne (TSK Idrija) 24:23, 2. Klemen Španring (ml, AD Slovenska Bistrica) 24:59, 3. Luka Tavčar (KD Calcit bike) 25:45, 4. Gašper Bregar(KGT Papež), 5. Stanko Janžekovič (Železniki), 6. Luka Mihelič (KGT Papež), 7. Primož Porenta 26.44, 8. Mark Rakovec, 9. Simon Alič 27:32, 10. Jakob Medved (ml)
▶️????Ž – 1. Varineja Drašler (Nanos Podnanos) 29:32, 2. Nuša Mali (ml, AK Olimpija) 29:44, 3. Klementina Lemut (ŠD Nanos Podnanos) 31:10, 4. Špela Gonza (ml., AD Štajerska) 31:55, 5. Sergeja Lipušček 32:22, 6. Lucija Medja (ml. AK Radovljica /TSK Bled) 34:28
 
Trasa teka je dolga 4,9 kilometra in ima 580 metrov višinske razlike.
 
Jošt Lapajne in Varineja Drašler sta postavia tudi novi rekord te trase.
 
V absolutni konkurenci so se visoko pomešali tudi mladi. Ob izjemnem teku Klemena Španringa so bili na robu deseterice še Jakob Medved, Aljaž Luznar, Maj Pritržnik in Tim Breznikar (28:20).
Lani je SImon Alič tekel 27:24 in Sergeja Lipušček 32:11. Med mladinkami pa ob Nuši Mali še Špela Gonza in Lucija Medja.
 
Zmagovalka je za zmagovalcem zaostala 21,1 odstotka. Primož Porenta je bil tik pod mejo zaostanka 10 odstokov.
 
Segment na stravi je na povezavi https://www.strava.com/segments/5133105 Le ta obsega le ključni del trase (3,4 km, 511 m višinske razlike). Ni pa to celotna trasa.
 
 
 
 
 
Jošt Lapajne"Vesel sem. Na startu se je zbrala prava konkurenca, a mislim, da zaradi pomanjkanja tekem nihče od nas ni točno vedel kako zadeve stojijo, kakšna je forma. Sam sem ze odločil za hiter začetek. Sledil mi ni noben, kar me je prav malo presenetilo. To je pokazatelj dobre trenutne forme v teku v klanec. Tek je bil dokaj strm, a ne dolg, kar meni ustreza. Vesel sem svojega dosežka, saj je nenazadnje tudi ura pokazala dober čas. Upam, da se kot del reprezentance udeležim novembrskega svetovnega prvenstva. Lepo je biti po dolgem času zraven najboljših. "
 
Varineja Drašler – Vzpona na Široko sem se udeležila že tretje leto zapored, saj tekma spada v pokal Primorskih gorskih tekov v katerem redno tekmujem. Ta tek mi je eden izmed ljubših. Morda sem lahko zato tudi nekoliko izkoristila prednost »domačega« terena, saj sem vsaj približno vedela, kaj lahko od proge pričakujem. Zmaga, sploh v taki konkurenci, je bila nekoliko nepričakovana, sem je pa zato toliko bolj vesela. Prvo mesto sem si pravzaprav priborila šele na zadnji strmini, tik pred kmetijo Široko, saj je Nuša Mali že vse od začetka držala odličen tempo. S svojim nastopom sem več kot zadovoljna, seveda pa je k vsemu skupaj pripomogla tudi spodbuda družine, sotekmovalcev in glasnih navijačev. Če dobim priložnost, se bom svetovnega prvenstva udeležila, saj bo to velik korak na moji gorsko tekaški poti in priložnost, da se pomerim z najboljšimi.
 
Luka Tavčar –Na široko se odpravim tekmovat vsako leto. Obicajno sicer z gorskim ali cestnim kolesom, letos pa se je pojavila kot edina lepa priložnost za preizkus tekaške forme. Tekma mi je lepo uspela, dobro sem tempiral tempo in do cilja mi je uspelo prehiteti precej tekmovalcev. Na koncu se je izšlo za tretje mesto. Čestitke Klemnu in Jostu, ki je od starta do cilja odtekel svojo tekmo. Čestitke srčnemu organizatorjem za pogum in izpeljavo tekme v trenutni situaciji. Jekleni in se mnoge druge športne prireditve niso imeli te sreče. Upam, da bodo odgovorni čim prej spremenili smernice za organizacijo dogodkov, sicer bo kmalu zmanjkalo organizatorjev, ki jih bo mikal boj z mlini na veter."