01.03.2023.

Manj kot sto dni do svetovnega prvenstva na Tirolskem

Manj kot sto dni do svetovnega prvenstva na Tirolskem

Do svetovnega prvenstva v gorskih in trail tekih, ki bo v mesecu juniju na Tirolskem, je še manj kot 100 dni.  2023 Innsbruck-Stubai. Približno 1500 tekačev iz 63 držav bo tekmovalo na dogodku, ki bo potekal na Tirolskem v okolici Innsbrucka in Stubaia od 6. do 10. junija 2023.

ZA SVETOVNO NA TIROLSKEM ŽE 1500 PREDPRIJAV

Kot poročajo iz Innsbrucka je za drugo skupno prvenstvo disciplin tekačev v gorah veliko zanimanja nacionalnih zvez.  Najštevilčnejše zastopstvo 61 tekačev je najavila Italija, sledi Argentina (56), Španija (55), Francija (51) in ZDA (50). »Lepo je videti, da bodo sem prihajali ljudje z vsega sveta; prijavile so se ekipe iz Nove Zelandije, Avstralije in Hongkonga, prav tako tiste iz Južne Afrike, Kenije in Ugande, pa tudi Argentine, Čila in Mehike. In vse evropske države, od Islandije do Ukrajine do Malte,« pravi Alexandr Pittl, vodja organizacijskega odbora.  

Poleg mednarodnih atletskih zvez so svoje zanimanje pokazale tudi različne velike blagovne znamke, regionalne turistične organizacije, kot so Tirol Werbung, Innsbruck Tourism in Turistično združenje Stubai Tirol, so sodelovale že od samega začetka.

»Imeti Volkswagen R kot premium partnerja svetovnega prvenstva dokazuje, kako v trendu smo pri WMTRC. Medtem ko sodelovanje z drugimi velikimi imeni, kot so La Sportiva, Snowline Chainsen in Salomon – če jih omenimo le nekatere – dodatno poudarja to točko, pričakujemo podpis pogodb z več priznanimi blagovnimi znamkami,« pravi Pittl.

Zaradi posebnosti dogodka in mednarodnega pomena bo vsa tekmovanja v živo prenašala domača in mednarodna TV. Prenos bo na voljo na spletni strani WMTRC 2023 kot tudi na številnih drugih spletnih mestih v petih različnih jezikih, in sicer v nemščini, angleščini, španščini, italijanščini in francoščini. Poleg tega bo svetovno prvenstvo spremljalo predvidoma približno 150 novinarjev.

Vzdušje in medijska pokritost, vključno s slikami, igrata pomembno vlogo pri tem, da je dogodek edinstven. Zato je organizacijski odbor prišel na idejo o tako imenovanih »Cheering Crews«. »Vsi športniki dajo vse od sebe, ne glede na to, ali pretečejo 7 ali 85 kilometrov ali kaj vmes. Prislužili so si pravico, da jih bodrimo in motiviramo na progah,« pravi Pittl.

Del svetovnega prvenstva so štiri discipline; vertikal, kratki trail, dolgi trail in klasika.  

Kriteriji za nastop slovenske reprezentance
 

Vertikal (7,3 km in 1020 metrov nadmorske višine), prizorišče Stubai: trasa vodi po ozkih in strmih poteh skoraj navpično do ciljna črta pri Elferhütte.

Kratki trail  (44,6 km in 3132 metrov višinske razlike ): štart bo pred gledališčem v Innsbrucku, sledi razgibana in zahtevna trasa po strmih in zahtevnih poteh Nordkette, preden doseže bolj alpski teren na drugi strani doline Inn. Športniki bodo šli mimo Mutterer Alm na poti do regije Kalkkögel in se nato začeli strmo spuščati do cilja v Neustiftu.

Dolgi trail  (85,6 km in 5554 metrov višinske razlike): Po množičnem štartu v Neustiftu se dolga trasa povzpne na visokogorski teren gorovja Kalkkögel, nato pa mimo koče  Adolf-Pichler-Hütte, Hoadl in jezera Salfeiner See. . Pot nato prečka dolino Inn in se povzpne zadnjih 1000 metrov do Nordkette, nato pa se spet spusti navzdol v tehnično zahteven spust. Tek se konča na ciljni črti pred državnim gledališčem v Innsbrucku

Klasika, gor-dol (6,7 km in 374 metrov nadmorske višine): Trasa bo speljana deloma po trasi, ki je bila uporabljena za cestno svetovno prvenstvo v Innsbrucku.   

Program se bo nenehno dopolnjeval in posodabljal, več informacij in podrobnosti pa je na voljo na www.innsbruck-stubai2023.com/en/zuschauer