03.01.2023.

Koledar tekmovanj v gorskih tekih 2023 – kratka predstavitev

Koledar tekmovanj v gorskih tekih 2023 – kratka predstavitev

Koledar tekmovanja za Prvenstvo Slovenije in Pokal Slovenije

ZAČETEK ZNOVA NA TEKU K SV.PRIMOŽU, V PODBRDU GOR-DOL, NAVKREBER  NA POREZEN

Združenje za gorske teke je že v letu 2022 pripravilo koledar tekmovanj v gorskih tekih. DoločilI so termine in prizorišča najbolj pomembnih tekmovanj v sezoni 2023. Tekmovalni koledar sestavljajo tekmovanja, ki štejejo za Prvenstvo Slovenije v vseh disciplinah in kategorijah. Hkrati je to tudi koledar tekmovanj za Pokal Slovenije, kamor šteje večina tekmovanj prvenstva in nekatere dodatne primerne za posamezne kategorije. Koledar tekmovanj je sestavljen glede na disciplino, primeren termin usklajen z najpomembnejšimi mednarodnimi tekmovanji, pripravljenostjo in izkušnjami organizatorjev, tradicijo prireditev, ..

– Znova bo uvodna tekma sezone Tek k sv.Primožu. 25. marca bo na sporedu že 27. izvedba. Tekma je pomembna za otroške in mladinske kategorije, šteje za državne naslove in točke pokala.

– Prvenstvo Slovenije v disciplini z najdaljšo tradicijo gor-dol bo 17. julija v Podbrdu. Podbrdo, prizorišče prvega uradno zapisanega gorskega teka v moderni zgodovini, bo prvič gostilo prvenstvo v tej disciplini. In tudi prvič v okviru tekaškega festivala, ki ga poznamo po Maratonu 4občin oziroma Podbrdo trail running festival.

– 29. julija bo vzpon na Porezen. Prireditev je dobila zaupanje po uspešni prvi izvedbi. Gre za prvobitno zamisel, štart s središča mesta do najvišjega vrha v okolici, Cerkno – Porezen.

– Tridesetletnica za pionirje! 2. septembra bo v Podbrdu štart tridesete izvedbe gorskega teka Ivana Anderleta na Črno prst. Gre za tek po poti pionirjev, ki so leta 1970 začeli pisati zgodovino. Tek šteje za naslove v disciplini – vertikal.

Že v aprilu, 15. dneva v mesecu, bo v Migojnicah pri Žalcu Savinjski K6 trail. Prvenstvo gosti ATD Savinjčan, glavna razdalja šteje za Prvenstvo Slovenije v kratkem trailu.

Zaključek glavnega niza tekmovanj v sezoni 2023 ne bo ob 44. teku na Šmarno goro. Četrtega novembra bo v okviru Obala ultra trail še prvenstvo Slovenije v dolgem trailu.

KOLEDAR 2023