13.10.2018.

Kovačič drugi na finalu svetovne serije Vertikal kilometer

Kovačič drugi na finalu svetovne serije Vertikal kilometer

Ob Gardskem jezeru se je zaključil letošnji svetovni niz tekmovanj v gorskih tekih pod okriljem Skyrunning, svetovne organizacije, ki zgružije najbolj ekstremne preizkušnje v gorah.

Luka Kovačič prisilil Švicarja k rekordu

Limone, 12.oktober – Luka Kovačič je na Vertikal kilometru Limone nad Gardskim jezerom (klik) osvojil drugo mesto. Ta tek vertikal kilometer je zadnji iz svetovne serije World curcuit Vertikal kilometer, niz dvanajstih tekem v sedmih državah in sodi pod okrilje mednarodne organizacije Skyrunning.

Rekorderja Planice400 in Vertikal KM Storžič je prehitel le Remi Bonnet, svetovni prvak letošnje izvedbe svetovnega prvenstva Skyrace. Švicar je na tej slikoviti progi nad Gardskim jezerom (3700 m, + 1070 m), kjer je tekma vedno pozno zvečer, celo izboljšal rekord proge (36:02), Kovačič pa je s časom 36:56 dosegel tretji najboljši dosežek vseh časov na tej trasi, za starim rekorderjem Philippom Gotschijem. "Remiju žal nisem mogel slediti, je imel prestavo več," pravi Kovačič. (posnetek iz zraka).

Kovačič je le s tremi tekmami VK World circuit (Susa, Canazei) končal na skupnem šestem mestu.

"Zame je bila to zadnja tekma sezone. Tako enostavno nisem imel kaj izgubiti, sem pa želel dobro sezono dobro zaključiti," je bila prva misel Luka Kovačiča o nastopu ob Gardskem jezeru.

"Na vseh tekmah svetovne serije Vertikalnega Kilometra se zbere vsaj nekaj res vrhunskih tekmovalcev. Še posebej v Italiji, kjer Sky in Vertical kilometer res veliko pomeni. Tudi tokrat ni bilo nič drugače. Ker sem zdaj že ''nekaj časa na sceni'', tekmovalce že poznam. Jasno je bilo, da bo ritem navit na polno od samega štarta, tako da si slabega začetka enostavno nisem smel privoščiti. Takoj bi izpadel iz igre. Noge so bile res vredu, tako da sem lahko držal visok ritem," je opisoval.

Luka je Švicarja prisilil v rekordni ritem. "Gre za zahtevno progo, deloma zelo tehnično z ogromno menjavami ritma. Za dober nastop se mora vse poklopiti. Po okoli 12 minutah tekme je skupina začela razpadati. Vem, da že nekaj sekund prednosti pomeni, da v nadaljevanju ni popuščanja. Remiju žal nisem mogel slediti, je imel še eno prestavo več. Vseeno, sem zelo zadovoljen s svojim nastopom. Remi je podrl ''nemogoč'' rekord proge, jaz pa sem za rekordom zaostal pol minute, kar kaže na odličen performance. S tem sem okronal zelo uspešno sezono, sedaj pa z velikim optimizmom že gledam na prihajajočo zimo!," je pristavil z mislijo na turno smučarijo.

JOŠT LAPAJNE NA SKY KLASIKI

Na klasični tekmi 'skyrace' je tekel Idrijec Jošt Lapajne in na zaključni klasični tekmi svetovnega niza Skyrunning (klik) ob Gardskem jezeru pritekel 49.mesto. Za 29 km, (+2500 m) je potreboval 3,42:28 sekund. Zmagovalec Limone Skyrunning Xtreme je Italijan Davide Magnini, ki je pot pretekel pod tremi urami, tretji je bil Švicar Remi Bonnet, zmagovalec Vertikal KM dan prej, na katerem je Luka Kovačič osvojil drugo mesto. Tik pred Magninijem. Prva deseterica je bila v razmaku 16 minut. Sodelovalo je 979 tekačev iz 37 držav. Zmagovalec svetovne serije Sky race je legenda Killian Jornet. Jošt Lapajne je sicer trener mladih v tekaškem smučarskem klubu Idrija.