16.05.2023.

Doslej osvojenih 14 kolajn na balkanskih prvenstvih za Slovenijo

Doslej osvojenih 14 kolajn na balkanskih prvenstvih za Slovenijo

Dosedanji nastopi na balkanskem prvenstvu

DOSLEJ 14 KOLAJN NA BALKANSKIH PRVENSTVIH ZA SLOVENIJO

2023 – Zlato mladinke Klare Močnik, srebro mladink in mladincev

Letos je slovenska reprezentanca v gorskih tekih četrtič nastopila na balkanskem prvenstvu, ki so ga letos izpeljali v Nikšiču v Črni gori. Doslej so slovenski tekači osvojili 14 kolajn. Spomnimo, Mladinka Klara Močnik je balkanska prvakinja. S 7. mestom Klare Velepec, 8. mestom Lene Lupša in desetim Mance Mlekuž se je pokazala moč ekipe in ekipno srebro. Mladinci Maj Pritržnik (7. mesto), Žan Šubic (8.mesto), Mark Kočar (10.) in Matija Maglica (12.) so prav tako zaostali le za Turčijo in srebrno kolajno.

2019 – Zlato Mojce Koligar, srebro članic, bron članov

2019 – Prvo sodelovanje slovenske reprezentance na balkanskem prvenstvu v gorskih tekih v Romuniji v Rarau Ski Resort je bilo zelo uspešno. Slovenija je osvojila kar tri kolajne v članski konkurenci. Mojca Koligar je pokazala svoj potencial teka v klanec in pritekla zlato kolajno med članicami. Tina Kozjek in Andreja Godec sta pritekli 11. in 12.mesto, kar je dopolnilo uspeh s srebrno ekipno kolajno za močno ekipo Turčije. Tudi moška članska ekipa je, čeprav ne v najboljši zasedbi, pritekla bronasto kolajno. Pritekli so jo Luka Kramarič (11.) Aleš Žontar (12.) in Matic Plaznik (14.) in Tine Hren.

2021 – Zlato Timoteja Bečana, bron Nuše Mali, srebro članov in bron mladincev

2021  – V Campulung Moldovenesc je Timotej Bečan pritekel naslov balkanskega prvaka. Na 11 kilometrov dolgi zahtevni progi, s strmimi vzponi in spusti, je zmagal s časom 57:22. Znova je z odličnim tekom presenetila Nuša Mali, ki je med članicami v prvi članski sezoni pritekla bronasto kolajno. Članska je po zaslugi Bečana, petega mesta Mirana Cveta, šestega Gašperja Bregarja in 13. mesta Matica Plaznika osvojila drugo mesto. Mladinci Klemen Španring (7.mesto), Tim Breznikar (8.) in Maj Pritržnik (9.) so ob četrtem tekaču Maju Ficku (14.mesto) pritekli bronasto kolajno.

2022 – Zlato Timoteja Bečana, srebro Martine Potrč Klančnik, srebro članov in bron mladincev 

Romunsko mesto Campulung Moldovenesc je bilo  izjemno uspešno za slovensko reprezentanco. Timotej Bečan je ponovno prvak Balkanskega prvenstva, kjer Slovenija kot povabljena reprezentanca sodeluje od 2018. Martina Potrč je v svojem reprezentančnem derbiju pritekla srebrno kolajno. Prehitela jo je le v Evropi najbolj uveljavljena trail in gorska tekačica Romunka Denisa Dragomir. Še ena novinka Dominika Zupančič Valant je na 12 kilometrov dolgi progi v dveh krogih v cilj pritekla četrta. Velika tožba in veselje v utehi sta ekipni kolajni tekačev. Potem ko je Klemen Španring moral odpovedati nastop, sta Timoteju Bečanu ekipno srebro pomagala priteči sedmi Nejc Uršič in še en Kamničan David Vogrin (12.). Brona so se veselili mladinci Tim Breznikar (10.), Nil Kerin (11.), Jon Velkavrh (13.mesto) in seveda kapetan Maj Pritržnik (4.)