14.05.2023.

Klara Močnik mladinska balkanska prvakinja, mladinke in mladinci srebrni, Klemen Španring 4.

Klara Močnik mladinska balkanska prvakinja, mladinke in mladinci srebrni, Klemen Španring 4.
Balkansko prvenstvo v gorskih tekih
 
KLARA MOČNIK MLADINSKA PRVAKINJA BALKANA, MLADINCI IN MLADINKE SREBRNE, KLEMEN ŠPANRING 4 MED ČLANI
 
Nikšič, 14. maj – Slovenska reprezentanca se je znova udeležila balkanskega prvenstva v gorskih tekih, ki so ga tokrat pripravili v Nikšiču v Črni gori. To je bila 15. izvedba balkanskega prvenstva v 'planinskem trčanju', nastopile so reprezentance Turčije, Romunije,, Bolgarije, Srbije, Severne Makedonije, Črne gore in Slovenije.
Mladinka Klara Močnik je pritekla zlato kolajno in tako obdržala sloves slovenskega teka po dveh zaporednih naslovih balkanskega prvaka Timoteja Bečana.
 
 
Mladi up članske elite Klemen Španring je na 12 kilometrov dolgi trasi pritekel nehvaležno četrto mesto (1,04:51), zlato ima Romun Imre Miklos (1,01:56). Le 16 sekund za Španringom je bil v cilju tudi izkušeni Aleš Žontar (1,05:07). Brez tretjega tekača ni bilo ekipne uvrstitve. Ob zgolj še eni povprečni uvrstitvi bi bili zlahka med ekipami na zmagovalnem odru kot lani.
 
Edina predstavnica med članicami Klara Ljubi je bila šesta (1,04:18). Zmagala je mlada predstavnica Turčije Nursena Ceto (57:44). Nosilke kolajn so 10 kilometrov dolgo progo pretekle pod eno uro.
 
Mladinke so tekle 6 kilometrov dolgo progo. Klara Močnik s Cerknega, članica KGT Papež Kamnik, je zmagala s časom 35:25, 31 sekund oziroma 33 sekund pred predstavnicama Turčije Zeynep Ertos in Gamze Altuntas. S 7. mestom Klare Velepec (41:07), 8. mestom Lene Lupša (41:17) in desetim Mance Mlekuž (42:14) med 20 tekačicami se je pokazala moč ekipe. Pod zastavo Slovenije so v ekipni razvrstitvi pritekle srebrno kolajno. Zlato so obesili okoli vratu predstavnicam Turčije.
 
Vrstniki niso zaostajali. Mladinci Maj Pritržnik (7. mesto), Žan Šubic (8.mesto), Mark Kočar (10.) in Matija Maglica (12.) so prav tako zaostali le za Turčijo, ki so imeli štiri tekače med najhitrejšo peterico. Maj Pritržnik, ki je potihem pričakoval več, je za zmagovalcem Acanom zaostal 3:11 minute.
 
 
balkansko prvenstvo